Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentirao istinu

Pukovnik Orkan objavio registar aboliranih pripadnika vojske 'RSK'

'10.08.2012., Sisak - Umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandza-Orkan, dokumentarist Domovinskog rata, vec 17 godina prikuplja dokumentaciju o zlocinima pripadnika vojske tzv. RSK. Tri puta je ranjen, a
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
20.01.2013.
u 22:00

Smatrao sam da je nakon objave Registra branitelja važno da javnost zna tko su bili oni koji su se borili protiv nas, kaže autor

U vrijeme neposredno nakon objave Registra branitelja smatrao sam kako je važno da javnost dozna tko su bili oni koji su se borili protiv hrvatskih branitelja. Ovim je riječima umirovljeni pukovnik HV-a i predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba Ivica Pandža Orkan rastumačio svoju motivaciju za objavljivanje knjige "Vojska Krajine u Pounju i na Banovini – zapisi komšija" u kojoj je, između ostalog, objavio i popis imena više od 7000 pripadnika tzv. Srpske vojske Krajine.

Riječ je o knjizi sačinjenoj od službenih, originalnih i do sada neobjavljenih srpskih dokumenata iz ere tzv. Republike Srpske Krajine koji su nađeni nakon Oluje.

– Iz pronađenih spiskova koje sam ukoričio u knjigu vidljivo je da je u agresiji na Hrvatsku i u okupaciji Banovine i Pounja sudjelovao velik broj tamošnjih Srba, i to dobrovoljno, od kojih je svatko mogao odlučiti hoće li sudjelovati u velikosrpskoj agresiji ili će priznati Hrvatsku kao svoju domovinu. Također, dokumenti govore da nisu svi u ratu bili samo "kuhari", "šoferi", "bolničari" koji su samo "čuvali seoske straže" jer već popis naoružanja i njihov broj govori da su osobno i masovno sudjelovali u agresiji na Hrvatsku – kaže Ivica Pandža Orkan.

Knjiga sadrži i pisanu izjavu jednog od zapovjednika Štaba srpske paravojske na Šamarici Čedomira Stefanovića koji svjedoči o ustanku Srba u Hrvatskoj. Također, tu je i ratni dnevnik Milana Petrinjca iz Meminske u kojem opisuje srpski napad na Hrvatsku Kostajnicu u rujnu 1991. godine.

– Riječ je o ljudima koji su tijekom Domovinskog rata bili paravojno organizirani i angažirani u borbi protiv Hrvatske, a na mnoge od njih primijenjen je Zakon o općem oprostu donesen u Saboru 1996. godine. Ova knjiga dokumentira istinu o srpskoj pobuni u ovom dijelu Hrvatske, a na pravosudnim tijelima je da ispitaju njihov sadržaj. A trebali bi jer kazneno djelo ratnog zločina ne zastarijeva – zaključio je pukovnik Orkan.

Komentara 618

OB
-obrisani-
21:55 23.01.2013.

Ove srbende koji ovamo dolaze nikako da mućnu svojom glavom pa da vide koliko su diosadni i smješni. A stalno se ovuda ljepe ko neke pijavice.

PL
plovi
23:12 20.01.2013.

zlocince u zatvor, obicnevljude pustite na miru., i ljudi, kanite se vec jednom ovih gluposti, postoje ljudi koji ma je to posao a vi gledajte svoj, drugim rijecima latite se posla

OB
-obrisani-
23:12 20.01.2013.

sve spiskove treba objaiti od falsificiranih diploma, udbinih suradnika, ovih aboliranih, lopova, ubojica, silovatelja....pa neka svak sa svojom kožom živi kako ju je i nosio potrebna je više katarza, jer ovo do sada vas odvelo u totalnu propast i morara se to učiniti-podvući crtu, jer ovako dalje ne može

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije