Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HLADAN TUŠ

Prosvjednicima protiv mobilizacije uručen poziv za vojsku dok su bili u pritvoru

Russian police officers detain a person during an unsanctioned rally in Moscow
Foto: Reuters Photographer/REUTERS
1/9
22.09.2022.
u 18:08

Zakon također predviđa višegodišnje zatvorske kazne i pozamašne novčane kazne za one koji izbjegnu vojni rok bez zakonske osnove za izuzeće.

Nekim Rusima uhićenima zbog prosvjedovanja protiv odluke predsjednika Vladimira Putina o uvođenju djelomične mobilizacije, uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavila je u četvrtak udruga za ljudska prava OVD-Info.

Otkako je Putin u srijedu najavio prvu veliku mobilizaciju u Rusiji nakon Drugog svjetskog rata, letovi za izlazak iz zemlje rasprodani su, dok su u više gradova održani prosvjedi koje je policija brzo razbila.

Russian police officers detain a person during an unsanctioned rally in Moscow
1/9

OVD-Info je objavio da je najmanje 1310 prosvjednika privedeno, a nekima su uručeni pozivi za vojsku. Jednom prosvjedniku u Moskvi rečeno je da mu prijeti 10-godišnja zatvorska kazna jer je odbio primiti poziv za mobilizaciju, navodi se. Prema ruskom zakonu, policija ima ovlasti zaustaviti ljude za koje se smatra da izbjegavaju mobilizaciju.

Zakon također predviđa višegodišnje zatvorske kazne i pozamašne novčane kazne za one koji izbjegnu vojni rok bez zakonske osnove za izuzeće.

"Od 15 policijskih uprava zaprimljena je informacija da su privedenim muškarcima uručeni pozivi za vojsku", navodi se u priopćenju OVD-Info.

VIDEO: Oprez, uznemirujuć sadržaj! Tuga ruskih obitelji dok im mobiliziraju muškarce: Suze i zagrljaji na oproštaju

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije zanijekao spomenute navode. Samo je kazao da to "nije protivno zakonu". Policija nije bila dostupna za komentar, kao ni ured za mobilizaciju, navodi Reuters.

Pozivi za mobilizaciju navodno su uručeni i novinarima. Ruska televizija Dožd (Kiša) objavila je kako je Artem Kriger, novinar portala SOTA, dobio poziv nakon što je uhićen dok je izvještavao o prosvjedima protiv mobilizacije u Moskvi.

Neki muškarci požurili su prema granicama u četvrtak nakon odluke o djelomičnoj mobilizaciji. Zabilježena je povećana gužva na graničnim prijelazima s Finskom i Gruzijom, dok su cijene zrakoplovnih karata iz Moskve vrtoglavo porasle.

Komentara 3

DA
danijelrukavina4
18:36 22.09.2022.

Rusi, nedajte se mobilizirati. Ako pokažete otpor prema ovoj mobilizaciji za besmisleni rat, mobilizacija neće uspjeti. Za koga da ratujete ? Evo upravo je Putin zamjenio svog zarobljenog kuma za ukrajinske zarobljenike. Kum - multimilijarder. Eno mu barka u Trogiru. Vrijedna više milijardi. On ju je vlastitim vrijednim rukicama zaradio. Ma moš mislit. Tjeraju vas da ratujete za kriminalce. Ne dajte se mobilizirati za putinov rat. Veli Putin - ratuje protiv zapada. Da li je tko napao Rusiju ? Nije nitko. Da li će tko napasti Rusiju ? Neće. Sigurno. A da li je Putin napao Ukrajinu ? Je. A da li se Ukrajina ima pravo braniti ? Ima. Putin je htio poraziti Ukrajinu u 3 dana. Pa mu nije uspjelo. Pa je Rusiju uvukao u besmisleni rat. Rat koji nikome ne treba. Ne treba Rusiji. Ne treba Ukrajini. Ne treba Europi, ni svijetu.

LI
liliZG
22:40 22.09.2022.

topovsko meso

Avatar Idler
Idler
09:23 23.09.2022.

Dožd na ruski je kiša, a pri nami je dež. Zanimljiva sličnost, zakaj ste zbrisali ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije