Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U kampanji nema milosti

Razrješenje analitičara Dejana Jovića pohvalili iz SDP-a i HDZ-a

Dejan Jović
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
03.10.2014.
u 13:45

Jović je napisao da referendum o nezavisnosti nije bio demokratski

Predsjednik Ivo Josipović smijenio je jučer svog glavnog analitičara Dejana Jovića s argumentom koji je dan prije dao Večernjem listu odgovarajući na naš upit slaže li se s Jovićevom tezom da referendum o hrvatskoj nezavisnosti 1991. nije bio ni slobodan ni pošten.

– Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna i stoga sam donio odluku o razrješenju gospodina Jovića – izjavio je Josipović. Priopćenje iz Ureda predsjednika kao razlog smjene navodi "neslaganje u stavovima".

– Predsjednik Josipović, suprotno od g. Jovića, smatra da je referendum o hrvatskoj neovisnosti bio održan u demokratskom ozračju. Referendum je bio sudbonosan jer su politika Slobodana Miloševića i tenkovi prijetili Hrvatskoj – priopćeno je s Pantovčaka.

Ne odgovara na pozive

Jovićeva teza, napisana u članku objavljenom na portalu časopisa Politička misao, izazvala je osude političara i na ljevici i na desnici, a povjesničar Ivo Banac smatra da je Josipović odluku donio zbog kampanje za predsjedničke izbore.

– Nema milosti u kampanji. Gospodin Jović previše se osilio, umislio je da mu ne može nitko stati na put. I otkrio je da ima stvari koje su važnije od njega samoga, a to je dobiti izbore – rekao je Banac. Jović, inače redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti i glavni urednik časopisa Politička misao, danima ne odgovara na pozive pa ga nismo imali prilike pitati kako je dočekao smjenu s dužnosti. U članku u kojem analizira referendum o neovisnosti Škotske, podsjetimo, Jović je napisao da je uspjeh hrvatskog referenduma o neovisnosti bio "u velikoj mjeri rezultat nasilja, prijetnji i neslobode, a ne slobodno izražene volje, izražene na neupitan način i u okviru liberalno-demokratskog poretka". Kako neslužbeno doznajemo, Jović se prekjučer nije javljao ni na pozive predsjednika Josipovića, a razgovarali su tek jučer ujutro, kad je Josipović već donio odluku da ga smjenjuje. Dejan Jović, inače, u prošlosti je bio i posebni savjetnik Ministarstva vanjskih poslova u mandatima ministra Miomira Žužula i Kolinde Grabar Kitarović.

– Smatram da je predsjednik Republike dobro odlučio kad je smijenio Jovića. Takvi stavovi, barem što se tiče nas u SDP-u, nisu prihvatljivi i ne slažemo se s njima – rekao nam je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

HDZ je jučer sazvao konferenciju za novinare i, upravo dok su Miro Kovač i Vladimir Šeks kritizirali Jovićeve stavove stigla je vijest da je Josipović smijenio svoga glavnog analitičara.

– Ako je to točno, onda je Josipović postupio kako se očekuje od predsjednika suverene države – rekao je Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a. Vladimir Šeks komentirao je pak da je Josipović sada, kad je Jović prekršio svaku moguću mjeru i ugrozio mu kampanju, povukao kočnicu i razriješio ga dužnosti.

Osporavanje državnosti

– Sada se otvaraju brojna pitanja. Činjenica da je Jović toliko dugo, unatoč svojim stavovima, bio glavni savjetnik predsjednika otvara i pitanja ostalih savjetnika, poput savjetnika za nacionalnu sigurnost (Saša Perković, sin Josipa Perkovića, nap. a). Koja se poruka time šalje? – zapitao se Šeks.

On je Jovićeve teze o nedemokratskom referendumu nazvao neistinitima, revizionističkima i opasnima. Odluka na referendumu bila je jasan znak međunarodnoj zajednici, dodao je Šeks, kojim putem Hrvatska želi ići i zato osporavanje legitimnosti znači osporavanje temelja hrvatske države.

Dekanica FPZ-a Lidija Kos Stanišić kaže kako ne smatra da fakultet treba išta poduzeti u ovom slučaju jer Jovićev članak nije znanstveni rad, on se ogradio tvrdnjom da izražava osobno mišljenje a ne stav institucije, a "kao akademski građanin, on ima pravo iznositi svoje stavove".

>> Zašto Dejan Jović plače za Jugoslavijom? 

>> 'Povukao je kočnicu kad mu je Jović ugrozio kampanju'

Komentara 3

KU
kucemucetuce
18:40 03.10.2014.

zapitao se Šeks.......i narucio turu za ex............ha ha ha ha ......................... dakle ovako 1. isti taj Jović je svojevremeno bio savjetnik Kolindin i Žužulov (Miomir), istaknutih članova tvoje partije (sic). ................ 2. udbaški zločinci Josip Perković i Zdravko Mustać više su od dva desetljeća živjeli udobno i lasno prvo pod skutima tvog krivoustog idola, a kasnije u izdašnoj mirovini koju im je omogućila država koju je tvoja partija vodila 17 godina od mogućih 23. ...................

JJ
jjkeizerin
17:01 03.10.2014.

A sto je to toliko, gospodin Jovic pogresnoga rekao? Pa sami Hrvati i to u sve vecem broju, vec godinama znaju, misle i govore da u Hrvatskoj mafija ima drzavu. Zar mafijaske prakse su miroljubive i ne nasilne? Uostalom, zarr ni dan danas, sto prikriveno sto otvoreno, nije i vise nego sasvim evidentno da katastrofalno stanje hrvatskog drustva i te kako ima veze sa nasiljem i muckim prisilama svih vrsta? Naravno da ce sada foteljasi svih boja, korumpirani sinekurama koje su svakako bolje od moguce nezaposlenosti i kopanja po kontejnerima za smece izjavljivati kako gospodin Jovic nije u pravu. A sto o njegovoj analizi referenduma 91. misle oni kojima nije do dana danasnjeg omogucena realizacija ''hrvatskog sna"? Oni koji svakim danom sve vise i vise osjecaju slobodu posljedica zveckanja oruzjem, one ''davne'' 91. godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije