Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Institucije moraju puno više napraviti u procesuiranju onih koji šire lažnih vijesti o migrantima'

Lažne vijesti o nasilju koje migranti počinjavaju i sukobima koje imaju s lokalnim stanovništvom pokazuje koliko je važno pravovremeno komunicirati s građanima, smatra Lora Vidović
10. studenoga 2018. u 14:38 26 komentara 521 prikaza
Lora Vidović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović poručila je u subotu da nadležna tijela moraju puno više napraviti u procesuiranju onih koji šire lažne vijesti o migrantima, ali i na stvaranju osjećaja sigurnosti pružanjem pravih, istinitih i objektivnih informacija građanima, kako ne bi osjećali strah.

migranti Globalni sporazum o migracijama Ovo je 16 spornih točaka iz 'Marrakecha' – traže se odgovori

"Lažne vijesti o nasilju koje migranti počinjavaju i sukobima koje imaju s lokalnim stanovništvom pokazuje koliko je važno pravovremeno komunicirati s građanima. Smatram da su tu nadležna tijela propustila dosta prilika," kazala je Vidović u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.

Poručila je da je sigurnost građana izuzetno važna te upitala kome je i zašto u interesu "posve neutemeljeno širenje straha i atmosfere kroz medije koje vidimo u zadnje vrijeme, a u čemu sudjeluje i dio političara".

"Radi se često o podacima koji se mogu provjeriti i kada se provjeri, vidi se da to nije istinito", dodala je.

Bujica Govor mržnje Pokrenut postupak protiv emisije Bujica: 'Migranti namjerno šire sidu'

Marakeška deklaracija izuzetno kvalitetan dokument,  ne oduzima suverenitet niti jednoj državi

Vezano za Marakešku deklaraciju, Vidović je istaknula da se taj dokument odnosi na migrante, a ne na izbjeglice te da ne donosi nikakve pravne obveze za države, nije pravno obvezujući i ne potpisuje se, već donosi političke obaveze koje države preuzimaju.

"Iz pozicije ljudskih prava Marakeška deklaracija je izuzetno kvalitetan, dobar i dobrodošao dokument, rađen u participativnom procesu i odgovara na mnoga pitanja i uvelike može pomoći u zaštiti prava migranata, istovremeno ne oduzimajući niti jednoj državi njen suverenitet. Ona prepoznaje i potvrđuje pravo država da same uređuju pitanje, pa čak i ono što se zove 'iregularne migracije'", kazala je.

Pučka pravobraniteljica poručila je da je sigurnost jako važna, ali da je kompletnim procesom nužno upravljati tako da poštuje ljudska prava svih migranata.

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac Izmišljene priče Ličanin zaradio prekršajnu prijavu jer je širio laži o migrantima: 'Udarili su me kolcem'

Nije željela komentirati političke prijepore hrvatske predsjednice i premijera oko te deklaracije, no drago joj je, kaže, što Vlada podržava tu deklaraciju.

Vidović je ponovila da nedostaje učinkovita istraga oko pritužbi migranata na policijsko nasilje te zabrinjavajućim ocijenila što MUP ne daje konkretne odgovore.

"Odgovori koje smo dobili od MUP-a nisu bili uvjerljivi i zapravo nismo dobili odgovore što se konkretno na određenom mjestu i u određeno vrijeme prema određenoj osobi dogodilo. Sve što MUP odgovara je da poštuje ljudska prava i da su educirani, ali konkretnog odgovora nema", kazala je Vidović.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • lauda:

    Čija pravobraniteljca je ova kokoš?

  • koki:

    Osobno poznajem par njemackih policajaca i zastitara koji su u neposrednom dodiru sa emigrantima,jer su zaduzeni za sigurnost i red u izbjeglickim kampovima Nitko od njih ne smije iznositi nikakve stvari sto se medju imigrantima dogadja. To su potpisali i ... prikaži još! i znaju koje im kazne slijede ako potpisano prekrse. Pravobraniteljice, otidjite sluzbeno u te kampove, informirajte se i korigirajte svoje misljenje na temelju iskustva. Ako je vama mozak izipran ili zakrzljao nemate pravo ispirati mozak Hrvatkim drzavljanima

  • ing-12345:

    Znači da prvo treba kazneno goniti ovu pravobranjiteljicu i Plenkovića jer šire lažnu vijest da Marakeški sporazum ne izjednačava legalne i ilegane imigrante. I da ilegalna migracija se smatra osnovnim ljudskim pravom.