Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez potpore hdz-a

Referendumsko pitanje o dvojezičnosti poslano na Ustavni sud

ćirilica
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
15.07.2014.
u 11:50

Iako se slažu s prijedlogom da se za ovo pitanje traži ocjena ustavnosti, HDZ-ovci su u Saboru prosvjedovali protiv obrazloženja kojim se, poručili su, prejudicira odluka Ustavnog suda

Hrvatski sabor većinom je glasova danas uputio referendumsko pitanje o dvojezičnosti inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, no bez potpore HDZ-ovaca koji su tijekom glasovanja o ovom prijedlogu ostali suzdržani, iako su ga ranije na odborima podupirali.

Podsjetimo, ovaj prijedlog jednoglasno je donio Odbor za Ustav, a u širokom obrazloženju na deset stranica objašnjeno je kako vjeruje da ovo pitanje nije u skladu s Ustavom, zakonima kao ni s nizom međunarodnih dokumenata koje smo potpisali. Iako se slažu s prijedlogom da se za ovo pitanje traži ocjena ustavnosti, HDZ-ovci su prosvjedovali protiv obrazloženja kojim se, poručili su, prejudicira odluka Ustavnog suda.

Sabor je danas donio i izmjene Ovršnog zakona po kojima se od ovrhe izuzima minimalni iznos stalnih honorara, kao i ljudi koji su bili pogođeni katastrofom, odnosno njihove naknade za posljedice katastrofa, darovi za djecu te putni troškovi.

Prihvaćen je amandman Laburista na temelju kojih će se od ovrha izuzeti i naknade za prijevoz, potpore za novorođenčad, naknade za invalidnost te naknade za slučaj smrti, sve do visine neoporezivog iznosa. Zakonom je, podsjetimo, omogućeno i da oni čija je nekretnina ovršena mogu ostati živjeti u njoj do godinu dana uz plaćanje stanarine. Danas je donesen i Zakon o privremenom uzdržavanju kojim bi se konačno trebalo stati na kraj neplaćanju alimentacije za djecu.

Donesen je i Zakon o šumama kojim se omogućuje da se šume i šumska zemljišta koja se prostornim planom proglase građevinskim područjem izdvoje iz šumskogospodarskoga područja. Omogućena je i gradnja golfskih igrališta i kampova koji su prostornim planom predviđeni na šumi i šumskom zemljištu, s tim da se te površine ne uključuju u građevinsko područje, nego ostaju u šumskogospodarskom području RH. Izmjenama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima osnovat će se Vijeće za građanski nadzor nad primjenom policijskih ovlasti, a izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama biciklisti i vozači tramvaja više ne smiju u vožnji upotrebljavati mobitel.

Komentara 16

CR
crocro
12:49 15.07.2014.

Ja bi se već obavno okrenuo brojanju. Kucao bi od vrata do vrata i tako bi ustanovio tko u Vukovaru stvarno živi a tko u Vukovaru stvarno NE živi. I tako bi ganantirano ustanovio da srba u Vukovaru nema toliko da bi imali pravo na dvojezičnost. I to bi bilo po svim Ustavima i svim Zakonima i nikakva EU niti bilo tko ne može to osporiti. Vrlo je upitno da li srba u Vukovaru ima 15-20 %. Oni koji su otišli i ne žele živjeti u Hrvatskom Vukovaru, kako se oni mogu računatu kao stanovnici Vukovara s pravom glasa. Toga nema nigdje na kugli zemaljskoj. Oni su za mene ispisani i više ne postoje. Samo ako u Vukovaru žive svaki dan i svaki sat i da ih svi vide i čuju, onda su stanovnici Vukovara. Je li to pravedno ili nije pravedno? Pa normalno je da je za cijeli svijet previše pravedno.

ĆA
ćaćaća
12:50 15.07.2014.

Brkoni..evo sama činjenica da me nazivaš hdz.ovcem govori u prilog zakržalosti (jer drugari i njihovi sinovi su sve koji ne misle kao oni nazivali onim drugima) u ovom slučaju hdz.ovcima..vjerojatno sebe stavljaš u kontekst onih prvih tj sdp.ovca (nasljednika skh)..a što se tiče pupovca (dovoljno je pogledati njegove fotke s bratom mladenom u uniformi tz republike srpske krajine) a o dogovoru hdz i sdss o nacionalnim manjinama se dogovaralo da to bude na europskom nivuo(a taj nivo je uglavnom 50% što u prevodu znači da srbi nikad ne bi dobili ćirilicu) da im račan dolaskom na vlast nije smanjio taj nivo na 33% i na taj način zakomplicirao cijelu situaciju..prouči malo što se događalo.. mogao bi malo pratiti i druge medije a ne samo partijske biltene..

KA
kafka
13:44 15.07.2014.

Referendumsko pitanje poslano na Ustavni sud glasi: . . . . . . . . . . 'Jeste li za to da se u članak 12. stavak 1. ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina tako da glasi: "Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalnih manjina ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice. " ' . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije