Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi takav slučaj evidentiran u hrvatskoj

Uspjeh hrvatskih liječnika: Rodila s presađenom jetrom

Dio lijecnicke ekipe bolnice u Petrovoj koja je porodila pacijenticu s transplantiranom jetrom.
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
01.10.2016.
u 08:15

Majka malenog Gabrijela i trudnoću i porođaj dobro je podnijela, dijete je zdravo i liječnici se nadaju da će tako i ostati

– Nakon svih operacija i tolikih lijekova, pitala sam se hoću li ikada moći postati majkom. I evo, iznenadila sam i sebe i druge – govori nam Martina Capan, koja je dan prije carskim rezom rodila sina Gabrijela u Klinici za ženske bolesti i porode. Ova 34-godišnja žena rodila je unatoč tomu što ima transplantiranu jetru! Dječak je zdrav, ona se osjeća dobro i svi se nadaju kako će tako i ostati. A hrvatska medicina zapisala je još jednu veliku vijest. Martina je, naime, kažu, prva rodilja s transplantiranom jetrom u Hrvatskoj, a vjeruju i u ovom dijelu Europe.

Porođaj je šok i za jetru

– Imamo iskustvo s trudnoćama nakon transplantacije bubrega već niz godina, ali rodilje s transplantiranom jetrom dosad nismo imali i ovo je prva takva trudnoća. Trudnoća koja je, dakle, nakon transplantacije jetre završila rođenjem živog, zdravog djeteta, o čemu nema podataka u literaturi – kaže prof. dr. sc. Snježana Škrablin, pročelnica Zavoda za perinatalnu medicinu u Petrovoj. Ova je liječnica vodila trudnoću Gabrijelove majke, a uz kolege prim. dr. sc. Nenada Veček, dr. Petranu Beljan, prof. dr. sc. Slobodana Mihaljevića i dr. Marijanu Matas, obavila je porođaj carskim rezom. Dijete je potom preuzela pedijatrica dr. Sonja Anić.

Kako kaže, nije očekivala posebne probleme pri porođaju jer je funkcija transplantirane jetre ove pacijentice izvrsna. Prof. Škrablin želi poručiti svim ženama koje su prošle transplantaciju organa da je moguće iznijeti trudnoću te ih želi ohrabriti ih da se ostvare kao majke.

– Mislim da se žene boje, treba im reći da se može biti majkom i u takvim okolnostima! Zbog autoimune bolesti, pacijentici su 2007. godine funkcije jetre počele otkazivati, a dvije godine poslije jetra joj je transplantirana na Rebru. Zahvat je izveo dr. Boško Romić. Poslije je pacijentica bila kod kontrolom dr. Davora Radića i, s obzirom na to da je prošlo više od pet godina od transplantacije, trudnoća je dopuštena i doista je sve bilo bez problema. Carski smo joj rez napravili kao poštedniji zahvat, dječak je prekrasan i zasad potpuno zdrav i svi smo jako sretna zbog toga – kazala je prof. Škrablin te napomenula da slijede daljnje kontrole. Naime, valja pratiti stanje nakon porođaja jer je to ipak bio šok za jetru, no liječnici se nadaju najboljem.

Neadekvatni uvjeti

Ipak pripreme za ovaj carski rez bile su opsežnije. Prof. Mihaljević, koji je vodio anesteziološki dio operacije, proučio je literaturu, lijekove, smjernice.

– Svaki je pacijent drukčiji, a za ovakve se pacijente moramo posebno pripremiti unaprijed – kazao je prof. dr. Mihaljević.     

>> Godišnje 200 ljudi ne dočeka transplantaciju

>> U KBC Osijek obavljena stota transplantacija bubrega

Komentara 2

JE
Jejica
21:57 01.10.2016.

Čestitam majci, no dragi novinari, stvarno ne znam odakle vam sva ta gomila netočnih informacija. Nije prva, nego DRUGA takva žena u Hrvatskoj. Lijepa, zdrava i pametna djevojčica te PRVE nedavno je proslavila svoj prvi rođendan. I obje su, hvala Bogu i liječnicima, dobro. A vama, dragi novinari, savjetujem da pronađete tu PRVU i da o njoj napravite reportažu. Razgovarajte s njom i njenim liječnicima i saznajte kako je to biti prvi/a u takvoj situaciji i kroz što su svi skupa prošli, jer TO je senzacija!

Avatar whitesox
whitesox
14:41 01.10.2016.

Divno!čestitke roditeljima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije