Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA CIJENE PLINA

Putin: Europa je sama stvorila plinski problem i sama ga treba i riješiti

Russian President Putin holds annual news conference in Moscow
EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
24.12.2021.
u 17:44

Putin je također pozvao EU da pusti u rad novi ruski plinovod Sjeverni tok 2 kako bi se izbjegla situacija u kojoj cijena investicije rpidno pada ispod razine održivosti.

Europska unija može jedino kriviti svoje vlastite politike zbog rekordnih cijena plina, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin, istaknuvši da neke članice EU-a jeftini ruski plin preprodaju po znatno većoj cijeni ostalim članicama europskog bloka.

Putin je rekao da je nepošteno kriviti Moskvu za rekordno visoke cijene plina jer Gazprom poštuje svoje dobavne obveze Europi koja je sama stvorila plinski problem pa neka ga i sama riješi.

Putin je također pozvao EU da pusti u rad novi ruski plinovod Sjeverni tok 2 kako bi se izbjegla situacija u kojoj cijena investicije rpidno pada ispod razine održivosti. Europska referentna cijena plina u utorak je skočila rekordno visoko, do 800 posto od početka godine. U petak je zabilježen pad cijene plina, ali  je ona i dalje veća za više od 400 posto.

Plinovod iz koji ide iz  Rusije, preko Baltičkog mora pa do Njemačke još uvijek čeka zeleno svjetlo Berlina i Bruxellesa.

"Dodatne plinske zalihe na europskom tržištu plima bi zasigurno smanjile cijenu na burzi", rekao je Putin.

Također je kazao da Njemačka radije preprodaje ruski plin Poljskoj i Ukrajini umjesto da olakša prezasićeno, neodrživo tržište.

Europa je, ponovio je, sama stvorila plinski problem i sama ga treba i riješiti.

Ogledna europska cijena plina skočila je u utorak iznad 2200 eura na 1000 prostornih metara.

VIDEO: Premijer Plenković govorio o referendumskoj inicijativi Mosta

 

Komentara 13

EX
expiralitozo
00:47 27.12.2021.

Zapad plaši Putina olovnim vojnicima. Snažne snage zapadne alijanse zbrisale su iz Afganistana zajedno s našim nepobjedivim kontingentom , a zapadna pomoć Ukrajini ravna je onoj koju su dobili Poljaci prije nego ih je Hico smlavio.

MI
mirkec68
07:24 26.12.2021.

pak ima putin praf hgaha

Avatar uputnik
uputnik
13:50 25.12.2021.

To je lako rješivo -Putine van iz Ukrajine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije