Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u Osijeku

Tristotinjak građana ljutito zbog trovanja životinja, ušli i u zgradu policije

Prosvjed zbog ugibanja životinja u Osijeku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/14
18.03.2018.
u 15:00

Prvo se nastoji isključiti ptičja gripa, a rezultati te analize bit će poznati u ponedjeljak ili utorak, kazali su iz Veterinarske stanice Osijek

Tristotinjak Osječana, u strahu od navodnog trovača koji se namjerio na životinje po gradu te posvuda sipa nepoznatu bijelu supstancu, okupili su se u nedjelju u, simbolično, 5 minuta do 12 sati i poručili: "E sad je dosta!".

- Moja Ria je otrovana na igralištu za pse na Gornjodravskoj obali, kao i još jedan pas Vegas. Oboje su se u isto vrijeme otrovali, imaju iste simptome, tresla se, povraćala, dobila je terapiju i sada je, hvala Bogu, bolje - ispričala je Aleksandra Martinčević na prosvjedu.

- Poruka je da ovo nije samo napad na životinje, nego na sve nas, na djecu. Nema smisla da se svi prave kao da se ništa događa. Nemoguće je da se otrov baca u tolikoj mjeri, a da nitko nište ne zna. Pitanje i kako se do tog otrova došlo, tu je uključeno više ljudi. Nisam zadovoljna kako policija radi na tom slučaju, na masu dojava nisu izašli – izjavila je Tena Otorepec, inicijator prosvjeda.

Prosvjednici su se zaputili i do zgrade PU osječko-baranjske, nekolicina ih je i ušla u zgradu, tražeći razgovor, ali i slike nadzornih kamera s PU, jer je navodno i tamo nađena sumnjiva bijela tvar. Iako su na prosvjed stigli i predstavnici gradske vlasti, bilo je povika i da se krene prema kući gradonačelnika Ivana Vrkića.

Više od šezdesetak uginulih golubova skupili su, inače, zaposlenici Veterinarske stanice Osijek po gradskim ulicama u petak i subotu, a telefon im je zvonio i jučer. Otrovana su, kako sumnjaju veterinari, i četiri psa, a jedan je uginuo. No, teško se ne složiti kako su stvari, pomalo, izmaknule kontroli pa ima građana koji, osim mirnog prosvjedovanja, žele i uzeti pravdu u svoje ruke. Najbolje to potvrđuje Facebook grupa "Osijek – otrovani grad", što je, očito, aluzija na poznati ratni grafit "Osijek – nepokoreni grad". Jedan je član čak ponudio nagradu od 1000 kuna onome tko uhvati navodnog "trovača", a na njegov su se poziv nadovezali i još nekolicina njih, i to podižući ulog!

- Osjećam se jadno. Otrovati trovača. Monstrum koji je to spreman učiniti bespomoćnoj životinji spreman je i čovjeku i nije zaslužio ništa bolje od ovoga što je učinio životinjama. Nisam zadovoljna dinamikom kojom se to rješava, ne znam na što Grad troši novac umjesto da se uloži u kamere, da se što prije otkrije bolesni um koji od obijesti to čini – poručila je s prosvjeda Zlata Lukić.

- Uzorci su poslani na analizu i u ponedjeljak, najkasnije utorak imat ćemo rezultate. Reagirali smo čim smo prikupili više uzoraka, čak smo i ubrzali proceduru - poručuje dogradonačelnik Boris Piližota. Na upit hoće li dezinficirati grad, odgovorio je, da će, bude li potrebno, poduzeti sve daljnje potrebne korake.

- Dijelimo zabrinutost građana i nama je cilj da što prije doznamo o čemu se radi i mi smo ubrzali proces, pa vjerujemo da ćemo najkasnije do utorka iz Zagreba dobiti rezultate toksikološke analize. Novih podataka nema, kao ni prijava uginuća pasa. Mi ne možemo utjecati na brzinu rada ovlaštenih laboratorija, ali zamolili smo ih da ubrzaju - rekao je Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske.

Golubovi poslani na analizu

Ukupno je 89 prikupljenih uzoraka bijele tvari, rekao je Ivan Sesar iz veterinarske stanice Vetam, poslano je na analizu. Bilo je, nastavlja, i 15 dojava u kojima nije pronađeno ništa. - Svi su uzorci isti i liče na morsku sol - kaže Sesar.

I tijela golubova poslana su na analizu, a nova "pošiljka" šalje se u nadležni zavod u Vinkovce i u ponedjeljak.

- Prvo se nastoji isključiti ptičja gripa, a rezultati te analize bit će poznati u ponedjeljak ili utorak. Otrov koji je postavljen po gradu, nema veze, po meni, s golubovima. Otrovi za štakore, na što se sumnja, ne djeluju, naime, na perad - objasnio nam je Dražen Zuković, čelnik Veterinarske stanice Osijek.

Pojavila se, neslužbeno doznajemo, priča kako su se golubovi domogli sjemenskog kukuruza, koji se inače šprica pesticidima, pa ih je to stajalo glave.

Komentara 89

SL
sljemesava
13:13 18.03.2018.

e ovo je već teži slučaj za osječki mup. lakše je babu vući po asfaltu

Avatar quousque tandem
quousque tandem
15:04 18.03.2018.

Kao vlasnik psa koji svog najdražeg mezimca uvijek šeće na uzici i pokupi iza njega sve što treba pokupiti, slažem se da treba strože kažnjavati vlasnike koji to ne rade. Stvarno nije teško, ne vidim u čemu je problem, ni meni nije drago kada se vaš Fifi (mucica, neće on nikome ništa) bez uzice režeći zaleti na mog psa ili kada ugazim u hrpicu ispred ulaznih vrata. Ali što se ovog užasa tiče, nemojmo se zavaravati da ima ikakve veze s "odgojem vlasnika pasa" kako neki komentatori tvrde. Čovjeku koji na slijepo ostavlja otrov po gradu nije bitno hoće li ubiti psa ili mačku ili dijete, bitno mu je da samo da ubije nekoga ili nešto jer mu to stvara perverzni užitak. Pitanje je vremena kada će počiniti pravo ubojstvo, realna je šansa da već i je. Ponavljam, ostaviti smrtonosan otrov u javnosti ne mareći tko ili što će umrijeti - to nije igra. Čovjek koji ovo radi je jako nesretan, jako poremećen i jako opasan.

US
usquebaugh
12:56 18.03.2018.

treba zabraniti držanje kerova u gradovima ili uvesti visoke poreze na držanje kerova u gradu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije