Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HZMO u 2018. zaprimio 8,2 posto više zahtjeva za mirovinu nego lani

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), lani je u Hrvatskoj podneseno  222.286 prvostupanjskih zahtjeva za odlazak u mirovinu što je 8,2 posto više nego godinu prije (205 964)
22. veljače 2019. u 17:32 2 komentara 684 prikaza
Rijeka: Umirovljenici uživaju u jesenskom suncu na klupici
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), lani je u Hrvatskoj podneseno  222.286 prvostupanjskih zahtjeva za odlazak u mirovinu što je 8,2 posto više nego godinu prije (205 964), a od ukupnog broja riješenih zahtjeva, 61 posto ih je rješeno u roku od 60 dana.

Umirovljenici MIROVINE Izbjegnite čekanje na isplatu prve mirovine: Papire dati i do pet godina ranije

"Iako postoji određen broj predmeta koji se rješavaju u roku dužem od 60 dana, u 2018. zamjetni su pozitivni pomaci, koji su rezultat poboljšanja u organizaciji poslovanja, modernizacije poslovnih procesa, jačanja informatičke podrške i novih kadrovskih rješenja", navodi se u priopćenju.

HZMO: Pretkompletirati podatke o stažu i plaći

Kako je za predmete na čije se rješavanje čeka duže od 60 dana uglavnom potrebno uključiti druge institucije, HZMO budućim umirovljenicima predlaže pokretanje postupka pretkompletiranja podataka o stažu i plaći, koji nije obvezujući, ali ubrzava postupak ostvarivanja prava, prije svega prava na starosnu mirovinu.

radnik 'NOVI' TRGOVCI, VOZAČI... Umirovljenici na baušteli i u uredima

"Institut prethodnog utvrđivanja staža omogućava budućim umirovljenicima da 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu o tome obavijeste Zavod kako bi postupak kompletiranja podataka o stažu i plaći potrebnih za izračun mirovine Zavod obradio unaprijed. Ako budući umirovljenik ima i inozemnog staža, ovaj postupak moguće je pokrenuti i pet godina ranije", stoji u priopćenju.

Postupak je moguće besplatno pokrenuti putem korisničkih stranica Zavoda, u sklopu sustava e-Građani, popunjavanjem web-obrasca, kao i u svim područnim službama, uredima i ispostavama Zavoda.

>>Najtraženiji umirovljenik u Hrvatskoj

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • Avatar VinkoL
    VinkoL:

    Pa ne budu znali kam sa tom silnom lovom od penzije.

  • barica56:

    Pravnici u mirovinskom što se tiče zahtjeva za odlazak u starosnu mirovinu tvrde da se podnosi mjesec dana prije nego ostvaruješ pravo , ako prije podneseš sustav te jednostavno odbaci , dakle koliko im stvarno potrebno za kompletiranje to je jako upitno .