Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCJENJIVALI REAKCIJU

Što su ruski ratni brodovi radili u Jadranskom moru? Talijani su ih pomno pratili, nisu izgubljeni iz vida

Američki nosač aviona Harry S. Truman u splitskoj luci
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
21.08.2022.
u 11:20

Nije, kaže admiral Cavo Dragone, bila riječ o sukobu između NATO-a i Rusije ili SAD-a i Rusije

Posljednjih tjedana u Jadransko su more ušla tri ruska broda - razarač Admiral Tributs (783), obavještajni brod Vasiliy Nikitich Tatishchev (SSV231) te krstarica Varyag (011), navodi Itamilradar te dodaje kako su trenutno ruske jedinice napustile Jadran i kako plove Jonskim morem. 

Talijanski načelnik stožera obrane admiral Cavo Dragone objasnio je za La Repubblicu kako je mornarica pratila ruske brodove koji su uploviti u Jadran te kako niti u jednom trenutku "nisu izgubljeni iz vida". U tim je vodama, naime, bio i nosač aviona USS Harry S. Truman.

- Moramo biti svjesni da će se vojna prisutnost Moskve u Sredozemlju povećati u nadolazećim godinama - istaknuo je te naveo kako su mobilizirane najbliže jedinice. 

Talijanska mornarica rasporedila je fregatu Bergamini (F590) u srednjem Jadranu, podmornicu Lombard (S524), fregatu Marceglia (F597) u južnom Jadranu i fregatu Libeccio (F572). Osim toga, piše Itamilradar, ATR P-72A talijanskog ratnog zrakoplovstva i Boeing P-8A američke mornarice iz Sigonelle sudjelovali su u operacijama kontrole ruskih jedinica.

Dragone je istaknuo da su Rusi patrolirali i procjenjivali reakciju američke flote. Nije, kaže, bila riječ o sukobu između NATO-a i Rusije ili SAD-a i Rusije.

- To je prilično rutinska aktivnost, usmjerena na položaj NATO snaga u odnosu na ukrajinsku krizu - naveo je te istaknuo kako je u Jonsko more stigla i ruska fregata Admiral Grigorovich, jedna od najmodernijih u njihovoj floti. Dodao je i kako je Vladimir Putin potpisao dokument u kojem Mediteran označava kao strateški.

- Ruska pozornost više nije usmjerena samo na istočni Mediteran, već i na središnji. Iz tog razloga, nakon ovoga što se dogodilo u Jadranu, naredio sam promjenu naše pomorske sigurnosne operacije. Operacija "Sigurno more" sada je postala "Sigurni Mediteran" i patroliranje se proširilo na cijelo područje, ne samo najbliže Italiji. To je jedini način da imate kontrolu nad situacijom - navodi.

Ključne riječi

Komentara 32

DU
Deleted user
12:10 21.08.2022.

Došli pecat ribu

NI
nipos
16:42 21.08.2022.

Mislim da su oni došli dati podršku ovim svojima na ovom portalu - da vide da je majčica Rusija uz njih i da ih nije napustila. A možda je stigla plaća u rubljima za ZOO.

TO
tomzag
13:11 21.08.2022.

Plove međunarodnim vodama. U čemu je problem, rezervirano samo za NATO?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije