Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivo josipović

'Podsjećam Karamarka da je Jović bio savjetnik Grabar Kitarović i Žužulu'

josipović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/12
03.10.2014.
u 21:28

- On je bio vanjski konzultant s kojim je ugovor potpisao tadašnji veleposlanik, a koji je raskinula upravo Kolinda Grabar-Kitarović - odgovaraju iz HDZ-a

Otvarajući Osječki jesenski sajam, predsjednik RH Ivo Josipović osvrnuo se na sudbinu sisačke rafinerije. Sam je predlagao, rekao je, da se to pitanje ne lomi "preko koljena".

– Ono što zagovaram jesu uporni pregovori bez obzira na poteškoće koje se javljaju oko razmimoilaženja. Predložio bih onima koji pregovaraju da malo pogledaju u budućnost i da se dogovore što ta Ina treba biti, naravno u interesu oba velika dioničara – rekao je predsjednik Josipović.

Po njemu, ponovio je, treba poći od koncepta Ine kao strateške tvrtke koja mora biti regionalno vrlo snažna i jaka, utvrditi njezine razvojne potencijale te ju jačati. – Moj poticaj pregovaračima je: sjedite za stol, nemojte gubiti strpljenje i činite sve da Ina bude uspješna, jaka korporacija – poručio je. Govoreći, pak, o decentralizaciji Hrvatske, istaknuo je kako se zalaže za radikalnu reformu Hrvatske, odnosno onu koja će Hrvatsku učiniti visoko decentraliziranom, ali jedinstvenom državom.

– U tom smislu mislim da teritorijalna podjela Hrvatske treba biti bitno drugačija, mislim da se mora regionalizirati – smatra Josipović koji je to definirao kao "sažimanje županija na pet do osam". Prema njemu te regije trebale bi preuzeti puno više zadaća nego što ih danas imaju i podijeliti ih s gradovima i općinama na svojem teritoriju.

– Za mene to podrazumijeva i puno više sredstava za lokalnu samoupravu i jaču koordinativnu funkciju Vlade – obrazložio je te napomenuo kako se to treba riješiti promjenom Ustava, a da će to i sam predložiti Hrvatskom saboru. Komentirajući navode Tomislava Karamarka o slučaju Jović, odgovorio je kako se Joviću zahvalio na angažmanu u uredu jer se nisu temeljno složili oko važnog političkog pitanja.

– Kada je riječ o ovim grubim kvalifikacijama gospodina Karamarka, samo bih podsjetio da je gospodin Jović bio savjetnik kandidatkinje za predsjednicu RH Kolinde Grabar Kitarović kada je bila ministrica, kao i ministru Žužulu, dakle važnim osobama iz njegove stranke. Ne bih se usudio reći i mislim da je to strašna kvalifikacija kada za nekoga kažete da je državni neprijatelj – odgovorio je Josipović.

HDZ: Bio je vanjski konzultant, Grabar-Kitarović je raskinula ugovor

Na opetovane izjave kako je Jović bio savjetnik HDZ-ovim ministrima, odgovorili su, pak, iz izbornog stožera HDZ-a, odbacujući te teze.

- Dejan Jović bio je vanjski konzultant s kojim je ugovor potpisao tadašnji hrvatski veleposlanik u Londonu, uz suglasnost prethodnog ministra. A taj je ugovor raskinula upravo Kolinda Grabar-Kitarović - piše u priopćenju. Iz HDZ-a naglašavaju i kako se dužnost koju je Jović obnašao za vrijeme HDZ-ove Vlade nikako ne može uspoređivati s onom koju je obnašao u Uredu predsjednika.

>> 'Povukao je kočnicu kad mu je Jović ugrozio kampanju'

Komentara 84

LI
Livi
13:45 03.10.2014.

Gospodine predsjednice! Vi kao "vrhunski pravnik" dobro znadete da nije isto biti savjetnik jednom nizerangiranom cinovniku (kao sto je tada bila Kitarovic) i biti predsjednikov savjetnik, koji je suodgovoran za unutrasnju i vanjsku politiku. Jer biti "samo" savjetnik jednom ministruu znaci moci biti smijenjen u svakom casu kad se to svidi predsjedniku Vlade. Problem je sto ste Vi i radili po njegovim savjetima, sto se vidjelo u ovih pet godina, a drugi nisu.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
13:21 03.10.2014.

Kurvin sin...

VE
verakruz
13:11 03.10.2014.

Isti ste obojica... Kako god vas klasificirali, niste ništa dobrog uradili nit za narod nit za ovu zemlju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije