Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otplata duga

RH izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice po do sada najpovoljnijim uvjetima

Zdravko Marić
Željko Lukunić/PIXSELL
16.11.2017.
u 19:56

Izniman interes investitora potkrepljuju i činjenicom da je knjiga upisa zatvorena unutar jednog dana s ukupnom potražnjom od strane 226 investitora na razini od oko 3,38 milijardi eura.

Republika Hrvatska izdala je 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto, što je najpovoljnije do sada, objavilo je Ministarstvo financija, koje je najavilo da će se ta sredstva koristiti za otplatu i refinanciranje dugova cestarskog sektora.

"Republika Hrvatska je danas izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto, što je dosad najpovoljnije, a ujedno i izdanje najdulje ročnosti realizirano na međunarodnim tržištima kapitala", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Vodeći agenti izdanja su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays i J.P. Morgan.

"Ministarstvo financija je strateškim odabirom povoljnog trenutka izdanja, a s obzirom na nedavne objave podataka o rastu BDP-a i smanjenju javnog duga, u uvjetima povoljnih tržišnih kretanja, iznimno uspješno realiziralo transakciju izdanja euroobveznica", ističu iz resora financija.

Izniman interes investitora potkrepljuju i činjenicom da je knjiga upisa zatvorena unutar jednog dana s ukupnom potražnjom od strane 226 investitora na razini od oko 3,38 milijardi eura.

Također, dodaju, obveznice su izdane bez ikakve premije na novo izdanje, koja je uobičajena prilikom prikupljanja sredstava na inozemnim tržištima kapitala.

Potražnja za obveznicom bila je geografski široko rasprostranjena, a najveći dio potražnje dolazi iz zemalja središnje i istočne Europe (CEE zemlje), odnosno Italije, Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Austrije, Njemačke, zemalja Beneluxa i drugih.

"Sredstva prikupljena ovim izdanjem iskoristit će se za prijevremenu otplatu i refinanciranje zaduženja s državnim jamstvima HAC-a, ARZ-a i HC-a. Slijedom toga, ostvareno izdanje je neutralno u odnosu na razinu javnog duga", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku sjednice Vlade izjavio kako se u Lodnonu vode pregovori s investitorima o refinanciranju otprilike 1,3 milijarde eura dugova cestarskog sektora, a kako bi se produljila njihova ročnost i snizile kamate.

Ukupni dug cestarskog sektora iznosi oko 5 milijardi eura.

Zadnje zaduženje hrvatske države na inozemnom tržištu bilo je u ožujku ove godine, kada su izdane desetogodišnje obveznice u iznosu od 1,25 milijardi eura, uz prinos od 3,199 posto i kupon od 3,00 posto.

Komentara 12

BR
brojevi
08:07 17.11.2017.

Nije da se razumijem u financije kao neki veleumni kolege ali smatram da je Marić učinio dobar posao u Londonu i još jedanput pokazao i dokazao svoje izuzetne stručne kvalitete. Međutim, već je postalo pravilo kod nekih dežurnih dušebrižnika da svaki pozitvni pomak u RH pokušavaju omalovažiti i prikazati kroz prizmu svojih orjunaških ambicija a na platformi propale države, nevodeći računa o interesima RH koju ionako nisu željeli.

RO
ronyday
20:28 16.11.2017.

Nesumnjivo je Marić najsposobniji i najbolji ministar financija kojeg smo imali, no razna gamad bi ga najradije zgazila jer nije njima do Hrvatske, jer njima je najbolja ona 'što gore to bolje'

Avatar rafaellop
rafaellop
09:22 17.11.2017.

Najveći uspjeh Vlade, , jest zaduživanje "pod povoljnim" uvjetima i raseljavanje radno sposobnog stanovništva....... Ovaj mamlaz, takozvani ministar financija, Marić neki dan se je pohvalio da je doveo u red državne financije i da sada Hrvatska troši onoliko koliko prihoduje a onda otrči u London po novo zaduživanje. Da li je Marić u Londonu "popio kavu" sa Ivcom Todorićem i da li je Todoriću predložio da investira u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije