Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽIO KIJEV

Putin se obrušio na Ukrajinu: 'Napadaju naše plinovode do Turske preko Crnog mora'

Russian President Vladimir Putin holds the Talking of What Matters open lesson in Solnechnogorsk
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
04.09.2023.
u 23:55

Govoreći na marginama sastanka, ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da su ti napadi jedan od razloga zbog kojih se Rusija povukla iz UN-ovog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da pokušava napasti plinovode preko Crnog mora do Turske u izjavi u Sočiju nakon sastanka s turskim kolegom koji pokušava obnoviti sporazum o izvozu žita, dok Putin obećava besplatno opskrbiti žitom šest afričkih država. 

"Napadaju se plinovodi Turski tok i Plavi tok kroz koje se plin izvozi iz Rusije u Tursku", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočiju. Ruski brodovi štite te sustave, dodao je. "No, oni su pod stalnim napadima, uključujući dronovima koji se lansiraju iz ukrajinskih luka na Crnom moru".

Govoreći na marginama sastanka, ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da su ti napadi jedan od razloga zbog kojih se Rusija povukla iz UN-ovog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora. Šojgu je rekao da je dio dogovora bilo i to da se ukrajinske luke neće koristiti za napade na rusku infrastrukturu. "Sve je to prekršeno", rekao je Šojgu.

Besplatno žita za šest afričkih država

Putin je obećao da će "idućih tjedana" besplatno isporučiti žitarice šest afričkih država pošto se Rusija u srpnju jednostrano povukla iz sporazuma o žitu kojim se omogućavao slobodan izvoz ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka. Rusija je ponovno gađala poljoprivredna postrojenja u okrugu Izmail, gdje je jedna od glavnih ukrajinskih riječnih luka za izvoz žitarica na Dunavu koji je postao važan izlaz za izvoz žita nakon ruskog povlačenja iz crnomorskog sporazuma. 

POVEZANI ČLANCI:

"Upravo zaključujemo sporazume sa šest afričkih država kojima "kanimo besplatno" isporučiti žitarice "idućih tjedana", rekao je na konferenciji za novinare. Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nisu predstavili veće pomake u obnovi sporazuma, tek je Putin ponovio da je spreman... obnoviti sporazum čim se uklone zapreke za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda.

Ruski predsjednik je još jednom opisao ukrajinsku protuofenzivu kao "neuspjeh". "Ne radi se o nikakvom zastoju, to je propalo", izjavio je Putin i ustvrdio da Ukrajina nije probila nijednu crtu bojišnice na prostoru koji kontrolira Moskva. Istodobno, ukrajinske snage na jugu zemlje objavile su da su probile čvrsto utvrđenu prvu crtu ruske obrane. Vojska također tvrdi da je ostvarila napredak i u drugim dijelovima zemlje, uključujući u Donecku na istoku i oko grada Bahmuta.

Erdogan: sporazum bi se mogao obnoviti

Turski predsjednik izjavio je nakon razgovora s Putinom da će uskoro biti moguće produžiti sporazum s UN-om o ublažavanju svjetske prehrambene krize tako da se ukrajinsko žito izveze na svjetsko tržište. Moskva je u srpnju izašla iz sporazuma starog godinu dana kojim su stvoreni koridori za izvoz desetaka milijuna tona žitarica i gnojiva, optužujući zapad da se istovremeno opstruira izvoz njezina žita i gnojiva.

>> VIDEO Putin posjetio selo povezano s njegovom obitelji: Stanovnici mu klicali pa zaželjeli bolje stanove

Erdogan, koji je igrao važnu ulogu u tome da Putin pristane na dogovor te UN pokušavaju ruskog predsjednika uvjeriti da se vrati u sporazum. "Kao Turska, vjerujemo da ćemo postići rješenje u kratkome roku", rekao je turski predsjednik u Sočiju nakon prvog susreta s Putinom od 2022. koji je trajao tri sata. Očekivanja Rusije dobro su poznata i nedostatke treba ukloniti, rekao je dodajući da Turska i UN zajednički rade na novom paketu rješenja kojima bi se eliminirale ruske kritike.

Ključne riječi

Komentara 8

FU
Fusnota
06:15 05.09.2023.

Bolesna izjava.

ME
medvedgrad
07:10 05.09.2023.

Najveci svjetski terorist se javlja.

HO
homofobic
02:14 05.09.2023.

Putlerov dvojnik nekako otustio! Morao bi za foto prilike slati zgodnijeg dvojnika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije