Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vandalizam u Petrinj

Rastrgali lutku Isusa pa se slikali odjeveni u kostime Josipa i Marije

\'jaslice_anp_sis_271210\'
Antun Petračić/VLM
27.12.2010.
u 16:24

Očevidac V. Valent, ujedno autor jaslica, u božićnoj je noći uhvatio jednog vandala iz skupine, koji mu je odao i imena ostalih. Prijavljeni su policiji

Prve petrinjske jaslice na otvorenom, ispred župne crkve sv. Lovre, postavljene u božićno jutro, odmah su tijekom blagdanske noći teško oštećene. Na lutke Svete obitelji nasrnula je skupina dječaka, iživljavali se, trgali dijelove likova, skidali kostime i njima se ogrtali, takvi se fotografirali.

Zatekao ih na nedjelu

– Mali Isus u ovoj štalici nije preživio ni sam Božić. Na njemu su se najviše iživljavali, cijeloga su ga rastrgali. Iako je radost Božića neizmjerna, na žalost, morali smo doživjeti i ovo – kaže župnik sv. Lovre i dekan glinsko-petrinjski, prečasni Mario Migles. O devastiranju jaslica ispod borova u božićnoj noći dojavio mu je izrađivač lutaka i inicijator postavljanja Valentino Valent.

– Oko 22.30 sati u subotu, s prijateljima iz Njemačke pošao sam u park pokazati naše velike jaslice na otvorenom i već iz daljine primijetio 6-7 dječaka kako se fotografiraju u kostimima strgnutim s lutaka Josipa i Marije, a u rukama drže stiropor s rastrgnutog Isusa, odlomljeno uho magarca i druge polomljene dijelove. Skupina se razbježala na biciklima, a uhvatio sam jednoga, uzeo mu mobitel i rekao je svoje i imena ostalih sudionika. Javio sam župniku, koji je pozvao policiju. I ja sam dao iskaz, a čuo sam da se od prije zna za te dječake. Vrlo su se ružno ponijeli, nas vjernike posebno smeta i boli što su se u svetu noć iživljavali na svetim simbolima. Šteta nije velika, popravit ću oštećenja, ali ostaje neugodan osjećaj – govori autor lutaka i očevidac uništavanja prikaza Isusova rođenja.

Građani u šoku: Sramota!

Upravo je Valentino Valent (25), apsolvent telekomunikacija, predsjednik novoosnovane udruge Otisak, predložio župniku postavljanje prvog adventskog vijenca uz župnu crkvu, promjera šest metara, najvećeg ovoga Božića u cijeloj Hrvatskoj. Nakon došašća dijelovi toga ukrasa prenijeti su na drugo mjesto u gradskom parku za izgradnju ograđenih i osvijetljenih jaslica. U njima je na Badnjak mladež župe sv. Lovre dva puta izvela uprizorenje živih jaslica, a niti 24 sata poslije lutke su teško oštećene. Petrinjci osuđuju vandalski čin. Najčešći su izrazi sramota, žalosno, strašno ružno i tužno, a mnogi traže objavu imena počinitelja.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar mliniški
mliniški
18:08 27.12.2010.

Objaviti imena i to na mjestu gdje su jaslice, zatim u školi koju pohađaju i na tržnici, roditelje ne obavještavati oni su sukrivci ovog vandala.

CR
Crvenokosi
19:59 27.12.2010.

Nedaju se komunisti.Bas me zanima dali ce ikad prihvatiti kao realnost Hrvatsku

OB
-obrisani-
18:48 27.12.2010.

Pustite djecu nek se igraju! Kazu da su to naucili od onih sto su rusili i jos danas ruse spomenike NOB-a. PLJUC!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije