Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Pravda za djevojčice"

Građani izašli na ulice: 'Nisi sama, nisi kriva', 'Ljute smo'

Prosvjed Pravda za djevojčice u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/23
19.10.2019.
u 10:57

Prosvjed je počeo i u Zadru gdje se okupilo oko 200 ljudi.

U nekoliko hrvatskih gradova održava se prosvjed 'Pravda za djevojčice', u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu. Povod za prosvjed je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika.

Ispred zgrade Županijskog suda u Splitu održava se prosvjed Pravda za djevojčice u organizaciji udruge Domine. Oko 500 okupljenih traže pravdu za žene i djevojčice. Među građanima su i političari Goran Kotur iz SDP-a, Marijana i Ivica Puljak iz stranke Pametno.

Pravnu savjetnicu udruge Domine, Karmelu Šegvić, upitali smo je li iznenađena odazivom ljudi.

- Moram priznati po reakcijama da jesam - rekla je Šegvić i dodala je iznenađena pljeskom i energijom ljudi.

Kazala je kako je poruka skupa da je vrijeme da pravosuđe preuzme odgovornost i da pravna država profunkcionira na pravi način.

- Nije ovo nešto što nas iznenađuje - rekla je.

Prosvjed u Zadru

- Kada bi država izgledala kao što nam je sudstvo. Mi moramo suosjećati sa silovanim ženama, ali trebamo i stvoriti društvo suosjećanja bez kojeg ne postoji civilizacija.  Zadar nije grad slučaj nego je problem u institucijama - rekao je zadarski sociolog Sven Marcelić.

Broj okupljenih u Zadru raste na više stotina,proziva se sudove i poručuje im se da ne donese odluke na štetu. žena i da žene dodatno siluje hrvatsko pravosuđe  - Moramo li svaki put prosvjedovati kako bi sud donio ispravnu odluku - poručila je jedna od prosvjednica u Zadru.

- Tražimo hitno premještanje slučaja silovanja da zadarskog suda na drugi ksko se ne bi pogodovalo interesnim skupinama i tražimo zaštitu i pomoć za maloljetnicu - dodala je prosvjednica.

Prosvjed se održava i u Osijeku. - Treba mijenjati cijeli sustav. Treba mijenjati stanje uma. žene nisu ispod muškarac žene su jednake kao muškarci - kazala je jedna od prosvjednica u Osijeku.

U Zagrebu se okupilo nekoliko tisuća ljudi. Organizatori tvrde kako ne postoje adekvatne sankcije za nasilnike. 

- Društvo je zakazalo. Mi smo zakazali - kazala je jedna od organizatorica.

- Mi smo sada u jedinstvenom trenutku da pokrenemo promjenu. Tražimo pravdu za djevojčice, žene i transrodne osobe koje su preživjele seksualno nasilje - kazala je jedna od organizatorica. - Zamijenimo šale o silovanju s kako joj možemo pomoći - istaknula je organizatorica

Veliki broj ljudi nosi plakate na kojima piše 'Nisi sama, nisi kriva', 'Ljute smo', 'Stop nasilju hrvatskih sudova', 'Ne znači ne'. Organizatori traže premještanje slučaja silovanja sa Županijskog suda u Zadru, traže ukidanje spolnog odnosa bez pristanka...

 

Ključne riječi

Komentara 49

Avatar Syssko
Syssko
10:39 19.10.2019.

ISTANBULSKA se potpisivala, kaže Plenković SNAŽNA ZAŠTITA ŽENA je potpis Istanbulske, potpisivala se da bi nJelena Veljaća radila prosvjede, da bi žene diljem zemlje radile prosvjede?? Rekao je Plenković nama koji smo rekli da potpis ništa ne znači bez PRIMJENE ZAKONA a da se zakoni primjenjuju konvencije nebi niti trebalo! Rekao je da neznamo čitat i tumačit pročitano, uvjeravao da ć žene biti apsolutno zaštičene kao i obitelj, djeca. Na kraju je ONO ušlo u naš zakonik što je bila JEDINA AGENDA konvencije nakon potpisa su odmah počele kružit po osnovnim školama i vrtićima slikovnice u duginim bojama a nasilje i ubojstva žena se POVEČALO!

SI
Sead.Idrizi
10:37 19.10.2019.

A zašto samo za djevojčice? Što sa ostalim ženama? Što sa pravdom za silovane Vukovarke?

DU
Deleted user
10:35 19.10.2019.

Krivci su oni koji od ove države rade svoju prćiju već skoro 30 g a to su hdz i sdp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije