Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LANAC ODLAZI U PROŠLOST

Psi više neće smjeti biti stalno vezani, ali ni zatvoreni u boksu

Adora Kaja
Foto: Prijatelji životinja
1/5
16.09.2016.
u 00:00

Prema prijedlogu novog Zakona o zaštiti životinja komunalni redari imat će ovlasti da kontroliraju jesu li psi stalno vezani

Na papiru sjajno izgleda, još samo da se i provede, komentirali su brojni aktivisti za zaštitu prava životinja zabranu trajnog vezanja pasa u dvorištima. To je novost koju donosi Zakon o zaštiti životinja, čija je izmjena upravo u tijeku. Nakon što je Zagreb već prošle godine donio ovakvu odluku, novim Zakonom trajno vezivanje pasa bit će zabranjeno u cijeloj Hrvatskoj.

Uz zabranu vezivanja Zakon propisuje i da psi ne smiju stalno biti zatvoreni u boksu.

– Psi su socijalna i druželjubiva bića i trebaju interakciju s ljudima i drugim životinjama. Dugotrajno držanje na lancu ili u boksu dovodi do fizičkih i psiholoških povreda. Psi postaju nesretni, a zbog svega često i agresivni – kažu iz udruge Prijatelji životinja, koji će o svemu tome govoriti na još jednoj zagrebačkoj akciji “Udomljavanje je fora”.

Nerijetko se volonteri susreću sa psima koji zbog lanca imaju rane na vratu, puni su buha, gladni i dehidrirani jer lancem prevrnu zdjelicu pa satima nemaju vode. Vrlo često psi su vezani na mjestima gdje nemaju nikakvog zaklona, pa čak ni kućicu. Tako su izloženi vremenskim neprilikama, ali i napadima drugih pasa.

Kako se provodi zakon, odnosno jesu li psi stalno vezani i zatvoreni, prema prijedlogu u novom Zakonu, kontrolirat će komunalni redari. 

>> Pastirski pas upozorit će vas da ne prilazite stadu koje čuva, poslušajte ga

Komentara 16

Avatar dmitarX
dmitarX
08:54 16.09.2016.

Prvo i osnovno - pse u šetnji na vodilici ili lancu. Ako to nisu u stanu kontrolirati (policija i dušebrižnici), onda će još manje u tuđem dvorištu uvoditi red.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
10:04 16.09.2016.

treba nam i zakon o kažnjavaju vlasnika koji čim stupa na ulicu u šetnju sa svojim ljubimcem nemaju uz sebe neophodan pribor ( vrećicu i lopaticu ) kako bi pokupili izmet svog ljubimca jer pas ne pita " kad će mu doć "... to stvarno nije puno jer ništa nije teško kad su naši ljubimci u pitanju a grad bi bio puno čišći jel da ?

CE
centirion
02:49 16.09.2016.

Hm! Hm! Donošenje ovog zakona stvoriti ce se gomila napuštenih pasa koji lutaju ulicama bez cilja! Umijesto zakona o čipiranju,kontroli i kaznama neodgovornih vlasnika za nebrigu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije