Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crobarometar

Puls birača: SDP-ovoj koaliciji 80 klupa u Saboru, HDZ-ovoj 49

Kosor, Milanović (1)
Pixsell
VL
Autor
Jasmina Popović
04.12.2010.
u 12:00

HDZ-ovi "Umirovljenici zajedno" već sad imaju prolaz pa će Kukuriku koalicija od Hrelje očekivati više

Da su sutra izbori, Koalicija SDP-HNS-IDS-HSU zauzela bi 80 mjesta u Saboru, a Koalicija HDZ-HSS-DC morala bi se zadovoljiti sa 49 mjesta. Izračunali su to analitičari na temelju najnovijeg Crobarometra, pretvarajući u klupe postotke (42,1 i 25,5 posto) koje ta dva bloka dobivaju u anketi međi sigurnim glasačima. U SDP-u, naravno, trljaju ruke, u HDZ-u traže mane anketama, ali u konačnici studeni nije pokazao ništa što nije "rezultat rada" prethodnih mjeseci.

Dobro stoje i Lesar i HSLS

Izborni model, čini se, odgovara velikim strankama i velikim blokovima, a manje stranke će se, kao i obično, ako samostalno idu na izbore, morati žestoko boriti za prelazak praga, a ako su utopljene u veće blokove, lagodnije čekati izborne rezultate i u isto vrijeme strepiti od potpunog gubitka identiteta.

Savez za promjene u svom krilu vidi još i Lesarove laburiste koji, s obzirom na to da su novi i imaju samo jednu prepoznatljivu perjanicu – samog Lesara – stoji vrlo dobro (4,2 posto) i HSLS (4,1 posto) koji, boreći se da preživi, učestalo iznenađuje imenima javnih osoba koje bi im u tome trebale pomoći, a koje zasada uglavnom demantiraju da dijele tu želju. Lijevi blok, koji je usisao u sebe HSU, morat će dodatno animirati milijunsku umirovljeničku populaciju jer HDZ-ovi "Umirovljenici zajedno" već sada imaju prolaz. Postoji i ideja da se počne već sada preispitivati uloga HSU-a s obzirom na rezultate koje pokazuje HDZ-ov umirovljenički blok i nema sumnje da će se od Silvana Hrelje očekivati dodatni angažman da se što veći broj od 1,2 milijuna umirovljenika izvede na birališta i glasa za Kukuriku koaliciju. Osim na "svoje" umirovljenike, HDZ računa i na HSS i DC, a prema analitičarima, više bi profitirali da HSS na izbore izađe samostalno nego u bloku.

Okupljanje desnice

Krene li HDZ na okupljanje desnice, promotrit će i rezultate HSP-a i HDSSB-a i možda se odlučiti na otvaranje pregovora i s njima.

>>Pogledajte rezultate ankete

Ključne riječi

Komentara 268

DR
dreamteam
13:46 04.12.2010.

Jao nama s HDZ-om,jao nama s SDP-om.

OB
-obrisani-
14:11 04.12.2010.

C55K9.9X1 Srbine kod nas se sudjeluje,a ne učestvuje.

JM
Juraj_MALI
13:12 04.12.2010.

Ma pogledajte vi to bistro lice Lepog Cane, predlažem da izborni slogan SDP-a na parlamentarnim izborima bude \"BANDIĆ JE KRIV ZA SVE\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije