Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raoul Wallenberg

Rusija odbacila parnicu o objavljivanju sudbine švedskog heroja iz II. svjetskog rata

Foto: Charles Guerin/Press Association/Pixsell
19.09.2017.
u 00:15

Wallenberg, bivši švedski diplomat, pomogao je tisućama mađarskih Židova za vrijeme Drugoga svjetskog rata prije nego što su ga uhitile sovjetske snage 1945.

Ruski sud je odbio zahtjev da se objave povjerljivi dokumenti o švedskom heroju iz Drugoga svjetskog rata Raoulu Wallenbergu čije je sudbina i dalje nepoznata, sedam desetljeća nakon njegove smrti, objavile su ruske novinske agencije. 

Wallenberg, bivši švedski diplomat, pomogao je tisućama mađarskih Židova za vrijeme Drugoga svjetskog rata prije nego što su ga uhitile sovjetske snage 1945.

U ruskom izvješću tvrdi se da je umro 1947. u zatvoru Lubjanki u središtu Moskve koji je vodila sovjetska tajna služba, no konačan dokaz o njegovoj sudbini nije iznesen.

Wallenberovi rođaci digli su tužbu protiv ruske tajne službe (FSB) tražeći pristup necenzuriranim dokumentima  koji bi mogli pružiti dokaz o Wallenbergovoj sudbini.

Moskovski sud je međutim odbacio tužbu u ponedjeljak uz obrazloženje da dokumenti ne mogu biti objavljeni  jer sadrže osobne informacije o drugim ljudima, prenose ruske agencije.

Wallenbergovi rođaci rekli su da će se žaliti.

Komentara 12

MA
marsovac
00:47 19.09.2017.

ivan drago, slika ti je dobra,.....tekst odgovara trecerazrednome glumcu. idi bre se leciti. Malo informacija iz "historije", poslije njemaca broj jedan na drugome mijestu su bili tvoji rusi koji su isto tako naganjali zidove.

MI
milecar12
02:45 19.09.2017.

Ovaj odgovor je sasvim čudan. Sve podatke koji su bili povezani s drugim osobama su mogli zacrniti.

Avatar superhik74
superhik74
18:01 19.09.2017.

Cudi me da nisu trazili dokumente iz Rimskog Carstva o sudbini vikinga koji su nestali za vrijeme cara Oktavijana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije