Naslovnica Vijesti Svijet

Putin zbog vježbi šalje gotovo 13.000 vojnika na granicu s EU

Moskva tvrdi da vježbe nazvane kodnim imenom Zapad-2017, u kojima bi po njoj trebalo sudjelovati gotovo 12.700 vojnika
14. rujna 2017. u 09:44 6 komentara 1106 prikaza
Ruska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL, ilustracija
Pogledajte galeriju 1/4

Rusija je u četvrtak na vratima Europske unije pokrenula velike vojne manevre zajedno s Bjelorusijom za koje naglašava da su "čisto obrambeni" ali ih neke članice NATO-a osuđuju kao pokazivanje sile.

Povezani s ruskim službama Washington vladinim agencijama zabranio upotrebu softvera Kaspersky

Moskva tvrdi da vježbe nazvane kodnim imenom Zapad-2017, u kojima bi po njoj trebalo sudjelovati gotovo 12.700 vojnika u tjedan dana duž granice s Litvom i Poljskom, nisu usmjerene ni protiv koga.

U priopćenju kojim se najavljuje početak manevara u četvrtak, ministarstvo obrane naglasilo je da imaju "čisto obrambeni karakter i nisu usmjereni protiv nijedne zemlje posebno".

Ruska vojska
1 / 8

Ruska vojska organizira svake godine u tom razdoblju velike manevre u drugoj ruskoj regiji. Ove godine odvijaju se u Bjelorusiji, u enklavi Kalinjingrad i nekoliko područja na sjeverozapadu Rusije.

To znači blizu Poljske i baltičkih zemalja koje su nakon pripojenja Krima 2014. i izbijanja sukoba na istoku Ukrajine spremno osudile Rusiju kao potencijalnu prijetnju njihovu suverenitetu.

Neke zemlje, prvenstveno Litva i Estonija, sumnjaju u  brojke koje iznosi Moskva vezano uz vojne vježbe i spominju "više od sto tisuća vojnika" mobiliziranih od 14. do 20. rujna.

Ruska vojska 'Zapad 2017.' Vježbe od kojih se NATO već dugo želi obraniti

Vježbe Zapad-2017 "zamišljene su da nas izazovu, testiraju našu obranu i zato moramo biti snažni", izjavio je u nedjelju britanski ministar obrane Michael Fallon zabrinut zbog "sve agresivnije" Rusije.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako ne vidi "neposrednu prijetnju nekom od saveznika", izražavajući žaljenje zbog pomanjkanja transparentnosti.

"Rusija je u stanju manipulirati brojke s lakoćom, zato ne želi strane promatrače. Ali 12.700 vojnika najavljenih za strateške manevre je smiješno", kaže nezavisni vojni stručnjak Alexandre Golts po kojemu se prave brojke kreću dobrano iznad 100.000 vojnika.

Moskva Telefonske prijetnje Zbog lažnih dojava o bombama u Moskvi evakuirano 20 tisuća ljudi Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović Izvor iz vrha HDZ-a: Grabar-Kitarović si kritikom Plenkovića stvara bolju poziciju kod Putina Rusija, SAD Rusija ima poruku za SAD Sastanak Shannona i Rybakova: Stiže li pomirba dvaju velesila ili zaoštravanje krize?

VIP izdvaja za Vas

  • Avatar Foton
    Foton:

    Ne 13000 nego 100000 vojnika je na granicama NATA. Ne bojim se rata, Putin nije Kim Jong Un i Rusi su racionalan narod. Ne mozes ratovati sa vojnim budgetom od 80 milijardi eura sa Natom koji trosi 900 milijardi eura ... prikaži još! na obranu. Naravno nitko nije spreman na samoubistvo nuklearnim ratom.

  • ribaric.tomislav:

    ma poljaci nasi neboj te se.?Rusa ?ma vi ih sami pregazite samo da mrdnu a ima i susjeda koji su uz vas