Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada nije ispunila obećanje

Radnice Orljave još čekaju otpremnine, idu u prosvjed

Zagreb: Prosvjeduju radnice Orljave
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/7
07.02.2023.
u 11:51

Godinu i pol od proglašenja stečaja nekretnine i pokretnine požeške tvornice polako se rasprodaju. Na računu stečajnog dužnika sada već ima oko 200 tisuća eura, što je gotovo polovina iznosa koji potražuju radnice za svoje otpremnine. Sve nekretnine još nisu prodane, pa iz sindikata poručuju kako treba sjesti i napraviti plan

Bivše radnice propale požeške tekstilne industrije Orljava uskoro bi ponovno mogle u prosvjed. Prošlo je već 18 mjeseci od stečaja, a radnice još čekaju zaostale otpremnine. Riječ je o pet bruto plaća za 172 radnice, ukupne vrijednosti 450 tisuća eura. U Novom sindikatu i Sindikatu tekstila, kože, obuće i gume, čije članice su bile upravo bivše radnice Orljave, tvrde da Vlada još nije ispunila obećanje koje je bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina dao nakon prosvjeda na Markovu trgu u studenom prošle godine da će do kraja siječnja 2023. obavijestiti radnice o mogućem rješenju za isplatu otpremnina. Iako je požeška tvrtka bila u stopostotnom vlasništvu države, na dopis upućen novom ministru Branku Bačiću još im nije odgovoreno.

Dogovor o 8. ožujka

Iz sindikata su stoga najavili kako će, ako u iduća dva tjedna ne dobiju nikakav odgovor, organizirati novi prosvjed u Zagrebu.

– Očito je da je prosvjed jedini način kako se u Hrvatskoj može doći do razgovora s vladajućima. Prosvjed smo s radnicama dogovorili za 8. ožujka, Međunarodni dan žena, koji je itekako simboličan za radnice u tekstilnoj industriji – kaže predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

U sindikatu smatraju da rješenje problema leži u dogovoru o podjeli tereta isplate otpremnina između Vlade RH i njemačke tvrtke Olymp, koja je bila glavni Orljavin kupac. U Olympu, međutim, i dalje pokazuju neodgovornost i neozbiljnost. Sindikat je dobio informaciju da je Vlada stupila u kontakt s Olympom, ali da Nijemci uporno izbjegavaju konkretan sastanak.

Iveković je podsjetio na prošlomjesečni istup SDP-ove saborske zastupnice Martine Vlašić Iljkić, koja je pozvala ministra Bačića da preuzme odgovornost i pronađe način da se isplate otpremnine radnicama. Šef sindikata kaže da je iz ministrova odgovora stekao dojam da on uopće ne zna o čemu se tu radi.

– Bačić je govorio o Zakonu o zaštiti potraživanja radnika, što s ovim slučajem sad više nema veze, ono što su radnici dobili iz tog fonda je završeno. Mi zahtijevamo kompletan iznos otpremnina temeljem odgovornosti Vlade RH za svoje radnice – poručio je Iveković.

Godinu i pol od proglašenja stečaja nekretnine i pokretnine požeške tvornice polako se rasprodaju. Na računu stečajnog dužnika sada već ima oko 200 tisuća eura, što je gotovo polovina iznosa koji potražuju radnice za svoje otpremnine. Sve nekretnine još nisu prodane, pa iz sindikata poručuju kako treba sjesti i napraviti plan jer iznos koji svaka strana treba izdvojiti da se slučaj zatvori nije velik.

– Nažalost, nisu zadržali proizvodnju, nisu pomogli ovim radnicama da nastave raditi za nešto barem malo više od minimalne plaće, onda barem neka plate otpremnine. Mi ćemo kao sindikati na tome ustrajati – istaknuo je Iveković.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potražuju pet plaća

Tvornica Orljava u Požegi bila je jedna od posljednjih tekstilnih tvornica u Hrvatskoj, čija je tradicija proizvodnje i prodaje košulja trajala gotovo 60 godina. U vlasništvu je države, odnosno Vlade RH, a gotovo 50 godina većinu proizvoda radila je za strateškog partnera, Olymp iz Njemačke. Tvornica je sada u stečaju. Đakovačka tvrtka Hemco, koja je uzela pogon u najam na određeno vrijeme, preuzela je četrdesetak radnica, a šiju se uniforme za državne službe, vojsku i policiju.

Radnice su u studenom bile primorane organizirati prosvjed na Markovu trgu da bi im se isplatile zaostale otpremnine, koje i dalje potražuju.

VIDEO Mama na forumu pokrenula raspravu: 'Treba li moja 9-godišnja kći brijati noge?'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije