Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik Iloka

"Purdu i Janjića obavijestio sam o tjeralici 2007. preko branitelja"

miroslav janić
Foto: Branimir Bradarić/VL
1/3
22.02.2011.
u 23:15

Miroslav Janić u to je vrijeme bio zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske županije

– Godine 2007. godine izvijestio sam posredno, preko drugih branitelja i braniteljskih udruga, vukovarske branitelje Tihomira Purdu i Petra Janjića da se nalaze na srbijanskoj tjeralici te da im prijeti uhićenje napuste li granice RH – potvrdio je za Večernji list Miroslav Janić, danas gradonačelnik Iloka, a u to vrijeme zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske županije potvrđujući na ovaj način izjavu ministra MUP-a Tomislava Karamarka.

Kaže da je kao branitelj osjećao moralnu obvezu da tada izvijesti dvojicu branitelja da se nalaze na tjeralici te da ih nije direktno izvijestio s obzirom na svoju tadašnju funkciju.

– I tada i danas napravio sam ono što sam smatrao da trebam napraviti, a neka drugi ocjenjuju je li to ispravno ili ne. Cilj nam je svima da se Purda vrati u Hrvatsku, da se prekine s podjelama u Hrvatskoj, ali i razna prikupljanja političkih poena na dvojici branitelja. Svjestan sam da sam tada prekršio neke od propisa rada službe čiji već skoro dvije godine nisam dio. Drago mi je i da je netko slušao, a Petar Janjić je sam potvrdio da je znao za tjeralicu – rekao je Miroslav Janić dodajući da su ta dva jedina slučaja u kojima je izvijestio branitelje da se nalaze na tjeralici.

Ministar Tomislav Karamarko jučer je u Dnevniku Nove TV istaknuo da je Purda još 2007. znao da se nalazi na Interpolovoj tjeralici. To je Tihomir Purda demantirao preko odvjetnika Josipa Muselimovića i supruge Slobodanke.

Slobodanka Purda: Nije istina da je Tihomir znao za tjeralicu

Slobodanka Purda, supruga uhićenoga branitelja Tihomira, i danas je ponovila da ni Tihomir niti ona nisu znali za postojanje tjeralice.

Nije istina da je Tihomir još 2007. godine, kako kaže ministar Tomislav Karamarko, doznao da se nalazi na Interpolovoj tjeralici. U braku smo 15 godina i sigurno bih i ja to znala – rekla je Slobodanka Purda, supruga zatočenog vukovarskog branitelja Tihomira.

Kaže i da se ujutro telefonski čula s Tihomirom koji joj je i sam rekao da ga nikada nitko nije upoznao s postojanjem tjeralice te da su to obične gluposti.

– Pa da je znao da postoji tjeralica, ne bi išao prelaziti bilo koju granicu kada zna što mu prijeti. I sam mi je rekao da bi bio lud kada bi išao preko granice, a da zna za tjeralicu – rekla je Slobodanka dodajući da je prije uhićenja Tihomir na desetke puta prelazio istu granicu, ali da nikada nije bilo nikakvih problema.

U četvrtak će branitelji dati iskaz

Međutim, da su neki branitelji ipak bili upozoreni da ne trebaju putovati preko granice, potvrdio nam je u ranijim razgovorima i vukovarski branitelj i logoraš Petar Janjić koji se zajedno s Dankom Maslovom tereti za isti događaj iz studenoga 1991. godine. Naime, Janjić je novinarima rekao da su ga još prije nekoliko godina određeni ljudi upozorili da ne prelazi granice Hrvatske jer mu prijeti uhićenje zbog međunarodne tjeralice. Janjić se toga i pridržavao te je i danas na slobodi, a o događajima za koje ih srbijansko tužiteljstvo tereti u četvrtak će dati iskaz pred istražnom sutkinjom Županijskog suda u Vukovaru gdje će nazočiti i srbijanski tužitelji.

Komentara 222

FA
Falkon
08:50 23.02.2011.

Za hrvatske branitelje Svijet više nije globalno selo, smješteni smo u rezervat koji se zove Hrvatska, prošli smo kao Indijanci u Jamerici za samo 20 godina od početka rata!!

KI
kiwi2
08:50 23.02.2011.

. Kremenkomarko je mega-lažljivac. I onda još kao fol razmišlja hoće li u HDZ :))).

CR
croking
18:17 23.02.2011.

Gnjide lažljive HDZeovske.Idete ubrzo u prošlost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije