Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

Sve češće prijavljuju vlastitu djecu zbog zanemarivanja

Umirovljenici
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
23.02.2019.
u 17:26

Od početka prošle godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji posebno naglašava i zaštitu osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi, riječki Centar za socijalnu skrb primio je ukupno devet prijava takvih slučajeva

Od početka prošle godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji posebno naglašava i zaštitu osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi, riječki Centar za socijalnu skrb primio je ukupno devet prijava takvih slučajeva, piše Novi list.

Prema statistikama riječkog Centra za socijalnu skrb, u 13 mjeseci pet je roditelja, osoba starije životne dobi, osobno prijavilo svoju djecu zbog zanemarivanja. Također, dvoje djece, brat i sestra, prijavili su se međusobno uz obrazloženje da je onaj drugi zanemario brigu o roditelju. 

- Kao i sve slučajeve, i taj smo odmah proslijedili policiji. Također smo pozvali sina te starije osobe, i on je u međuvremenu počeo doprinositi i dopustio kontakte svoje malodobne djece s njihovoj bakom, što prije nije dozvoljavao. Isto tako, imali smo i slučaj kada je jedna supruga, koja je osoba s invaliditetom, prijavila svoga supruga zbog zanemarivanja. Prijava da se prema nekome tko je smješten u dom za starije osobe loše postupa, nismo imali - kazao je socijalna radnica Ružica Ninić, voditeljica Odjela za odrasle u riječkom Centru za socijalnu skrb.

Ninić otkriva kako najčešće takve prijave dobivaju od patronažnih sestara, ali i susjeda te poznanika obitelji.

- Mi uvijek kontaktiramo zdravstvene djelatnike i utvrđujemo činjenično stanje te potrebu poduzimanja mjera. U svim slučajevima takvih prijava naši socijalni radnici idu na teren. Centar o takvim slučajevima žurno izvješćuje nadležnu policijsku postaju i poduzima aktivnosti usmjerene pomoći žrtvi prema Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Policiju su o nasilju u obitelji dužni obavijestiti i zdravstveni djelatnici i odgojno-obrazovne ustanove, a pravosudna tijela su u predmetima vezanim uz nasilje u obitelji dužna postupati žurno - dodaje Ninić.

>>Prosvjed umirovljenika

Ključne riječi

Komentara 3

BR
Bret
17:45 23.02.2019.

Ne bi li roditelji trebali biti samodostatni? Čivjek koji je cijeli život radio mora dobiti mirovinu koja će mu omogućiti mirnu starost, a država mu zavtaj novac mora osigurati adekvatnu skrb, a ne da država najprije otjera djecu u Njemačku i Irsku, roditeljima opljačka mirovine i imovinu, a onda nek roditelji tuže djecu za uzdržavanje?!?

BL
bljak007
17:38 23.02.2019.

Dajte djeci još više povlastica. Ali i oni će postati roditelji.

ĐU
Đueo
10:02 24.02.2019.

Pitala starost gdje ti je prošla mladost. Ako se nemogu pobrinuti za sebe vjerovatno nisu brinuli ni za djecu. Ako su proćerdali svoj život sad trebaju uništiti život i svojoj djeci. P sad vjerovatno ima razlog zašto su ih djecaca odbacila. Ja imam 52 godine i prije bih se ubio i krepao od gladi nego tužio sviju djecu.. Ja sam svoj život preživio kako sam mogao i sad je red na moju djecu. Da skratimo to su ljudska govna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije