Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSVETA

Pusić srušila Plenkovićevu ponudu jer ju je iznevjerio za posao u UN-u?

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
09.06.2017.
u 20:48

Vesna Pusić vjerovala je da ima sve dogovoreno za čelno mjesto u UN-ovoj Ekonomskoj komisiji za Europu u Ženevi...

Prije samo dva mjeseca Vesna Pusić doživjela je snažno osobno razočaranje u Vladu premijera Andreja Plenkovića nakon što je ostala bez visoke dužnosti u UN-ovoj Ekonomskoj komisiji za Europu (UNECE). Prije dva dana, Pusić je, prema insajderskim izvještajima iz HNS-a, bila ključna za odbijanje ponude da ta stranka formira novu Plenkovićevu vladajuću većinu. Je li prvo iskustvo utjecalo na ishod ovog drugog?

Prema neslužbenom izvoru upućenom u proces kandidature za tu dužnost, Pusić je osobno od glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa dobila uvjeravanja da će biti imenovana na čelo UNECE-a u Ženevi, ali da njezina država treba formalno poslati, ili barem proslijediti, njezinu kandidaturu kroz tijela Vlade, u ovom slučaju Ministarstvo vanjskih poslova ili Stalna misija RH pri UN-u. To je bilo u siječnju.

U veljači je Pusić bila na razgovoru kod premijera Plenkovića u Banskim dvorima, odakle je otišla s dojmom da je sve dogovoreno. No, ni Stalna misija pri UN-u (na čijem je čelu Vladimir Drobnjak), ni itko drugi uime RH, nisu proslijedili njezinu kandidaturu za UNECE. Sredinom travnja Guterres je za čelnicu tog UN-ova tijela u Ženevi imenovao slovačku diplomatkinju Olgu Algayerovu.

Pusić je, kako smo tada neslužbeno doznali, bila razočarana jer je smatrala da joj je Plenković obećao podršku, a potom svjesno dopustio da na takav način, nakon što ju je praktički osobno zvao glavni tajnik Guterres, bude ostavljena na cjedilu.

Da se Plenković tada pobrinuo da pomogne Vesni Pusić, bi li odluka HNS-a o odbijanju suradnje s HDZ-om danas bila drukčija? Je li Plenković prije dva mjeseca počinio grešku u koracima, koju sada skupo plaća?

Jedan izvor iz HNS-a, blizak Vesni Pusić, kaže kako to osobno iskustvo s Plenkovićevom Vladom nije imalo “apsolutno nikakav” utjecaj na njezino razmišljanje o odbijanju suradnje s HDZ-om.

– Ona tako ne rezonira. Ono iskustvo je imalo veze s nečim drugim, a ovo je nešto o čemu ovisi budućnost i integritet stranke. Ovo je puno veće i važnije od jedne osobe i nečije karijere – kaže taj izvor. Drugi, pak, izvor iz HNS-a, manje blizak razmišljanju Vesne Pusić o nekoaliranju s HDZ-om, uvjeren je da Pusić stavlja osobni interes ispred interesa stranke i države.

 

Komentara 36

Avatar kenj@c
kenj@c
21:09 09.06.2017.

nek nam se besna još jednom osveti i ode zauvijek u otadžbinu

KA
karlodrago
21:11 09.06.2017.

Ako je plenković spriječio Vesnu za UN onda je dobro napravio ,jer je vesna sklona izdaji i antihrvatski nastrojena .

DU
Deleted user
21:08 09.06.2017.

Najbolje što se moglo dogoditi HNSu - odlazak Vesne Pusić i dijela rigidne jugonostalgičarske klike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije