Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sve češće prijavljuju vlastitu djecu zbog zanemarivanja

Od početka prošle godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji posebno naglašava i zaštitu osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi, riječki Centar za socijalnu skrb primio je ukupno devet prijava takvih slučajeva
23. veljače 2019. u 17:26 3 komentara 1657 prikaza
Umirovljenici
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Od početka prošle godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji posebno naglašava i zaštitu osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi, riječki Centar za socijalnu skrb primio je ukupno devet prijava takvih slučajeva, piše Novi list.

radnik 'NOVI' TRGOVCI, VOZAČI... Umirovljenici na baušteli i u uredima

Prema statistikama riječkog Centra za socijalnu skrb, u 13 mjeseci pet je roditelja, osoba starije životne dobi, osobno prijavilo svoju djecu zbog zanemarivanja. Također, dvoje djece, brat i sestra, prijavili su se međusobno uz obrazloženje da je onaj drugi zanemario brigu o roditelju. 

- Kao i sve slučajeve, i taj smo odmah proslijedili policiji. Također smo pozvali sina te starije osobe, i on je u međuvremenu počeo doprinositi i dopustio kontakte svoje malodobne djece s njihovoj bakom, što prije nije dozvoljavao. Isto tako, imali smo i slučaj kada je jedna supruga, koja je osoba s invaliditetom, prijavila svoga supruga zbog zanemarivanja. Prijava da se prema nekome tko je smješten u dom za starije osobe loše postupa, nismo imali - kazao je socijalna radnica Ružica Ninić, voditeljica Odjela za odrasle u riječkom Centru za socijalnu skrb.

Rijeka: Umirovljenici uživaju u jesenskom suncu na klupici MIROVINE HZMO u 2018. zaprimio 8,2 posto više zahtjeva za mirovinu nego lani

Ninić otkriva kako najčešće takve prijave dobivaju od patronažnih sestara, ali i susjeda te poznanika obitelji.

- Mi uvijek kontaktiramo zdravstvene djelatnike i utvrđujemo činjenično stanje te potrebu poduzimanja mjera. U svim slučajevima takvih prijava naši socijalni radnici idu na teren. Centar o takvim slučajevima žurno izvješćuje nadležnu policijsku postaju i poduzima aktivnosti usmjerene pomoći žrtvi prema Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Policiju su o nasilju u obitelji dužni obavijestiti i zdravstveni djelatnici i odgojno-obrazovne ustanove, a pravosudna tijela su u predmetima vezanim uz nasilje u obitelji dužna postupati žurno - dodaje Ninić.

>>Prosvjed umirovljenika

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Bret:

    Ne bi li roditelji trebali biti samodostatni? Čivjek koji je cijeli život radio mora dobiti mirovinu koja će mu omogućiti mirnu starost, a država mu zavtaj novac mora osigurati adekvatnu skrb, a ne da država najprije otjera djecu u Njemačku ... prikaži još! i Irsku, roditeljima opljačka mirovine i imovinu, a onda nek roditelji tuže djecu za uzdržavanje?!?

  • bljak007:

    Dajte djeci još više povlastica. Ali i oni će postati roditelji.

  • Đueo:

    Pitala starost gdje ti je prošla mladost. Ako se nemogu pobrinuti za sebe vjerovatno nisu brinuli ni za djecu. Ako su proćerdali svoj život sad trebaju uništiti život i svojoj djeci. P sad vjerovatno ima razlog zašto su ih djeca ... prikaži još!ca odbacila. Ja imam 52 godine i prije bih se ubio i krepao od gladi nego tužio sviju djecu.. Ja sam svoj život preživio kako sam mogao i sad je red na moju djecu. Da skratimo to su ljudska govna.