Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivredna komora:

Prošek i prosecco dva su različita proizvoda i nisu tržišni konkurenti

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
09.11.2021.
u 21:21

Talijanska javnost i vinarska industrija pokušavaju sabotirati zahtjev koji je pred EK drugi put postavila RH

Tradicionalni izraz prošek nije u suprotnosti ni s jednim europskim zakonodavstvom, što je vidljivo iz odluke EK da odobri hrvatski zahtjev za njegovu registraciju. Prošek je prvi put u pisanom obliku zabilježen 1774. i ima dugu tradiciju među hrvatskim vinarima. Njegov naziv nije novo ime, nije prijevod i nije hrvatska inačica nekog drugog imena na bilo kojem drugom jeziku, kazao je jučer predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Dario Gazić nakon sastanka grupe civilnog dijaloga za sektor vinogradarstva i vinarstva u Europskoj komisiji.

EK je, podsjetimo, nedavno prihvatio hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, s čime se Talijani, koji od 2013. opstruiraju zaštitu izvornosti i njegovo pozicioniranje na europskoj vinskoj karti i tržištu, ne slažu. Tvrde da je naš prošek novi proizvod, odnosno imitacija prosecca pa postoji rizik od zabune potrošača.

04.04.2013., Sibenik - Pod prosekom se podrazumijevaju dalmatinska desertna vina koja po sorti vinove loze i nacinu proizvodnje mogu biti veoma razlicita. Proizvodjaci proseka u Hrvatskoj mogu bez ikakvih problema nastaviti s proizvodnjom i stavljanjem na trziste proseka i nakon ulaska RH u EU 1. srpnja 2013. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kako bilo, rok za prigovore EK, nakon kojega će se odlučiti sudbina prošeka, 22. je studenoga ove godine. Iz HPK kažu da su prošek i prosecco dva različita nekonkurentska proizvoda. Slična imena proizlaze iz duge susjedske povijesti koju dijele talijanski i hrvatski jezik – baštine koju vrijedi slaviti, a ne zloupotrijebiti.

– Prošek je mirno tamnosmeđe desertno vino proizvedeno u Dalmaciji od bijelog grožđa metodom passito, a prosecco svjetložuti pjenušac regija Veneto i Friuli Venezia Giulia proizveden od bijelog grožđa glera metodom charmat. Drukčiji im je izgled, okus i miris, pakiranje i imaju različitu cijenu. Poslužuju se na suprotnim krajevima obroka, nalaze na suprotnim stranama vinskih karti i nisu izravni konkurenti na tržištu – poručili su iz HPK.

 

Ključne riječi

Komentara 1

GO
GorenjeHiSense
21:38 09.11.2021.

Talijani su za vrijeme okupacije u doba Hrvata Marka Pola poceli sa prosecom u Dalmaciji. Ali danas to nikako nije isto vino! Naš prošek je mnogo mnogo bolji!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije