Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Riječ je o potpuno pogrešnoj usporedbi, pa nama su tenkovi bili pod prozorima'

- Razriješio sam Jovića jer je njegova izjava protivna temeljnom konceptu kojeg zastupam - rekao je predsjednik Ivo Josipović
03. listopada 2014. u 19:37 108 komentara 10105 prikaza
Ivo Josipović
Foto: Davor Javorović/Pixsell

- Riječ je o potpuno pogrešnoj usporedbi, ne možete uspoređivati današnju Škotsku s Hrvatskom onda, pa nama su tenkovi bili pod prozorima - rekao je predsjednik Ivo Josipović u HRT-ovoj emisiji Javna stvar komentirajući razrješenje svog glavnog analitičara Dejana Jovića koji je ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio 'vrlo neliberalan'.

- Moram reći da se s tezom koju je Jović istaknuo duboko ne slažem. Današnja politika ni na koji način ne želi dovoditi temelje hrvatske državnosti u pitanje - rekao je Josipović i dodao kako je inače Jović svoj posao radio korektno. - Ja sam različitosti ranije uvažavao, jer nisu utjecale na bit naše suradnje, a sada sam ga razriješio jer je njegova izjava protivna temeljnom konceptu kojeg zastupam, Ured predsjednika nije akademija - rekao je Josipović i istaknuo kako nije dobra situacija u kojoj savjetnik nameće teme o kojoj raspravlja javnost.

Iako je riječ o pogrešci, kaže Josipović, apsolutno negira sve optužbe koje su uslijedile na Jovićev račun. - Danas smo čuli da je državni neprijatelj, to je strašno - rekao je predsjednik Josipović.

'HDZ će imati velikih problema s lustracijom'

Na pitanje šteti li Uredu onda i rad Saše Perkovića Josipović je rekao kako je to bitna razlika. - Ja sam već više puta istaknuo da djeca ne smiju nositi teret svojih očeva. Gospodin Perković ne sudjeluje u raspravama o slučaju njegovog oca - rekao je Josipović. 

Komentirajući HDZ-ovu inicijativu za lustraciju Josipović je rekao kako smatra da će HDZ s tim imati velikih problema.

Na pitanje što misli o smjeru kojem ide Kukuriku koalicija Josipović je rekao kako je njemu bliska politika lijevog centra, ali da u sferi gospodarstva nisu ostvareni rezultati koji su se priželjkivali. - Tu treba očekivati da se do kraja mandata povuku jači potezi. Jesu li pogriješili, o tome će odlučiti građani - dodao je.

Na pitanje gdje su principi s obzirom da ga podržavaju i u HNS-u i u reformistima Josipović tvrdi kako je to dobro jer je njegova politika politika okupljanja. - Svaku vladu koja bude izabrana ću podržati i bit ću joj partner - rekao je Josipović.

Josipović: Decentralizacija kroz regije je ključ hrvatskog uspjeha u budućnosti

Josipović je govorio i o tome što je SDP u Saboru započeo proceduru za izmjenu izbornih pravila koja obuhvaćaju i ona za predsjedničke izbore. - Trebalo je to učiniti puno prije, ali u suštini se ne mijenjaju pravila koja bi mogla utjecati na rezultat . Bilo bi bolje da se to ne čini sada - istaknuo je.

Josipović je u Javnoj stvari govorio i o ustavnim promjenama. Rekao je kako se u njegovom programu predviđaju velike promjene i potvrdio je da one podrazumijevaju i smanjenje broja saborskih zastupnika. - Imamo tri modela i oni se još bruse, a u dva se broj smanjuje na 113, bez zastupnika manjina i dijaspora - rekao je Josipović i dodao da predlaže i uvođenje pet do osam regija koje bi imale veću autonomiju, uz suglasnost Hrvatskog sabora.

- Mislim da je neizmjerno važno za budućnost da se Hrvatska decentralizira kroz regije, to smatram ključem hrvatskog uspjeha u budućnosti - rekao je Josipović i istaknuo da je njegova ustavna ovlast predlaganje ustavnih promjena. Na pitanje ima li za svoje prijedloge podršku premijera i ministara Josipović je rekao kako još nije tražio ničiju potporu te da će zatražiti kada prijedlozi ustavnih promjena budu gotovi.

Ivo Josipović IZBORNI ZAKON Josipović: Željka Markić djeluje isključivo i dijeli packe okolo Dejan Jović U kampanji nema milosti Razrješenje analitičara Dejana Jovića pohvalili iz SDP-a i HDZ-a

Referendum ako zastupnici ne prihvate prijeldoge ustavnih promjena

- Ustavne promjene su rezultat mog iskustva kao predsjednika i vizija su Hrvatske koju ja nudim u kampanji. Ja nudim projekt, ponudit ću ga Saboru, tko će ga prihvatiti i na njemu raditi to nije moj posao, moj posao je da izađem s dobrim i kvalitetnim okvirom za razvoj Hrvatske. Ići ću prvo u Sabor, to će biti prilika za široku javnu raspravu i, ako nakon toga ne bude podrške u Saboru, ako stranke ne prepoznaju potencijal novog Ustava, da, otići ću na referendum i tamo potražiti podršku - izjavio je Josipović.

Predsjednik se osvrnuo i na obrazovni sustav u Hrvatskoj. - Danas imamo situaciju u kojoj obrazovni sustav ne korespondira tržištu rada, školujemo mlade ljude za burzu, kao da je zid između obrazovanja i gospodarstva. Ideja je bila da se što prije uđe u svijet rada i da se temeljni studij skrati. Mi smo napravili obrnuto - rekao je Josipović i predložio metodu po kojoj država financira sveučilište. - Na temelju ugovora mu daje određeni iznos za temeljno djelovanje. Da li će se to kombinirati s vaučerom koji se daje konkretnom studentu, to je moguće - rekao je Josipović.

Govoreći o odluci o sisačkoj rafineriji Josipović je rekao kako mu je drago što je ona odgođena jer je on protiv odluke o gašenju rafinerije te je pozvao na nastavak pregovora.

Osvrnuo se i na izjavu kardinala Josipa Bozanića o demonovom zadahu u različitim strukturama. - Ne bih dramatizirao, nismo čuli ništa novo. Kardinal je upozorio na ovo što mi govorimo, poetski je to nazvao zadahom demona, ali da, kriza je duboka, riječ je o općoj društvenoj klimi koja ide beznađu - zaključio je Josipović.

>> Josipović smijenio savjetnika Dejana Jovića: 'Štetna i pogrešna izjava'

>> 'Podsjećam Karamarka da je Jović bio savjetnik Grabar Kitarović i Žužulu'

>> 'Josipović je znao da je Jović na miloševićevskim pozicijama. Oni su isti'

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar banovina
  banovina:

  Tragičnost Hrvatskog obrambeno-oslobodilačkog rata jest u tome što to AGRESOR nije imao namjeru samo fizički osvojiti Hrvatsku. Bît je bila i u potpunom uništenju identiteta Hrvatske i Hrvata - čovjeka, kulture i povijesti. O tome najbolje svjedoči granatiranje šibenske katedrale, ... prikaži još!drale, zadarske prvostolnice,HNK u Osijeku, Dubrovnika, sravnat Vukovar, 129 srušenih Katoličkih crkvi i raketiranje bolnica.

 • Avatar Pipl mus tras as
  Pipl mus tras as:

  Ivo zvani Regija igra se igra sa Narodom...heheheheh

 • Avatar tajar
  tajar:

  Sad se je sjetio "tenkova pod prozorima", a ranije je pričao kako je gledao let zrakoplova i raketa iz Maksimira.