Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službena uputa

Promjene: U sarajevskim školama ukida se BHS jezik

Ilustracija
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
03.11.2018.
u 19:56

Iz Ministarstva su svim školama uputili instrukciju naglašavajući da uvažavaju odredbe novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim je uređeno pisanje upotrebe jezika i pisma u nastavi

Ministarstvo obrazovanja Sarajevske županije u BiH od jučer je i službeno počelo s provedbom upute prema kojoj su škole dužne provesti anketu kod roditelja djece kako bi se u školskoj dokumentaciji upotrebljavao samo jedan od službenika jezika u BiH, dakle ili bosanski ili hrvatski ili srpski jezik. Ova promjena najavljivana je još prije godinu, piše Večernji list BiH.

Naime, godinama se u gotovo svim školama u Federaciji BiH koristio termin BHS jezik, što je oznaka za bosanski, hrvatski i srpski jezik, međutim, u SŽ-u to više neće biti tako. Tako je ministar obrazovanja SŽ-a Elvir Kazazović službeno izdao uputu o pisanju naziva u okviru koje se nalazi i anketa namijenjena roditeljima u kojoj ih se pita da se opredijele za naziv materinskog jezika njihova djeteta. U objavljenom aktu priloženo je izjašnjenje u kojem se od roditelja traži da se izjasne za jedan od tri jezika, bosanski, hrvatski ili srpski, a što će biti navedeno u javnim ispravama, razrednoj knjizi i ostaloj pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji.

Iz Ministarstva su svim školama uputili instrukciju naglašavajući da uvažavaju odredbe novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim je uređeno pisanje upotrebe jezika i pisma u nastavi. Tako će u javnim ispravama, razrednoj knjizi i pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji nakon provedene ankete među roditeljima naziv predmeta glasiti “bosanski jezik i književnost”, “srpski jezik i književnost” ili “hrvatski jezik i književnost”.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 14

VJ
vjaceslav
00:27 04.11.2018.

halo! od 2008. ne postoji srpskohrvatski bastard. naime, "Službenim dopisom od 17. lipnja 2008. godine Međunarodno tijelo za norme ISO 639-2 Registration Authority u Washingtonu i njegovo savjetodavno tijelo Joint Advisory Committee, potvrđuju prihvaćanje zajedničkoga zahtjeva dviju nacionalnih knjižnica i nadležnih državnih zavoda za norme Hrvatske i Srbije, te donose odluku kojom se odbacuje daljnja upotreba oznaka scr za hrvatski i scc za srpski jezik, te određuje nove oznake: hrv za hrvatski i srp za srpski jezik, kao jedine važeće oznake i za bibliografsku i za terminološku primjenu. Tom odlukom srpskohrvatski jezični sklop izbrisan je iz daljnje upotrebe, a dva odvojena jezika, hrvatski i srpski sa svojim odvojenim oznakama, dobili su sva prava i mogućnosti daljnje nesmetane uporabe. Ova se odluka počela primjenjivati od 1. rujna 2008.

Avatar Mi sami
Mi sami
20:15 03.11.2018.

I uvodi se turski kao službeni jezik BiH?

Avatar rubinet
rubinet
20:26 03.11.2018.

to je posve u redu...osim što bosanski jezik ne postoji...samo /H/hrvatski i /IH/istočni hrvatski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije