Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Žene koje godinama rade noćne smjene češće obolijevaju od karcinoma

Riječ je osobito o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože, a posebno su im izložene medicinske sestre, pokazalo je istraživanje.
09. siječnja 2018. u 12:52 1 komentara 1001 prikaza
Foto: Thinkstock

Kod žena koje godinama rade noćne smjene rizik od razvoja nekih tipova karcinoma za gotovo 20 posto je veći nego kod osoba koje rade u dnevnim smjenama, pokazali su rezultati nekoliko studija objavljeni u časopisu Američke udruge za istraživanje raka, "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention". 

ISTRAŽIVANJE Dugoročni izgledi za preživljavanje srčanih bolesnika veći kod onih u braku

Riječ je osobito o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože, a posebno su im izložene medicinske sestre, pokazalo je istraživanje. 

Studijom su obuhvaćeni rezultati šezdesettjedne analize u kojima su prikupljeni podaci o 114,628 slučajeva raka na 3,9 milijuna sudionika iz Sjeverne Amerike, Europe, Australije i Azije. 

Znanstvenici, među kojima i glavna autorica studije, onkologinja dr. Xueliei Ma, s kineskog Sveučilišta Sečuan, nastojali su ustanoviti u kojoj mjeri noćni rad tijekom dugog niza godina utječe na povećanje rizika od razvoja jedanaest tipova raka kod ženske populacije. 

Provedena je još jedna analiza o utjecaju noćnoga rada na razvoj šest tipova raka među medicinskim sestrama. 

Rezultati njihove studije pokazali su žene koje godinama rade noćne 'šihte' imaju 19 posto veće izglede za razvoj nekih vrsta karcinoma. 

"S obzirom na sve veću rasprostranjenost smjenskog rada u svijetu i sve više slučajeva karcinoma, inicirali smo studiju da bismo na ovaj problem privukli pozornost javnosti", rekla je dr. Ma. 

Rezultati su pokazali da je dugogodišnji rad noću rezultirao rakom kože u 41 posto žena, rakom dojke kod 32 posto žena te gastrointestinalnim karcinomom kod 18 posto žena koje su radile u noćnim smjenama, u odnosu na žene koje su rijetko ili nisu uopće bile izložene noćnim smjenama.

rak dojke Znanstvenici otkrili Žene, oprez! Ova namirnica povećava rizik za rak dojke, a sigurno je često jedete

Studija je pokazala i da su, kada je riječ o zanimanjima, najugroženije medicinske sestre koje vrlo često rade u noćnim smjenama. 

Kod njih je mogućnost od razvoja karcinoma dojke bila veća za 58 posto, od gastrointestinalnog karcinoma za 38 posto i od raka pluća za 28 posto u odnosu na žene koje su radile tijekom dana. 

Autori napominju da su povećane brojke koje se odnose na medicinske sestre vjerojatno odraz opsežnijeg medicinskog znanja medicinskih sestara i činjenice da se one upravo zbog toga češće podvrgavaju liječničkim pregledima od žena iz ostalih zanimanja. 

"Rezultati upućuju na potrebu osmišljavanja programa zaštite zdravlja žena koje rade u noćnim smjenama, odnosno na potrebu redovnih liječničkih pregleda i preventivnom podvrgavanju tumorskim markerima", savjetuju kineski onkolozi.

Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati:

1 / 8
Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati - Umor može biti znak užurbanog načina života, no svakako je dobro požaliti se liječniku i otkriti krije li se iza toga nešto drugo.
Zagreb: Građani uživaju na proljetnom suncu u Parku kralja Tomislava Istraživanje Optimizam i sreća stanovnika u Hrvatskoj prvi put u usporedbi s 55 država svijeta Joga, vježbanje UBLAŽAVA SIMPTOME Ako ste u menopauzi, ovim oblikom vježbanja možete olakšati tegobe! Može li lice otkriti raniju fazu bolesti? Crte lica Na jednoj od ove dvije fotografije osoba je bolesna - vidite li na kojoj?
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti