Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radovi napreduju unatoč koroni: Pelješkim mostom vozit ćemo se potkraj iduće godine

Unatoč koronakrizi radovi na mostu dobro napreduju, a do kraja studenoga spojit će se prva dva stupa kopno-more
20. listopada 2020. u 19:16 24 komentara 8103 prikaza
Radovi na Pelješkom mostu napreduju punom parom
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/44

Radovi na izgradnji Pelješkog mosta napreduju unatoč svjetskoj krizi izazvanoj pandemijom korona virusa. Stupovi na kojima će se protezati Pelješki most moćno se uzdižu iznad morske površine od Komarne na obali do Brijeste na Pelješcu. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zajedno sa saborskim zastupnikom Brankom Bačićem, dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem te predsjednikom uprave Hrvatskih cesta, Josipom Škorićem brodom je obišao radove na projektu gradnje Pelješkog mosta i uvjerio se kako gradnja napreduje unatoč poteškoćama koje je izazvala pandemija. Prošlog tjedna dopremljeni su segmenti čelične konstrukcije, proizvedeni u Kini, a do kraja studenog bit će spojena prva dva stupa kopno-more.

Bogato nalazište Na Pelješcu pronađen vrijedan arheološki nalaz: Grob iz 4. stoljeća prije Krista iznenadio istraživače

Pristupne ceste

– Pogledali smo na samom moru kako napreduju radovi na prvoj fazi projekta, izgradnji samog mosta. Radi se na okrupnjavanju čelične konstrukcije i betoniranju središnjeg pilona i to ide jako dobro usprkos koroni i određenim problemima koji su, vjerujem, iza nas. Ovaj projekt ide svome kraju, uspješnom dinamikom. Nakon obilaska smo održali operativni sastanak sa svim izvođačima svih faza ovoga projekta, znači mosta i pristupnih cesta, upoznali se s dinamikom izvođenja radova na pristupnim cestama. To sve skupa ide jako dobro, neki izvođači su i ispred roka – rekao je ministar Butković.

>> FOTO Radovi na Pelješkom mostu napreduju punom parom

Radovi na Pelješkom mostu napreduju punom parom
1 / 22
20.10.2020., Komarna - Radovi na Peljeskom mostu napreduju punom parom Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Josip Škorić je napomenuo kako su ovaj obilazak i organizirali kako bi ministra, ali i hrvatsku javnost informirali kako najvažniji i najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj dobro napreduje.

– Kriza izazvana koronavirusom nije ostavila previše utjecaja zahvaljujući tome što izvođači daju sve od sebe i preveniraju sve moguće poteškoće. Od siječnja ove godine kada se pojavila korona u Kini radili smo preventivno s njima, bio je uključen i naš Zavod za javno zdravstvo. Tada je najveći problem bio doprema varilaca iz Kine te odlazak našeg nadzora u Kinu. Ovdje ima kineskih radnika koji nisu bili kući cijele godine – govori Josip Škorić, predsjednik uprave HC-a.

>> VIDEO Ministar Butković o izgradnji Pelješkog mosta (Snimila: Slavica Vuković)

Naravno, posljedica pandemije ipak ima, zasad je izvjesno da će završetak kasniti tri mjeseca, ali nastoje prevenirati buduće probleme. Naime, korona se širi Europom, a preostala oprema koja treba doći za most i pristupne ceste proizvodi se u EU pa je teško prognozirati hoće li ova kriza na to utjecati. Što se tiče pristupnih cesta, Škorić kaže da je tvrtka Strabag u dinamičkom planu.

– U dogovoru s izvođačem postavili smo sebi izazov da što više skratimo rok kako bismo pomak u terminskim planovima između mosta i druge faze pristupnih cesta bio što je kraće moguć. Sve ide onako kako smo zacrtali i ono što smo postavili kao izazov je taj rok koji je postavljen za rujan 2022. svesti prije turističke sezone, dakle negdje u 6. ili 7. mjesecu. Ako ne bude promjena, koristit ćemo se mostom krajem iduće godine zahvaljujući tome što radimo i na alternativnoj varijanti. Izmjenom projekta ubacili smo još jedan čvor kod Brijeste kako bismo promet, čim most bude gotov, mogli pustiti na postojeću, lokalnu cestu preko Pelješca – rekao je Škorić.

>> VIDEO Josip Škorić o gradnji Pelješkog mosta (Snimila: Slavica Vuković)

Financiranje po planu

Ipak, dodaje kako korona kriza i dalje traje pa su odstupanja ipak moguća. Međutim, financiranje projekta nije ugroženo. Rok za povlačenje 3,2 milijarde kuna bez PDV-a istječe krajem 2023. i nije u pitanju. Na samom Pelješkom mostu trenutačno radi oko 850 radnika, od kojih je 50-ak hrvatskih, koji obavljaju nadzor, a ostali su djelatnici kineskog izvođača, tvrtke CRBC. Ukupno je na cijelom projektu uposleno oko 1100 ljudi.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Bakire si dobro, kak zdravlje, ide nekak a kak z očima stojiš.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Jedva čekam. Sjest ću u svoje vozilo te krenuti u maticu zemlju. Nije bitno kamo. Mogu u Split ,Zadar ili Zagreb. Bez zaustavljanja. Ahhh

 • Avatar Stinker
  Stinker:

  posrijedi rješavanje pravnog pitanja razgranicenja morske granice bez cijeg rješenja se ne može zapoceti gradnja mosta.... ili bolje receno, ne ce se moci poceti graditi nema kredita iz EU...... pet ( 5 ) vlada gradi taj most , Sanaderova, Kosorkina ... prikaži još!ina ,,Oreskoviceva, Karamarkova i sad Plenkoviceva izgradili do sada 2 stupa..................... jel oni to udaraju opet kamen temeljce