Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BILO JE PREVIŠE LISTI'

Plenković: Nisam zadovoljan rezultatom, presudilo je tisuću glasova

HDZ
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/21
27.05.2019.
u 00:47

HDZ ima isti broj mandata kao i SDP, rezultat je to koji u HDZ-u nisu očekivali

Četiri mandata HDZ-a i četiri SDP-a razočarale su mnoge unutar Hrvatske demokratske zajednice koji su se nadali najmanje 5 mandata. Premijer Andrej Plenković zahvalio se svima koji pomogli u postizanju ovakvog rezultata.

- Moja druga poruka je poruka zadovoljstva, sada smo praktički došli na izlaznost od 30 posto, što znači da se birači identificiraju s europskim temama i da ti izbori postaju važni. - rekao je staloženi Plenković.

- Ono što je važno jest da je HDZ na ove izbore principijelno i konsenzualno išao samostalno. To je odluka iza koje stojimo, smatram da je ta odluka ispravna i dobra. Ono što se dogodilo je očito velika disperzija glasova. U takvim okolnostima, očito je da je nekih 1000-1500 glasova nedostajalo HDZ-u za peti mandat. Time nisam zadovoljan, ali sam zadovoljan što smo išli samostalno -

Također, premijer je naglasio to što u Europski parlament odlazi i predstavnica HDZ-a iz Bosne i Hercegovine Željana Zovko. Smatra to važnim za Hrvate u BiH.

Na kraju je poručio da će analizirati rezultate.

- Ovo je jedan proces koji je važan za HDZ, već ćemo sutra krenuti u analizu i vidjeti što smo mogli učiniti bolje. Današnji dan je za nas relativna pobjeda, bilo bi nam draže da je to nagrađeno petim mandatom, ali to će očito pričekati sljedeći ciklus -

Reiner je uvjeren da se u zadnjih 5 posto može promijeniti.

Lovro Kuščević komentirao je najnovije rezultate.

- Naravno da nismo zadovoljni sa 4 mandata, mislimo da zaslužujemo najmanje 5 mandata - poručio je politički tajnik HDZ-a rekavši da se ipak pričekaju konačni rezultati.

Također je rekao da će napraviti analizu rezultata nakon izbora. A najveća pogreška kampanje za njega je "premal odaziv".

Smatra da nisu sastavili lošu listu niti program.

Također je naglasio da je ovo jedan transformacijski HDZ koji se ukorjenjuje u desnom centru.

Predsjednik hrvatskog sabora HDZ-ov Gordan Jandroković rekao je da ga ne plaše rezultati prvih izlaznih anketa.

- Sačekat ćemo još neko vrijeme za konačnu ocjenu. Sačekat ćemo najprije drugu izlaznu anketu, a onda i službene rezultate. Naše procjene i dalje govore o pet mandata za HDZ - rekao je Jandroković za Novu TV.

Čini mu se da će izlaznost biti oko 30 posto što vidi kao napredak. Ne slaže se sa analitičarima koji kažu da su kampanje bile dosadne.

Dubravka Šuica ne vidi problem u tome što je 15 posto glasova desnice otišlo onoj krajnjoj.

- Ovo je velika pobjeda HDZ-a, pet mandata, nemojte zaboraviti da smo sami išli na izbore -

Foto: Petra Balija

- Pričekajmo da vidimo službene rezultate jer ovdje se radi o postocima koji su nešto iznad pet posto ako govorimo o Mislavu Kolakušiću i Suverenistima. Treba sačekati službene rezultate - rekao je.

- Ako su brojke točne onda se radi o zanimljivim podacima ako je u pitanju lista Mislava Kolakušića, očito je pronašao način kako doprijeti do birača - rekao je.

Foto: Petra Balija

U stožeru HDZ-a je gužva, a svi su odlično raspoloženi i veseli, stigli su i Željko Reiner i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Tomislav Čuljak se nada 5 mandata, a Zvonka Milasa raduje odaziv birača u Bosni i Hercegovini gdje je izlaznost veća čak 300 posto u odnosu na prošle izbore.

Atmosfera iz HDZ-ovog stožera

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević napomenuo je kako izlazne ankete nisu vjerodostojne i smatra da se rezultati još mogu mijenjati.

Što se tiče glasova iz dijaspore ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinovič Burić misli da će ti glasovi ići u njihovu korist.

Kuščević se osvrnuo i na izjave SDP-a da se HDZ raspada jer misle da nemaju pravu konkurenciju.

- Naš program i naši ljudi bili su najbolji izbor - smatra Kuščević.

Gordan Jandroković misli da će mladi Karlo Ressler dobiti najviše mandata i ne boji se za njega.

- Siguran sam da će Ressler dobiti najviše preferencijalnih glasova - rekao je Jandroković. 

Predvodnik HDZ-ove liste Karlo Ressler zahvalio je biračima.

Zahvaljujem svim biračima koji su izašli. Izlaznost je veća nego prije 5 godina i to je važno - rekao je HDZ-ov Karlo Ressler i dodao da su bili jasni oko toga da žele voditi jednu pozitivnu kampanju. Ipak, želi pričekati konačne rezultate i kaže da je bitno samo ono što je u izbornim kutijama.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

- Uvjeren sam da ćemo do kraja večeri uspjeti ostvariti ono što smo si zacrtali kao cilj - da HDZ u Europskom parlamentu ima pet zastupnika - zaključio je Ressler.

I druga na HDZ-ovoj listi za Europski parlament Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa istaknuvši kako je pet mandata i bio njihov cilj. "To smo postavili za cilj u kampanji i to ćemo sigurno realizirati - poručila je.

Izrazila je zadovoljstvo kampanjom rekavši kako su u njoj govorili samo o sebi, a ne napadali nekoga drugoga.

- Govorili smo o sebi, o budućnosti Hrvatske i EU-a. Nije mi drago ako bi ostali ovakvi diversificirani rezultati jer to nije dobar smjer za Hrvatsku - kazala je.

Ipak, nezadovoljna je niskom izlaznošću na izbore. Sumnja da ipak nije sazrela svijest o važnosti ovih izbora.

Komentara 85

DU
Deleted user
20:42 26.05.2019.

Jel, Jandrokoviću...... jel se sjećaš par stotina tisuća potpisa koje ste ignorirali i ismijali?

AA
Aartur
23:28 26.05.2019.

Resslerova politička karizma je ravna nuli, čovjek zvuči kao Plenkovićev klon

Avatar morski
morski
19:44 26.05.2019.

Resler nije baš bio nešto prepoznatljiv, kao ni HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije