Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
v. drobnjak u un-u

'Puštanje Šešelja ciničan je smijeh u lice njegovim bezbrojnim žrtvama'

Vojislav Šešelj
Foto: Reuters/PIXSELL
10.12.2014.
u 21:37

Čekati 11 godina na presudu dovoljno je bolno. Slušati Šešeljeve huškačke govore i skandalozne provokacije još je gore. To je potpuno neprihvatljivo i uvredljivo, upozorio je Vladimir Drobnjak

Vojislav Šešelj izruguje se žrtvama i međunarodnoj pravdi. U govorima širi mržnju koja je dovela do rata u bivšoj Jugoslaviji i zbog čega mu sude. Moramo reći jasno i glasno: Puštanje Šešelja nije ništa drugo doli ciničan smijeh u lice njegovim bezbrojnim žrtvama. Kazao je to Vladimir Drobnjak, stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u pred Vijećem sigurnosti u New Yorku za rasprave o izvješću o radu Haaškog suda.

U vrlo oštrom govoru, Drobnjak je istaknuo kako Hrvatska podržava zahtjev tužiteljstva za vraćanjem Šešelja u pritvor. Napomenuo je kako je, uz pismo hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Vijeću sigurnosti, hrvatsko stajalište dobilo formalnu potporu u deklaraciji Sabora te u rezoluciji Europskog parlamenta. Usto je upozorio da Šešelj destabilizira regiju, ali i na iznimno dugo suđenje, što je opći problem Haaškog suda zbog čega su neki optuženici, poput Slobodana Miloševića, izbjegli pravdi. 

– Čekati 11 godina na presudu dovoljno je bolno. Slušati Šešeljeve huškačke govore i skandalozne provokacije još je gore. To je potpuno neprihvatljivo i uvredljivo – kazao je Drobnjak. Na trajanje suđenja referirao se i glavni tužitelj Serge Brammertz kazavši kako je Šešelj huškačkim govorima izazvao negativne reakcije u susjednim zemljama i u međunarodnoj zajednici te da je nužno što prije doći do presude u tom slučaju.

– Zbog nepoštivanja suda i uvreda upućenim žrtvama te burne javne reakcije, bilo je nužno da Tužiteljstvo od sudaca traži povlačenje odluke o puštanju – kazao je Brammertz. Predsjednik Haaškog suda Theodor Meron kazao je kako je razočaran što sud nije ispunio plan i do kraja 2014. završio sve postupke, ali kašnjenje nekih suđenja neće dovesti u pitanje rok za zatvaranje suda 2017. Sud gubi ljude koji odlaze na bolje plaćene poslove, požalio se američki sudac. Odluku o Šešelju nije želio komentirati.

Na sjednici Vijeća sigurnosti Šešeljevu ratnohuškačko ponašanje i širenje mržnje i straha osudile su i Sjedinjene Države. Stalni predstavnik SAD-a David Pressman pozvao je sve zemlje regije da spriječe huškačku retoriku koja ih vraća u prošlost. Predstavnik Rusije Evgenij Zagajnov nije komentirao Šešeljevo ponašanje, već je istaknuo kako činjenica da gotovo 12 godina nije donesena presuda predstavlja neispunjavanje pravnih standarda.

Srbijanski predstavnik u UN-u Milan Milanović replicirao je hrvatskom predstavniku Drobnjaku rekavši da Hrvatska zloupotrebljava slučaj Šešelja u političke svrhe zbog skorih predsjedničkih izbora. 

- Šešeljeve izjave nisu različite od onih koje je davao u Haaškom sudu pa je ipak pušten na slobodu - kazao je Milanović te istaknuo kako se "izjave koje Šešelj daje o Srbiji ne mogu se pripisati vladi Srbije. 

- Regionalna destabilizacija nije u interesu Srbije. Mi poštujemo civilizacijske vrijednosti i vladavinu prava - rekao je Milanović.

>>'Srbija mora razumjeti našu osjetljivost na huškačku retoriku'

>>'Hrvatski i srpski političari ponašaju se kao da im je scenarij pisao Šešelj'

Komentara 79

TA
takitako
20:51 10.12.2014.

za srbiju to terapija,testiranje ..mnogi ga gledaju i kao heroja,i u srbiji nikada ne mozete biti sigurni dali ce od jednog sizofrenog politicara,ili cetnika imati i aktualnog predsjednika, ali i izdajnika..sud je testirao cijeli balkan, da vide i kako ce vukovar, srebrenica, racak Hrvatska,BiH,Kosovo reagirati...i moram priznati da je sud osim testiranja i cijeli balkan uvrijedio tim potezom..i sto jos cekaju zasto ne izdaju naredjenje srbiji da ga privede hagu,jer molbom nece ici ovaj experimentalni pacijent

Avatar deran9
deran9
21:12 10.12.2014.

razlika izmedju srba i hrvata ocituje se i u Hag..u,naime..Ante Gotovina je u zavrsnoj rijeci rekao..casni sude ispricavam se...a Seselj je rekao...mozete mi se napusiti k..ca...svi od reda

TH
thekurcula
22:51 10.12.2014.

Šešeljevi zapaljivi govori doveli su do rata u Jugoslaviji? I to vaše štovano čitateljstvo proguta (kao som durdubak)? Aferim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije