Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezik je zakon
Povratak na članak

Pogledajte što je priblezgavanje i jezične pogreške Ivana Vrdoljaka i Gordana Marasa

- Samo ona poruka koja je potpuno jasna može doći do svijesti govornika kao prava poruka koja ima svoje jasno značenje - rekao je Željko Jozić

Komentari 9

Avatar zajutrak
zajutrak
00:01 10.03.2018.

Sramotno je i iritantno kako političari, a najčešće oni koji se najviše javljaju , nemaju osnovno znanje o hrvaskom jeziku ili ga svjesno onečišćuju :/ Naši mediji su puni ne hrvatskih riječi a TV kuće voditelja koji ne bi moglii raditi niti u solidnoj knjižari :/ Žalosno, to je naša stvarnost.

VL
MV
Mijat vrdoljak
20:20 09.03.2018.

Ima li članak ikakve poveznice sa naslovom?

VL
Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
01:23 10.03.2018.

Maraš???Nebi ni svinjaru cistio z Slavoniji

VL
Avatar Djurdjica Kuntich
Djurdjica Kuntich
20:42 09.03.2018.

Rugala se sova sjenici!

VL
DI
Direkt
21:25 09.03.2018.

,,priblezgavanje,,je naša izmišljotina i nigdje se ne koristi osim u Hr. I zaista je nevjerojatno. Mi smo jedina država na svijetu koja nema definiran jezik i još lutamo u tome. Kao Cg i Bošnjaci.

VL
ON
ON
08:32 10.03.2018.

Članak je OK.Ja kad čujem Bačićai koji nezna ni sam šta je rekao i Reinera koji stenje više nego priča gadi mi se a ima ih još puno koji neznaju svoj maternji jezik.

VL
AR
armida
07:38 14.04.2018.

Skoro svi-izuzecima čast-govore DEŠAVA SE(događa se) i GLASATI (glasa se ćuk,svinja itd) a ljudsko biće može samo GLASOVATI.Jer ovo su ostaci hrvatskosrpskog jezika.......

VL
Avatar Cohen
Cohen
09:20 10.03.2018.

Izvrsno tema! Trebala bi biti učestalo/redovito prisutna u televizijskim emisijama, u terminima masovne gledanosti, s obzirom na najdalekosežniji domet upravo ovog sredstva masovnog komunciranja. Vrijedi spomenuti da: (1) Nismo osvijestili činjenicu da se pravilnom upotrebom jezika iskazuje ne samo opća kultura govornika, nego i domoljublje; (2) na korištenje standardnog hrvatskog jezika ne utječu samo političari, kako sugerira ova emisija, niti samo autori dopisa u državnoj administraciji i pravosudnim tijelima, nego, u izuzetno velikoj mjeri upravo (a) voditelji emisija i izvjestitelji s terena HRT-a i privatnih TV kuća i (b) pisci tekstova TV spotova i tekstova propagandnih poruka koje se pojavljuju na velikim plakatima uz ceste. Prvi redovito griješe u naglascima riječi, osobito toponima I osobnih imena I prezimena (upitno je, primjerice da li se i u ovoj emisiji pravilno izgovara prezime Vrdoljak). Drugi, pisci tekstova promotivnih poruka, izrazito forsiraju engl. izraze (“ikada” je notorni primjer), ali i jezične konstrukcije, što se ni jednima ni drugima ne bi više smjelo dopustiti. Francuzi i Slovenci se, primjerice institucionalizirano brane od prodora anglicizama u svoje jezike. Ilustracije radi, mi bismo trebali u javnom govoru zamijeniti engleski izgovor kratice LNG (terminal), “el-en-dži”u hrv. “el-en-ge”, umjesto glagola “vršiti”(neku radnju) iz srpskog jezika, koristiti glagol “obavljati”, (u hrv. jeziku se gl. "vršiti" koristi samo u kontekstu žetve).

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.