Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manji porez, više cijene

Rast cijena nekretnina poništava državne poticajne mjere, kvadrat u Zagrebu skočio na 1900 eura

Nekretnine
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
05.01.2019.
u 09:57

Samo u Zagrebu cijene su lani rasle 9% pa je cijena prosječnog četvornog metra skočila na 1900 eura

Unatoč manjem porezu na promet nekretninama od početka 2019. te najavljenim promjenama u državnom subvencioniranju, kretanja na tržištu nekretnina ne idu u prilog kupcima jer su cijene kvadrata u cijeloj Hrvatskoj porasle između 6 i 7% u odnosu na godinu prije, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Od početka 2019. porez na promet nekretninama pao je, naime, s 4 na 3%, a pravo produljenja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnine na dodatne dvije godine imat će i kupci koji već imaju dijete.

- Smanjenje stope poreza na promet nekretnina dobra je vijest jer smanjuje porezno opterećenje za 25%. Vjerojatno se neće znatnije odraziti na tržište u smislu da će kupci više ili manje kupovati, ali ono što je dobro jest to da ćemo imati točnije podatke u bazi Porezne uprave i e-nekretninama, a time i bolji uvid u cijene i realna kretanja na tržištu nekretnina - kaže Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Lani su samo u Zagrebu cijene rasle 9% pa je cijena prosječnog četvornog metra skočila na 1900 eura.

- Trenutačna je situacija na tržištu dobra, rastom BDP-a rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima nego kupcima - rekao je Vujović. 

VIDEO Čula se eksplozija: Iz garaže u centru Zagreba izbio gust dim, zapalila se trafostanica

Ključne riječi

Komentara 40

JK
ja-kan
10:10 05.01.2019.

Od tih poticaja korist su najviše imali oni koji se kolikvijalno nazivaju "građevinska mafija".

DU
Deleted user
11:19 05.01.2019.

Da su mjere bile uistinu dobronamjerne, išle bi u smjeru povećanja ponude stanova a nikako stimulacije potražnje. Ovo odgovara najviše građevinskoj mafiji, bankama i političarima koji kontroliraju prenamjenu zemljišta. A to je bio jedan od ključeva za zakonito ali krajnje nemoralno bogaćenje u Hrvatskoj. Poštenije bi bilo orobiti banku.

Avatar anlaser
anlaser
11:05 05.01.2019.

U ovoj državi svaka mjera ima suprotan učinak od željenog .Problem je što nesposobni ne mogu i ne žele smjeniti nesposobne !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije