Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

‘Prodavač Johnson’ mora pridobiti 35 ključnih zastupnika

Lider britanskih laburista Jeremy Corbyn najavio je da će glasati protiv sporazuma, ali Johnson se nada uvjeriti dio njegove stranke da ga podrži
19. listopada 2019. u 06:00 3 komentara 393 prikaza
Boris Johnson
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Britanski premijer Boris Johnson vratio se sa svog prvog i vjerojatno posljednjeg summita lidera EU sa svojevrsnom pobjedom u rukama. Stigao je u Downing Street u Londonu oko 3 u noći iz Bruxellesa, ali u 36 sati koje je imao pred sobom do kraja današnjeg glasanja u Parlamentu u Westminsteru trebao je uvjeriti otprilike isto toliko, 35 prema jednom neslužbenom medijskom brojenju, zastupnika koji mu nedostaju za potrebnu većinu za prolazak.

Sporazum o Brexitu NOVI DOGOVor Čelnici EU-a podržali revidirani sporazum o Brexitu

Merkel protiv Junckera

Na summitu u Bruxellesu 27 šefova država i vlada ostatka EU brzo je prihvatilo novi dogovor, ispregovaran između Johnsonove vlade i europskih pregovarača predvođenih Michelom Barnierom u četvrtak prijepodne.

No, iako je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nastojao pomoći Johnsonovim naporima da progura novi dogovor u Parlamentu, izjavivši da sada kad je ispregovarano novo rješenje nema potrebe za daljnjom odgodom Brexita, nego se on može dogoditi 31. listopada, njemačka kancelarka Angela Merkel u povjerljivim razgovorima iza zatvorenih vrata Europskog vijeća ipak je, prema neslužbenim izvorima, priznala da je realnost drukčija. Ako Parlament u Westminsteru, koji je već triput odbijao ranije ispregovaranu verziju sporazuma, odbije i Johnsonovu verziju sporazuma, kao opcija će se neminovno nametnuti nova odgoda Brexita, odnosno produljenje pregovora o izlasku. Što bi značilo da se Brexit i dalje ne mora nužno dogoditi do kraja mjeseca, iako su novim dogovorom znatno povećane šanse da se dogodi 31. listopada i da bude uređen, s prijelaznim razdobljem do kraja 2020., bez šokova i bez kaosa.

Boris Johnson | Autor : Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL

– Premijer Johnson je prodavač i navijač, i to je ono što sada radi: prodaje ovaj sjajan sporazum Parlamentu i, još važnije, prodaje Parlamentu priliku da isporuči Brexit – rekao je jučer neimenovani izvor iz Downing Streeta 10.

“Prodavač i navijač” Boris Johnson zaista je i na summitu u Bruxellesu izgledao vrlo optimistično, mahao šakama u znak odlučnosti, sa smiješkom koji je odavao zadovoljstvo što je uspio postići nešto što se čini kao “win-win”: ako Parlament sutra podrži njegov sporazum, moći će reći da je ostvario obećanje da će provesti Brexit 31. listopada, a ako Parlament ne podrži moći će reći da je dao sve od sebe no da su krivi zastupnici koji su između ispregovaranog Brexita i odgode ili kaotičnog Brexita odabrali ovo posljednje, lošije.

Sporazum o Brexitu EU i UK sklopili sporazum Brexit saga: Johnsona sad čeka borba 
u parlamentu

Sporazum bitniji od DUP-a

U tom drugom slučaju Johnson opet ima jak argument s kojim može na izbore jer ne ispada toliki negativac. Rekao je da će ispregovarati novi dogovor s ostatkom EU i zaista je ispregovarao. Bez obzira na to što je usput izdao povjerenje sjevernoirskih unionista iz stranke DUP, čije bi protivljenje opet, kao i za vrijeme Therese May, moglo srušiti sporazum u Parlamentu.

– Kalkulirao je da mu je sporazum potrebniji od podrške DUP-a – rekao je jedan izvor u razgovoru za Guardian.

Za razliku od vremena premijerke May, koja je protiv sebe imala i DUP-ovce ali i oštra pera iz Konzervativne stranke koja su pisala o njezinu dogovoru kao o pretvaranju UK-a u “vazalsku državu” EU, Johnson nema problem s takvim radikalnim perima. Jer je to pero koje je rušilo sporazum T. May bio on sam.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • batva11:

    Johnson treba angažirati Bandića kao kolsutanta kratko vrijeme više nebi bilo problema za večinu u parlamentu.

  • aabbcc:

    Ako Johnson uspije sprovesti volju naroda treba ga predloziti za Nobelovu nagradu.

  • Mesko:

    Dosadni su.