Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

Provjerili smo koji su argumenti Plenkovića i Bernardića u sučeljavanju istiniti, a koji su netočni

Provjerili smo koji su argumenti Plenkovića i Bernardića izgovoreni u TV sučeljavanju istiniti, a koji su netočni
30. lipnja 2020. u 23:24 57 komentara 9009 prikaza
Sučeljavanje Bernardića i Plenkovića
Foto: RTL press
Pogledajte galeriju 1/4

Prvo sučeljavanje Andreja Plenkovića i Davora Bernardića obilježili su u svakom slučaju papiri koje je sa sobom u TV studio donio čelnik SDP-a i kojima je stalno mahao te Plenkovićev bahati stav. Bernardiću nije išlo u prilog što se među svim tim papirima služio i podacima koje je preuzeo iz nekih medija, predsjednik ozbiljne stranke trebao bi ipak imati puno bolje pripreme za sučeljavanje s protukandidatom za premijera. Plenković pak opet nije mogao prikriti svoje zadovoljstvo što je “dobar” s čelnicima EU pa je tako previše puta spomenuo kako se čuo s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom za kojeg velika većina hrvatskih građana i ne zna tko je kao ni što je to točno Europsko vijeće. U žustroj raspravi Bernardić i Plenković iznijeli su i mnogobrojne argumente i podatke, a mi u nastavku za neke od njih donosimo ocjene jesu li točni ili ne.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na riječkom Korzu se ODGOVORIO ŠKORI Plenković: HDZ sigurno ne vrbuje kandidate s lista Domovinskog pokreta

1. Bernardić: U lockdown se išlo prekasno, tek nakon izbora u HDZ-u. 

Netočno, izbori u HDZ-u održani su 15. ožujka, a Hrvatska je još u veljači krenula s uvođenjem mjera te je već 9. ožujka za sve strance koji ulaze odredila 14-dnevnu izolaciju. Hrvatska je i prema Sveučilištu Oxford imala najrestriktivnije mjere u svijetu, pohvale struke dolazile su sa svih strana.

2. Bernardić: Na ljestvici Doing business pali smo na 51. mjesto, investitori vam ne vjeruju. 

Netočno, Hrvatska je na ljestvici Svjetske banke Doing business 2020. napredovala za sedam mjesta, s 58. na 51.

3. Plenković: Hrvatska je osigurala uređeni Brexit.

Netočno. EU i Velika Britanija postigli su dogovor o Brexitu još u listopadu 2019. Dakle, prije hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici ove godine. Brexit je proveden 31. siječnja.

4. Plenković: Hrvatska i hrvatski građani žive bolje nego što su živjeli prije četiri godine, plaće u javnom sektoru porasle su 18,3 posto, porasle su prosječna i minimalna plaća.

Točno. No Hrvatska je ipak rasla sporije od usporedivih zemalja pa nas je tako prema BDP-u po glavi stanovnika pretekla i Rumunjska.

Rijeka: Davor Bernardić u sklopu izborne kampanje predstavio kandidate s liste RESTART koalicije ČELNIK SDP-A Bernardić: 'Danas je otkriveno da je premijerova desna ruka umočena u aferu s vjetroelektranama'

5. Bernardić: Ubrali ste 15 milijardi više poreza. Plenković: rasteretili smo gospodarstvo za devet milijardi kun
a poreza.

Obojica su u pravu, iako Bernardić nije precizirao na koje se razdoblje odnosi tih 15 milijardi kuna, naplata poreza je rasla jer je raslo i gospodarstvo, odnosno BDP. No smanjenjem poreznih stopa gospodarstvo je rasterećeno tih devet milijardi koje spominje Plenković.

6. Bernardić: Vaš suradnik Mikulić zaposlio je svoju suprugu u vrijeme krize na plaću od 17.000 kuna.

Netočno. Naime, točno je da je supruga glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića zaposlena, odnosno uhljebljena u državnoj tvrtki Pružne građevine za plaću od 17.000 kuna, bez javnog natječaja, no to se dogodilo još 2017., a ne u vrijeme koronakrize.

7. Plenković: Gospodin Dalić imenovan je u vrijeme vaše Vlade.

Radi se o Niki Daliću, članu uprave Ine, suprugu Martine Dalić kojeg je Bernardić spočitnuo Plenkoviću.Dalić je u upravu Ine prvi put imenovan u veljači 2011. za vrijeme Vlade Jadranke Kosor.

Sučeljavanje Plenković upitao Bernardića: 'Zar je vas Maja Sever pripremala za ovu emisiju? Mislio sam da je HDZ-ov logo'

8. Bernardić: Osjetili ste zov domoljublja u 40. i učlanili se tada u HDZ.

Točno. I na službenoj stranici Andreja Plenkovića on sam navodi da je 2011. godine pristupio HDZ-u, no i da je političko opredjeljenje pokazao još 2000. godine kada je vodio izborni stožer predsjedničkog kandidata HDZ-a Mate Granića.

9. Plenković. Mi danas imamo više osiguranika i zaposlenikanego što smo ih imali krajem veljače. Oni koji su danas nezaposleni, a ima ih 15.000 više, to su oni koji zbog slabije turističke sezone nisu našli posao.

Točno. U ovogodišnjem lipnju u odnosu na veljaču u Hrvatskoj je dvije tisuće više zaposlenih. No, kad se gledaju usporedivi podaci s lipnjem prošle godine, onda je broj zaposlenih manji za 60.000.

10. Bernardić: Hrvatska je prespavala predsjedanje Vijećem EU, nitko nije čuo za nas.

Netočno. Hrvatske je predsjedala Vijećem EU u doba najgore krize otkako postoji Unija, no održavane su online sjednice Vijeća ministara, a održan je i online Zagrebački summit… Za Plenkovića se ne može reći da nije utjecajan u EU.

 

IZIDOR PELAJIĆ
Poznati hrvatski meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na dan izbora
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • crna.guja10:

    Argumenti druga Bere, štovatelja zločinca tita, zapeli su negdje u nedjeljom u 2.......

  • Makaveli2020:

    Znači Bero slagao sve, vrtio te papire oo neki luđak, nepristojan ko ljuti adolescent ali analitičari ga hvale.... Ko je tu lud?

  • stefj:

    Eto, koliko god je mahao papirima, ispada da je Bernardić imao krive podatke ili je namjerno lagao. To samo potvrđuje onu izreku da papir podnosi svašta...