Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prihvatio parlament

Putin potpisao zakon koji omogućuje Rusiji da odbaci presude međunarodnih sudova

putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
15.12.2015.
u 12:02

Novi zakon koji se smatra načinom da Rusija izbjegne platiti naknade za Jukos mogao bi smanjiti kredibilitet zemlje u međunarodnim sporazumima

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji omogućuje Rusiji da odluči hoće li provesti ili odbaciti presude međunarodnih sudova, uključujući Europski sud za ljudska prava, objavili su državni mediji.

Zakon, koji je parlament prihvatio ranije ovog mjeseca, daje ruskome ustavnom sudu ovlasti da odbaci presude koje smatra protuustavnima.

Prošle godine Europski sud za ljudska prava, sa sjedištem u Strasbourgu, odredio je da Rusija mora platiti blizu dvije milijarde eura nadoknade bivšim vlasnicima  ugasle ruske naftne tvrtke Jukos.

Novi zakon koji se smatra načinom da Rusija izbjegne platiti naknade za Jukos mogao bi smanjiti kredibilitet zemlje u međunarodnim sporazumima.

Human Rights Watch također smatra da se zakonom želi onemogućiti da žrtve kršenja ljudskih prava u Rusiji dobiju pravdu kroz međunarodna tijela.

Kao potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima 1998, Rusija je obvezna poštivati presude Europskog suda za ljudska prava.

>>Putin tvrdi da Rusija uz Assada podržava i Slobodnu sirijsku vojsku

Komentara 64

BR
Branko102
12:29 15.12.2015.

Pametan državnik koji zna da su sudovi pod kontrolom istih ljudi koji kontroliraju novac,medije i sve ostalo.Ista grupacija ne priznaje suverenitet naroda i država,nego si uzima za pravo da drugima određuju kako će živjeti u skladu sa svojim interesima.

KI
kimi
13:40 15.12.2015.

Amerikanci su svojevremeno izjavili da međunarodni sudovi pravde tipa Haškog suda ne važe za njihove građane i vojnike i ako bi se desilo da neko od njih završi na sudu da će "naći način da ga odatle izbave". Milom ilili silom. Frapantna sličnost sa teorijom malog brkice o nekakvoj nadnaciji.

UN
unbekant
12:25 15.12.2015.

Taj takav zakon je amerika potpisala ima 15-20 godina,i sta je tu cudno sada sto je to Rusija potpisala??????????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije