Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpisali ugovor

Prigožin odbio prvog Putinovog čovjeka, ali Čečeni nisu: Kakva sudbina čeka šefa Wagnera?

Čečeni
Reuters/PIXSELL
12.06.2023.
u 11:12

Potpisivanje je uslijedilo nakon naredbe da sve dobrovoljačke postrojbe trebaju potpisati ugovore do 1. srpnja, čime se stavljaju pod kontrolu ministra obrane Sergeja Šojgua, dok Moskva pokušava uspostaviti kontrolu nad privatnim vojskama koje se bore u njezino ime u Ukrajini

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je potpisalo ugovor sa skupinom čečenskih specijalnih snaga Akhmat, dan nakon što je šef Wagnera Jevgenij Prigožin to odbio učiniti.

Potpisivanje je uslijedilo nakon naredbe da sve dobrovoljačke postrojbe trebaju potpisati ugovore do 1. srpnja, čime se stavljaju pod kontrolu ministra obrane Sergeja Šojgua, dok Moskva pokušava uspostaviti kontrolu nad privatnim vojskama koje se bore u njezino ime u Ukrajini, izvještava Reuters.

VEZANI ČLANCI: 

Zauzvrat, borci dobrovoljci dobili bi iste beneficije i zaštitu kao regularne trupe, uključujući potporu za njih i njihove obitelji ako budu ranjeni ili poginuli, javlja Guardian.

Prigožin, koji je vodio stalnu svađu s ministarstvom obrane i optužio ga da nije osiguralo odgovarajuće zalihe streljiva svojim Wagnerovim plaćenicima u Ukrajini, rekao je u nedjelju da bi odbio potpisati bilo kakav takav ugovor.

GALERIJA Ukrajinski vojnici oslobodili selo Storozheve, u regiji Donjeck

Čečeni
1/9

Podsjetimo, zamjenik ministra obrane Nikolaj Pankov najavio je na telefonskoj konferenciji da će svi ruski dobrovoljački odredi sklopiti ugovore s Ministarstvom obrane do 1. srpnja. Naredbu je potpisao je ministar obrane Sergej Šojgu. Navedeno je da će ta odluka "omogućiti davanje potrebnog pravnog statusa dobrovoljačkim postrojbama i proširiti mogućnosti popunjavanja postrojbi kako vojnim osobljem tako i dobrovoljcima".

Na ruskim kanalima su se pojavila objašnjenja da je to zapravo udar na Jevgenija Prigožina i njegove wagnerovce. Smatraju da je to Šojguova osveta jer je Prigožin više puta javno kritizirao rusko Ministarstvo obrane i osobno ministra obrane. 

Komentara 2

KI
kingtom
15:53 24.06.2023.

Prigožin smaže Kadirova za doručak. hahahaha lijepo za gledati...

AR
Archangel711
11:39 12.06.2023.

Pičeli se štakori gristi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije