Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugašena stranica

Ugledna profesorica osramotila se na Facebooku: Nije Pjongčang nego Pjongjang!

Sanda Ham
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
19.02.2018.
u 19:42

Jezikoslovka Sanda Ham na Facebooku se zapitala zbog čega svi govore Pjongčang, a nakon niza kritika sve je završilo gašenjem stranice Časopisa Jezik koju ona uređuje

Ugledna osječka profesorica i voditeljice Katedre za suvremeni hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Osijeku Sanda Ham izazvala je pomutnju na Facebooku gdje je svoje prijatelje obavijestila kako svi krivo pišu i izgovaraju ime grada u kojem se održavaju Zimske olimpijske igre.

– Zašto Pjongčang? Zato što se preuzima od Amerikanaca i jer se ne zna vlastita tradicija i jezik. Pjongjang, Pjongjang, Pjongjang – napisala je ona na svojoj Facebook stranici, na što su je prijatelji upozorili kako se radi o dva različita grada. Pjongčang je, naime, grad u Južnoj Koreji gdje se trenutačno održavaju Zimske olimpijske igre, a Pjongjang je glavni grad Sjeverne Koreje.

No, nakon toga je na stranici Časopisa Jezik, koji uređuje prof. Ham, objavljena anketa s pitanjem "što je ispravno - Pjongjang ili Pjongčang?".

Kada je većina korisnika odgovorila kako je su ispravna oba naziva jer je riječ o dva različita grada, Facebook stranica Časopisa Jezik je ugašena.

Objava ugledne profesorice naišla je na niz kritika, a svoj komentar dala je i kći Đorđa Balaševića, Beba Balašević.

– Hrvatska profesorica jezika, izvjesna Sanda Ham opominje Hrvate da su Bajaga i Balavko (Balašević) Srbi i da im ne treba ići na koncert. Danas opominje Hrvate da se ne kaže PjongCang nego PjongJang. Toliko – napisala je ona.

Iako se po kasnijim objavama daje zaključiti kako profesorica Ham tvrdi kako je sve bila samo šala, teško je ne zapitati se zbog čega su onda obrisani svi statusi pa čak i službena stranica časopisa koji uređuje.

Komentara 248

Avatar R2D2
R2D2
21:47 19.02.2018.

I tako se našao novinar večernjeg lista ismijavati gospođu Ham, no bilo bi vam bolje da pometete u svom dvorištu. Tolika koncentracija polupismenih ljudi se samo može sresti u medijima i marketinškim agencijama.

AG
Agricola
21:00 19.02.2018.

Pjongčang je selo u južnoj koreji za koje do jučer nitko nije čuo, a sad razne bebe balalšević i slične glume kao da ne samo što su znale, nego svake godine idu tamo na zimovanje.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
21:51 19.02.2018.

Skandal! Prevarila se u vezi Pjongcanga, Pjongjanga ili Pingponga. Dlaka u jajetu je opet nadjena. Upamti nikada ne reci losu rijec protiv leftardskih ljubimaca Balasevica, Brene, Bajage, Baje malog Knindje, Bore Corbe... Inace te antifa prati i broji svaki zarez, mala greska i gotov si!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije