Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pučka pravobraniteljica: Čak 20 posto građana u riziku od siromaštva

Prema Općoj deklaraciji, ljudska prava temelj su slobode i pravde u svijetu, kao i put prema slobodi od straha i od neimaštine
10. prosinca 2018. u 11:33 5 komentara 428 prikaza
Lora Vidović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U Hrvatskoj je 20 posto građana u riziku od siromaštva, a u toj situaciji je i više od 28 posto starijih osoba, istaknula je u ponedjeljak pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, upozorava na utjecaj siromaštva na prava građana.

Dodijeljene nagrade za promicanje ljudskih prava HHO Evo tko su dobitnici nagrade za promicanje ljudskih prava

Siromaštvo je veliki neprijatelj ljudskih prava i partner diskriminaciji jer znači život u društvenoj izolaciji, a može imati brojne posljedice na zdravlje, obrazovanje ili pristup tržištu rada, kao i dovesti do beskućništva, navodi u priopćenju Lora Vidović.

Gospodarstvo je u porastu, no rastu i pokazatelji siromaštva, kaže pravobraniteljica koja smatra da postoji puno prostora za jačanje socijalne sigurnosti građana, poput povećanja naknada i dostupnosti socijalnih usluga u svim dijelovima zemlje.

Pravobraniteljicu posebno zabrinjava što hrvatski građani često nisu upoznati sa svojim pravima i ne znaju kome se obratiti, a kada i znaju, na to se ne odlučuju jer nemaju snage ni volje, ne vjeruju da će time išta dobro postići, boje se troškova ili nečije osvete.

Lora Vidović Pučka pravobraniteljica 'Relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava'

Više od sedam posto građana ne može si priuštiti adekvatno grijanje u najhladnijim mjesecima, upozorava pravobraniteljica čiji prijedlog da se smanji PDV na drva za ogrjev, toplinsku energiju i plin, kao što je to slučaj s električnom energijom nije uvažen uz obrazloženje kako bi se time stvorio dodatan negativan utjecaj na prihode državnog proračuna.

Ovakve odluke ne ohrabruju jer je stav države prema ljudskim pravima vidljiv, između ostalog, i u raspodjeli sredstava za najpotrebitije, poručuje pravobraniteljica. 

Galerija - Siromašni osječki mališani s ružama dočekali predsjednicu države

Lora Vidović
1 / 16

"Hrvatska se u Ustavu odredila kao socijalna država, a ratifikacijom Pakta o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima 1991., obvezala se, između ostalog, i na zaštitu prava na pravedne i povoljne radne uvjete, prava na socijalnu sigurnost i prava na uživanje najvišeg mogućeg standarda tjelesnog i duševnog zdravlja. Međutim, iako je to trebala učiniti još 2006., Hrvatska još uvijek Odboru za gospodarska, socijalna i kulturna prava UN-a nije dostavila Drugo periodično izvješće o provedbi obveza iz ovog Pakta", navodi se u priopćenju u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava koji je ove godine posvećen 70. obljetnici usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda.

Riječ je o dokumentu koji predstavlja civilizacijski iskorak, jer su njime brojne države, okupljene u UN, odlučile spriječiti ponavljanje strahota Drugog svjetskog rata.

Lora Vidović Pravobraniteljica: 'Institucije moraju puno više napraviti u procesuiranju onih koji šire lažnih vijesti o migrantima'

Prema Općoj deklaraciji, ljudska prava temelj su slobode i pravde u svijetu, kao i put prema slobodi od straha i od neimaštine.

Upravo nas Opća deklaracija ohrabruje ne samo da tražimo zaštitu vlastitih ljudskih prava, već i podižemo glas za prava drugih, čak i ako se međusobno ne razumijemo i ne slažemo. Jer kada su ljudska prava ugrožena jednoj osobi, ugrožena su svima, poručuje pravobraniteljica koja će Međunarodni dan ljudskih prava ove godine obilježiti u Rijeci, Osijeku i Splitu organiziranjem rasprava o načinima jačanja zaštite radnika, osoba lišenih slobode te sustava besplatne pravne pomoći.

Ove teme bit će među onima o kojima će pravobraniteljica izvijestiti Hrvatski sabor i javnost u Izvješću za 2018. godinu do kraja ožujka, a koji je već u pripremi.

>> Pogledajte kako su Mostovci napustili Sabornicu

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Hrvatska:

    Sve zahvaljujuci komunistima koji su u proslom mandatu napravili duga za 30 zivota.

  • bakulušić:

    Gospođa je nedavno pokazala i dokazala da voli improvizirati i govoriti napamet. Gospođa je pokazala i dokazala da državnu instituciju pretvara u aktivistički klub i vrijeme je da Sabor kaže - dosta!

  • mulag:

    kad rade za minimalac, s kojim se onaj tamo hvali