Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez ikakva pomaka

Prekinuti pregovori štrajkaša i uprave CA, štrajk se nastavlja

štrajk (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/4
Autori: jb/VLM, tli/VLM
17.05.2013.
u 09:17

Zbog štrajka pilota i stjuardesa CA je do sada izgubio tri milijuna kuna. Danas kompaniji prijeti gubitak još jednog milijuna

Pregovori pilota i stjuardesa s upravom Croatije Airlinesa danas su prekinuti i, kako sada stvari stoje, neće se ni nastaviti. Štrajkaši kažu da je uprava odbila daljnje pregovore. Stoga se štrajk nastavlja bez ikakvog izgleda da se okonča.

"Uprava je prijedlog Sindikata za nastavkom razgovora i nalaženju rješenja za okončanje štrajka protumačila kao predaju i nastupila agresivnije nego ikada. Predsjednik Uprave, Krešimir Kučko, izjavio je da su povučeni i oni minimalni pomaci ostvareni u proteklim danima, a umjesto razgovora postavljaju se ultimatumi i ucjene" navode Sindikati u svom priopćenju, dodajući kako je Uprava pred radnike stavila ultimatum da odustanu od štrajka, odustanu od svih svojih zahtjeva i, bez ikakve zaštite i garancije, otiđu raditi u Tunis, daleko od svojih obitelji.

"Premijer kaže da alternative ne postoje. Alternativa vođenju osobnog rata protiv radnika, a pod cijenu kompanije, uvijek postoji. Naročito za njega, predsjednika Vlade, čiji jedan prijatelj, predsjednik Nadzornog odbora sindikate izbacuje sa sastanka dok njegov drugi prijatelj, predsjednik Uprave, viče da će valjda on odlučiti s kime želi razgovarati", kažu u priopćenju.

Radnici Croatia Airlinesa koji su u štrajku danas će se u 13 sati na Zrinjevcu susresti s radnicima Domaće tvornice rublja (Novi sindikat i Republički sindikat radnika Hrvatske) koji su u štrajku već jedanaesti dan, kako bi jedni drugima iskazali podršku u njihovoj pravednoj borbi za radnička i ljudska prava. Potvrdio je to glavni tajnik Novog sindikata Danijel Kiš.

Štrajkaški odbori ostaju otvoreni za razgovore i apeliraju na razum, jer bez razgovora, razuma i dobre volje, ne može biti ni dogovora, istakli su Sindikati u svom priopćenju.

Podsjetimo, piloti i stjuardese Croatia Airlinesa danas su četvrti dan zaredom zatražili ostvarenje svojih prava iz kolektivnog ugovora. Nakon tri neprospavane noći i milijunskih gubitaka s kojima se tvrtka suočava zbog njihova prosvjeda, uprava i dalje odbija izaći im u susret. Tako jučer nije pristala na prijedlog za okončanje štrajka koji su joj uputili Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova.

Piloti i stjuardese predložili su nastavak pregovora o aneksu u novom kolektivnom ugovoru i to uz uvjet da im se osigura pravo na štrajk, da se prava iz kolektivnog ugovora iz 2012. godine primjenjuju za vrijeme trajanja pregovora, da uprava da izjavu kojom će bolovanje 42 stjuardese smatrati opravdanim kao i da ih neće kazniti otkazima te da se uprava obveže da neće dovoditi u pitanje legalnost industrijskih akcija i neće dovoditi u nepovoljan položaj radnike koji su u njima sudjelovali.

Osim uprave CA sa štrajkašima pregovara i predsjednik Nadzornog odbora CA i premijerov savjetnik Siniša Petrović koji je glavni zagovornik stajališta da uprava ne smije nimalo popustiti zahtjevima štrajkaša, a u svom stavu ide toliko daleko da je navodno spreman i rasprodati imovinu kompanije.

>>Uprava Croatia Airlinesa: Onima u štrajku nećemo isplatiti plaću

>>Pregovarač, savjetnik premijera, prijeti rasprodajom aviona

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije