Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegavaju odgovor

Razumije li ih itko? Zašto tako malo hrvatskih političara govori jasno

Milanović Linić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/7
06.06.2013.
u 14:38

Biračima Milana Bandića nimalo nije smetalo što on nije odgovarao na konkretna pitanja i što je odbio izaći na dvoboj Ostojiću

Imate li podatke o tome koliko je građana SMS-om od banke dobilo obavijest da im se ukida minus?, pitao je u TV razgovoru novinar ministra financija Slavka Linića, a Linić je ne oklijevajući odgovorio: – Imam, enormno! Ministar, za kojeg analitičari kažu da je jedan od rijetkih političara koji govori konkretno i jasno, tako je vješto izbjegao odgovor. Bi li takva vještina prošla pred zastupnicima Europskog parlamenta? Možda, ali Neven Mimica, kandidat za prvog hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji, ipak nije prošao bez kritike, upućene doduše iz redova njegovih političkih suparnika, iz reda europske desnice.

Na pitanje kako bi riješio pitanje razlika u cijenama među zemljama i zašto je u Grčkoj hrana skupa, Mimica je odgovor počeo ovako: “To je dobro pitanje koje ide duboko u složenost zajedničkog tržišta”, rečenice kakvih smo se naslušali na našoj političkoj sceni. Politolog Zdravko Petak ističe kako se u Europskom parlamentu razgovara istančano i precizno o pojedinim politikama, zahtijeva se konkretan govor o ciljevima i o instrumentima, ne može se općenito navesti “mi ćemo se zalagati” ili “učinit ćemo sve”.

– Kritika koju je doživio Mimica ima možda i političku obojenost, jer kritiziraju ga europski pučani, ali očito je govorio previše općenito, onako kako se govori u našem parlamentu – kaže prof. dr. Petak. Po njegovoj je ocjeni Slavko Linić blizu dobroj ocjeni za konkretnost, a prof. dr. Leinert-Novosel kaže također da je Linić često konkretan, korektan i direktan. – Najveći je uspjeh Linića da ne izgubi živce, da ne unese previše emocija – kaže. Dodaje kako premijer Milanović nastoji biti konkretan, ali ponekad ostavlja previše otvorenih pitanja, kao u primjeru optužbe na račun Bandića, no Milanović i inače često ne dovrši svoje odgovore pa mora naknadno objašnjavati što je htio reći.

Slično tome, i Ustavni sud prečesto nastoji objasniti svoje odluke, pa predsjednica Jasna Omejec nakon odluke u TV intervjuu objašnjava što je sud odlučio, iako bi odluke morale govoriti sasvim dovoljno. Biračima Milana Bandića nimalo nije smetalo što on nije odgovarao na konkretna pitanja i što je odbio izaći na dvoboj Ostojiću, pa se čini da su hrvatski birači ponekad puno manje strogi od ispitivača u Bruxellesu, gdje našima očito nije lako ni kad znaju engleski...

>>Hrvatska je već zakasnila iskoristiti ulazak u EU za stvaranje imidža

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije