Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalna utrka

Rusi: Bit ćemo prvi s ispravnim cjepivom protiv koronavirusa

Russia's President Putin attends inauguration ceremonies for Defence Ministry medical centres via video link
Foto: ALEXEI DRUZHININ/Newscom/PIXSELL
04.08.2020.
u 19:06

I indijska tvrtka Serum Institute misli da će pobijediti

Nastavlja se utrka za prestiž svjetskih sila izražen kroz trenutačno najtraženiji zdravstveni artikal – cjepivo za novi koronavirus SARS-CoV-2. Rusi su izazvali ozbiljnu zabrinutost svjetske zdravstvene zajednice objavljujući da započinju masovno cijepljenje a da njihovo cjepivo nije prošlo i treću kliničku fazu, što je preduvjet da uđe u proizvodnju.

Mihail Muraško, ruski ministar zdravlja, izjavio je kako je obavljeno ubrzano kliničko ispitivanje pa je od regulatornih tijela zatražena dozvola da se cjepivo počne i primjenjivati, najprije na nastavnom i zdravstvenom osoblju.

WHO nije registrirao cjepivo

Plan je Rusa da treća faza kliničkog ispitivanja njihova cjepiva započne praktično već za koji dan, da ovaj mjesec bude odobreno te da se već u listopadu krene u masovno cijepljenje. Iako nema nikakvih znanstvenih dokaza o dosadašnjoj učinkovitosti ruskog cjepiva u prve dvije faze kliničkog ispitivanja, Rusi su prilično sigurni da će ono biti djelotvorno, a u to već mjesecima uvjeravaju i svoju javnost. To se cjepivo ne vodi ni na popisu Svjetske zdravstvene organizacije.

– Vjerujemo kako će to biti jedno od prvih cjepiva s dozvolom regulatora – ipak izjavljuje Kiril Dimitrijev, jedan od odgovornih u ruskom fondu za izravna ulaganja iz kojeg se financira cjepivo. Očito je nacionalni ponos Vladimiru Putinu prevažan, a zapadni mediji s dozom ironije podsjećaju na praksu nekadašnjeg Sovjetskog Saveza koja je nalagala da nije nedopušteno ni prekršiti neko autorsko pravo na putu prema primatu. Podsjetimo na nedavne optužbe zapadnih zemalja prema Rusiji za pokušaje hakiranja zapadnih znanstvenika u pokušaju da se dođe do što kvalitetnijih saznanja o cjepivu, kao i na podatak da izvješća Vladimiru Putinu o napretku ruskog cjepiva podnosi osobno ministar obrane Sergej Šojgu.

Ono što su pod tim pritiskom Rusi otkrili jest da se njihovo cjepivo zasniva na kandidatu za cjepivo protiv ebole koje su razvili prije dvadesetak godina. Kako zapadni mediji pišu, izgleda da je riječ o cjepivu sličnom onome koje Sveučilište Oxford razvija zajedno s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca. Prije nam je prof. dr. sc. Kristijan Ramadan objasnio da se radi o cjepivu temeljenom na oslabljenom adenovirusu iz čimpanze koji uzrokuje blagu prehladu kod majmuna i ne može se umnažati u ljudima. U genom adenovirusa čimpanze ubačen je samo jedan od 29 gena SARS-CoV-2 – onaj koji nosi genetsku informaciju za nastanak takozvanih šiljaka, “spike” proteina, s kojim SARSCoV-2 napada ljudske stanice. Ta se tehnologija već pokazala učinkovitom na cjepivima protiv MERS-a ili virusa Zika.

Očito je da se u to cjepivo snažno vjeruje jer je i indijski Serum Institute, koji je i najveći svjetski proizvođač cjepiva, objavio planove za proizvodnju stotina milijuna doza tog cjepiva koje također čeka završetak treće faze. Rano prihvaćanje proizvodnje oxfordskog cjepiva smatra se velikom kockom jer, dakle, treća faza nije još gotova, odnosno ne zna se sa stopostotnom pouzdanošću je li cjepivo doista učinkovito.

“Zovu me šefovi država”

No, ako se pokaže da je cjepivo doista djelotvorno tada će superbogati Adar Poonawalla, jedini potomak osnivača Serum Institutea i njegov ravnatelj, postati jedan od najtraženijih ljudi u svijetu, a svakako i još puno bogatiji nego što već jest. Već sada je indijska tvrtka uspostavila proizvodnju 500 doza cjepiva svake minute. U kompaniju je stiglo 600 milijuna staklenih epruveta. U proizvodnju je uložen vlastiti novac tvrtke. Ako ne uspije s oxfordskim, ima dogovore s još četiri kandidata za cjepivo.

– Zovu me šefovi država, ministri zdravstva, prijatelji koje nisam odavno čuo i mole za prve doze. Morao sam im objasniti kako im ne mogu cjepivo tek tako dati – rekao je Poonawalla. S druge strane, The Serum Institute je i logičan izbor jer je riječ o kompaniji s najvećim kapacitetom proizvodnje u svijetu. Njezinim se cjepivom dosad cijepilo više od polovice svjetske djece. Kako je Poonawalla najavio, proizvedena će cjepiva podijeliti u dva dijela, pola za Indiju, pola za ostali svijet, onaj siromašni. Donald Trump je također odobrio investiranje 1,3 milijarde dolara u AstraZenecu i cjepivo koje razvija s Oxfordom. 

 

Komentara 13

ZB
Zoki-Bijela
19:42 04.08.2020.

Samo ako Petkovic potvrdi.. A poslije Penelopea, onda vjerujemo

MA
Marsijanac
05:03 05.08.2020.

Svi ti milijuni pilula proizvedenih od zapadnih farmaceutskih kompanija a nigdje ni jednog jedinog lijeka. Zapadni pristup (a isto je na istoku) je jedna velika laz...

XA
xaron
06:49 05.08.2020.

Astra-Zeneca je več sklopila pred ugovore sa više država o isporuci vakcine. Jedan detalj tih ugovora : Astra-Zeneca NE odgovara za bilo kakve negativne posljedice po korisnika vakcine. Za sve negativne posljedice vakcine odgovornost snosi kupac ( država ). Toliko o sigurnosti njihove vakcine, i koliko su oni sami ‘sigurni’ u njen kvalitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije