Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOVAČKO KRŠTENJE

Preživjeli šibovanje po 'turu' i eksanje 'pijače' pa inicirani u lovce

lovci
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/6
28.01.2014.
u 15:29

Ivan Odorčić i Damir Dvoraček za kaznu dobili tri vruće i tri hladne šibe, a za zbog zdravstvenog stanja su morali eksati čisto vino i rakiju.

Ivan Odorčić i Damir Dvoraček nakon mnogih su muka ipak su uspješno položili težak lovački ispit, a kojemu su pristupili nakon što su odstrijelili svoju prvu divljač, fazana i zeca. Nakon mukotrpnog i dugotrajnog stažiranja, odnosno brige o divljači i polaganja, inicirani su u punopravno članstvo lovačke udruge Bilogora iz Kapele.

Pravilo lijeve ruke

Za zanimljiv šaljiv obred prema lovačkom statutu određen je sud s predsjednikom Zdravkom Šuveljakom i članovima Zlatkom Francolićem i Miodragom Bačakom, za glavnog tužitelja je imenovan Mato Vlašiček, a tu su bili i doktor Pranjić, medicinski brat Šnajder, te redar Mario Mađerac.

- Ovi mladići imaju dobre nišanske sprave i već godinu dana nemilosrdno "krkaju" divljač iako na to nisu imalo pravo. A Odorčić je čak i kupio džip da može natrpati što više divljači i da ne zagrezne u lovu – glasila je optužnica M. Vlašičeka.

Nakon čitanja optužnice, osuđeni su svaki sa po tri tzv. vruće i hladne, dakle jače i slabije šibanje, a za koje je korišteno lijeskovo pruće. Međutim tijekom teškog ispita za neposluh ili držanje čaše u krivoj ruci (desnoj) redar propisuje kaznu eksanja minimalno dva decilitra čistog vina ili pak čašicu rakije. A tu je i neizostavan liječnički tim koji također za oporavak pacijenata propisuju terapiju eksanja alkohola.

Mitili janjetinom i prasetinom

Oštroj kazni dvojici krštenika pridonijelo je i mićenje suda i ostalih lovaca janjetinom i odojkom s ražnja, te tamburašima, a što je također uzeto kao otegotna okolnost. Ipak Odorčić i Dvoraček na kraju su prebrodili sve muke i prepustili se slavlju, no nije im bilo nimalo lako.

- Krštenici su na početku djelovali plahi sa strahom u očima pred batinom, ali ipak su muški odradili sve izazove – u šali je događaj komentirao redar Mađerac.

Nestali "šrajtoflin"

Krštenje je obilježila još jedna lovačka smicalica, a riječ je bilo o misterioznom nestanku i pojavljivanju "šrajtoflina" glavnog tužitelja, a koji je nakon kratkotrajnog ogorčenja prihvatio šalu i za sretan je završetak sve uz pjesmu zaboravio sa svojim lovačkim kolegama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije