Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Čelnici EU-a podržali revidirani sporazum o Brexitu

Na temelju toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da sporazum stupi na snagu 1. studenoga 2019. kako bi se osigurao uređen izlazak", kaže se u zaključcima koje su usuglasili čelnici 27 država članica.
17. listopada 2019. u 20:08 3 komentara 792 prikaza
Sporazum o Brexitu
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije su u četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu jednoglasno odobrili novi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a. 

Sporazum o Brexitu EU i UK sklopili sporazum Brexit saga: Johnsona sad čeka borba 
u parlamentu

 "Europsko vijeće podržava sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, Europske zajednice za atomsku energiju. Na temelju toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da sporazum stupi na snagu 1. studenoga 2019. kako bi se osigurao uređen izlazak", kaže se u zaključcima koje su usuglasili čelnici 27 država članica.

 "Blizu smo kraja procesa, sada čekamo glasovanje u Europskom parlamentu i britanskom parlamentu", rekao je Tusk na konferenciji za novinare. Britanski parlament će iznimno zasjedati u subotu i raspravljati o postignutom dogovoru.

Andrej Plenković BREXIT Plenković: Ako je Irska zadovoljna, trebali bi biti i ostali čelnici EU-a

 "Mi smo spremni za ratifikaciju, politički i tehnički, sada je loptu na britanskoj strani igrališta", dodao je Tusk.
 Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je ono što je dogovoreno "više od sporazuma, da osigurava pravnu sigurnost za probleme koje je stvorio Brexit".

 Čelnici EU27 također su potvrdili i tekst političke deklaracije o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije.

"Europsko vijeće ponavlja odlučnost Unije da s Ujedinjenom Kraljevinom uspostavi što je moguće tješnje partnerstvo u skladu s političkom deklaracijom", kaže se u zaključcima.

Boris Johnson brexit Johnson ishodio sporazum, ali priči nije kraj

Pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli su u četvrtak, nekoliko sati prije početka samita EU-a, novi dogovor kojim je nasporniji dio za London, "backstop" za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku između Republike Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske zamijenjen novim pristupom.

Novim dogovorom promijenjen je "najbolji i jedini mogući sporazum", kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenome prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May. U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.

Davor Ivo Stier Davor Ivo Stier: 'Dogovor o Brexitu osnažuje Johnsonovu poziciju'

Za Veliku Britaniju najsporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku, sada je zamijenjen novim pristupom. Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti "sveotočnu ekonomiju" na irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, rekao je glavni europski pregovorača Michel Barnier.

Po novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za rebe, pravila o državnim potporama.

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Serežan:

  Tvorci Brexita stavraju nered u Europi i Svijetu. Boris J i kreatori Brexita nisu ništa drugo no reinkarnacija surovih i bahatih kolonizatorskih komesara.

 • Deleted user:

  zanima me koliko ih je cak i procitalo ugovor

 • Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
  neomarxisticka extr. ljeviciva:

  hahahahaha, ova evropska unija je jedna velika saka jada. toliko su glasni bili te nepristaju na brintanske uvjete, te ovo te ono, .... dode trump zaprijeti im indirektno podrzi engleze i sve ide kako englezi zele. zasto brise glumi da ... prikaži još!a ima moc te cvrstocu kada zna da ce popusiti. ovo mazohisticno ponasanje evrope je tipicno za evropu i ljevicu koja evropom vlada bez kicme i karaktera. konacno da se sve polako cisti te svaka cast englezima na pobjedi nad bezkicmenjackom evropom