Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rast cijena nekretnina poništava državne poticajne mjere, kvadrat u Zagrebu skočio na 1900 eura

Samo u Zagrebu cijene su lani rasle 9% pa je cijena prosječnog četvornog metra skočila na 1900 eura
05. siječnja 2019. u 09:57 40 komentara 9734 prikaza
Nekretnine
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Unatoč manjem porezu na promet nekretninama od početka 2019. te najavljenim promjenama u državnom subvencioniranju, kretanja na tržištu nekretnina ne idu u prilog kupcima jer su cijene kvadrata u cijeloj Hrvatskoj porasle između 6 i 7% u odnosu na godinu prije, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

rastu cijene nekretnina Cijene stanova rast će i u 2019.! Evo gdje su najskuplji, a gdje najjeftiniji kvadrati

Od početka 2019. porez na promet nekretninama pao je, naime, s 4 na 3%, a pravo produljenja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnine na dodatne dvije godine imat će i kupci koji već imaju dijete.

- Smanjenje stope poreza na promet nekretnina dobra je vijest jer smanjuje porezno opterećenje za 25%. Vjerojatno se neće znatnije odraziti na tržište u smislu da će kupci više ili manje kupovati, ali ono što je dobro jest to da ćemo imati točnije podatke u bazi Porezne uprave i e-nekretninama, a time i bolji uvid u cijene i realna kretanja na tržištu nekretnina - kaže Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Damjan Geber, osnivač i direktor agencije Brigada DRUŠTVENE MREŽE MIJENJAJU IMIDŽ KVARTOVA MEĐU MLADIMA Kako prodati skuplje stanove u nepopularnim kvartovima?

Lani su samo u Zagrebu cijene rasle 9% pa je cijena prosječnog četvornog metra skočila na 1900 eura.

- Trenutačna je situacija na tržištu dobra, rastom BDP-a rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima nego kupcima - rekao je Vujović. 

VIDEO Čula se eksplozija: Iz garaže u centru Zagreba izbio gust dim, zapalila se trafostanica

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • ja-kan:

    Od tih poticaja korist su najviše imali oni koji se kolikvijalno nazivaju "građevinska mafija".

  • Manu@:

    Da su mjere bile uistinu dobronamjerne, išle bi u smjeru povećanja ponude stanova a nikako stimulacije potražnje. Ovo odgovara najviše građevinskoj mafiji, bankama i političarima koji kontroliraju prenamjenu zemljišta. A to je bio jedan od ključeva za zakonito ali krajnje ... prikaži još! nemoralno bogaćenje u Hrvatskoj. Poštenije bi bilo orobiti banku.

  • anlaser:

    U ovoj državi svaka mjera ima suprotan učinak od željenog .Problem je što nesposobni ne mogu i ne žele smjeniti nesposobne !