Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBROJNIJI MODEL

Rusi izgubili dvije trećine tenkova T-72? Objavljena nova analiza, Kremlj ih gubi velikom brzinom

Ukrainian servicemen stand atop of a tank in a village near the frontline town of Kreminna
Foto: SERHII NUZHNENKO/REUTERS
1/3
13.03.2023.
u 23:16

Rusija je potencijalno izgubila oko dvije trećine svih tenkova T-72, što bi mogao biti potencijalan odgovor zašto Kremlj u posljednje vrijeme izvlači još starije tenkove, T-62 i T-80

Nestašica ruskih tenkova mogla bi biti gora nego što su stručnjaci ranije mislili, a zalihe najbrojnijih tenkova iz hladnog rata T-72 odlaze velikom brzinom, piše Forbes. Naime, korisnik Twittera @partizan_oleg svakodnevno radi na procijenjivanju zaliha ruske vojske, i to na temelju neklasificiranih podataka međunarodnog Instituta za proučavanje mira u Stockholmu, kao i na temelju bloga Oryx koji broji uništenu opremu na temelju fotografija i snimki nastalih tijekom rata.

A da se situacija znatno pogoršava za Kremlj ide u prilog činjenica što je Rusija u rat krenula s oko 2.000 tenkova T-72, dok su procjene Oryxa kako je dosad izgubila njih oko 1,500, uzme li se u obzir da je oko 20% tenkova uništeno bez ikakvog dokaza. 

>> VIDEO Dokumentarac "Ukrajina: Godinu dana poslije"

Ranije je ovaj korisnik izračunao i kako Rusi imaju oko 6.900 starih T-72 na raspolaganju, no da je tek trećinu njih moguće ponovno osposobiti. Iako se i ove brojke čine vrlo niskima same po sebi, Kremlju vjerojatno još teže sjeda što je @partizan_oleg rekao kako je zapravo krivo izračunao, a njegovi najnoviji podaci pokazuju kako Rusi zapravo imaju tek oko 1,500 takvih tenkova u zalihama. A njegova analiza bila je vrlo podrobna - izračunao je broj proizvedenih T-72 tenkova u 23 godine, od 1968. i 1991., i počeo od toga oduzimati broj tenkova koje su Sovjeti i Rusi ili izgubili u borbi, ili pak ostavili u inozemstvu. 

Jedina zamka koja bi mogla ''kočiti'' vjerodostojnost ovih podataka, navodi korisnik, je to što je poprilično nepoznato koliko je ostalo prvog modela tenka T-72, poznatijim pod nazivom ''Ural''. No, i uz te vrlo zastarjele tenkove, Rusija je potencijalno izgubila oko dvije trećine svih tenkova T-72, što bi mogao biti potencijalan odgovor zašto Kremlj u posljednje vrijeme izvlači još starije tenkove, T-62 i T-80.

 

Komentara 13

Avatar white socks
white socks
23:31 13.03.2023.

Rusi su izgubili toliko tenkova da su trenutno u minusu 2-3 tisuće. :-)

JU
juma
02:19 14.03.2023.

Što će im tenkovi? Imaju lopate. To im je sada glavno oružje. Dobro odmjerenim udarcem lopatom možeš zaustaviti svaki tenk.

DU
Deleted user
23:58 13.03.2023.

Što će im tenkovi kad već godinu dana nemaju nafte ni municije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije