Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CA bez kompromisa

Uprava Croatia Airlinesa: Onima u štrajku nećemo isplatiti plaću

štrajk (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/7
16.05.2013.
u 09:14

Uprava Croatije Airlinesa nije pristala na prijedlog pilota i stjuardesa o okončanju štrajka koji se stoga nastavlja, potvrdio je predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić

– Očito je da su odlučili upropastiti kompaniju, rekao je za Večernji Hrvoje Humek iz SKOZ-a. Uprava još nije odustala od najavljenih otkaza djelatnicima kabinskog osoblja koji su bili na bolovanju, iako su neki mediji objavili suprotno. Tražili smo od uprave da se ta odluka promijeni te da se tijekom pregovora primjenjuje kolektivni ugovor iz 2012.

Uprava Croatije Airlinesa nije pristala na prijedlog pilota i stjuardesa o okončanju štrajka koji se stoga nastavlja – potvrdio je predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić.

– Uprava nije prihvatila naš zahtjev da nas u slučaju prekida štrajka i novog pregovora neće sprečavati u novom štrajku – dodaje. To je za pilote neprihvatljivo. Upravi je neprihvatljiv i zahtjev da se odredbe starog kolektivnog ugovora primjenjuju dalje sve dok se pregovori ne okončaju. Za Večernji je Bilić rekao da je uprava uzvratila protuprijedlogom u kojem stoji da sprečava njihovo pravo na štrajk. Dodao je i da dosad nisu potezali pitanje zakonitosti štrajka te da se iz ovoga može iščitati da će uprava možda razmatrati i dodatne mjere protiv zaposlenika u štrajku.

Uprava Croatia Airlinesa je kao svih ovih dana spremna odmah nastaviti pregovore sa sindikatima HSPP-a i SKOZ-a, ali da bi se pregovori vodili u dobroj vjeri i vodeći računa o nužnosti normalizacije prometa, iznenađeni smo prijedlogom sindikata da zadržavaju pravo na nastavak štrajka.

U posjedu smo cjelovitog protuprijedloga Uprave Cratia Airlinesa koji je stigao sindikalistima, a donosimo ga u cijelosti:  

Takav prijedlog sindikata ne može se tumačiti da je dan u dobroj vjeri. Poslodavac je odmah spreman pregovarati uz uvjet da sindikati okončaju štrajk i vrate se za pregovarački stol, radnici neka se vrate svojim poslovima, a sve u cilju normalizacije letačkih operacija i zaustavljanja daljnje štete. Što se ostalih uvjeta tiče, predmet pregovora je upravo Kolektivni ugovor stoga ne možemo pristati na primjenu prava iz isteklog KU 2012.  Ukoliko se postigne dogovor na obostrano zadovoljstvo, Poslodavac je spreman odustati od najavljenih otkaza kabinskom osoblju koje je zloupotrijebilo bolovanje na Praznik rada.  Također, premda smo svjesni svojih pravnih mogućnosti, spremni smo suzdržati se od preispitivanja zakonitosti industrijskih akcija, ako se pregovori nastave odmah.

Ipak, radnicima koji nisu radili zbog sudjelovanja u štrajku nećemo isplatiti plaću za dane provedene u štrajku.

Zahtjevi upravi

Štrajkom radnici traže nastavak pregovora o aneksu novog Kolektivnog ugovora uz preduvjet osiguranja pravnih pretpostavki za osiguranje prava na industrijske akcije te primjenu prava iz kolektivnog ugovora 2012. godine od 15. 5. 2013. i za vrijeme trajanja pregovora. HSPP je pritom istaknuo da je voljan posebno razmatrati stavku o godišnjim odmorima.

Štrajkaši od uprave zahtijevaju i davanje izjave poslodavca kojom će 42 bolovanja od 29. 4 do 2. 5. 2013. smatrati opravdanim, odnosno nedostatnim za otkazivanje ugovora o radu članovima kabinske posade te da se poslodavac obveže kako neće dovoditi u pitanje legalnost industrijskih akcija ni dovoditi u nepovoljan položaj radnike koji su u njima sudjelovali. Sve navedeno sindikati su, ističu, ponudili s ciljem očuvanja opstojnosti kompanije, normalizacije poslovanja i omogućavanja realizacije budućih poslova.

Novi sindikat: Holdingu nije načinjena šteta

Iako je uprava Zagrebačkog holdinga tužila Novi sindikat zbog štrajka jer tvrde da štrajk nije bio zakonit jer nije najavljen na vrijeme, iz Novog sindikata poručili su da su zadovoljni postignutim. 

– Štrajk je bio uspješan. Zadovoljni smo odazivom. Šteta za Holding je minimalna, može se mjeriti u lipama, ali smo pokazali da nećemo dopustiti da se igdje u zemlji krše radnička prava – kazali su iz Novog sindikata.

Nakon dva dana bezuspješnih pregovora s upravom Croatije Airlinesa, stjuardese i piloti nastavljaju štrajkati i treći dan. Unatoč dnevnom milijunskom gubitku za kompaniju, Sindikat kabinskog osoblja i Hrvatski sindikat prometnih pilota ne želi odustati od potraživanja svojih prava iz starog kolektivnog ugovora i ne pristaje na ustupke koje im je do sada ponudila uprava.

Kontrola letenja opovrgnula štrajk

Iako je jučer najavljeno da će im se danas pridružiti i Sindikati Zračne luke Zagreb, Zračne luke Split i Kontrole leta, Hrvatska kontrola zračne plovidbe opovrgnula je te navode i istakla da kontrolori zračnog prometa danas normalno rade u Zagrebu i svim podružnicama.

Od sedam sati ujutro stjuardesama i pilotima solidarnost tzv. bijelim štrajkom iskazuju i radnici Zagrebačkog holdinga, odnosno Tržnica Zagreb, Vodoopskrbe i odvodnje, Novi sindikat – podružnice Zagreb-parking te Nezavisni sindikat radnika Zagrebparkinga koji će štrajkati do 10 sati. No, poručili su ranije, neće to utjecati na redovito obavljanje djelatnosti tih podružnica.

Strojovođe u dvosatni štrajk solidarnosti

Sindikat strojovođa Hrvatske najavio je održavanje štrajka solidarnosti sa sindikatima pilota i kabinskog osoblja Croatije Airlinesa u sklopu kojega će zaustaviti sve vlakove od 12 do 14 sati. Nakon 12 sati svi vlakovi trebali bi biti zaustavljeni u prvome sljedećem kolodvoru, koji bi trebali napustiti nakon 14 sati.

Zbog najavljenog štrajka solidarnosti određeni broj vlakova neće voziti, dijelu vlakova bit će skraćena relacija putovanja, a dio vlakova krenut će sa zakašnjenjem. Očekuje se da će željeznički putnički prijevoz teći s poteškoćama tijekom cijelog dana.

Detaljan popis vlakova koji neće voziti, vlakova koji će stajati u kolodvorima te onih koji će sa zakašnjenjem krenuti nakon 14 sati možete pronaći na internetskoj stranici www.hzpp.hr.

Dok su radnici drugih kompanija podržali pilote i stjuardese, ''obični zaposlenici'' njihove kompanije okrenuli su im leđa. U pismu kojem su poslali medijima navode kako ne žele ispaštati zbog onih koji potražuju svoja prava, a imaju prosječne plaće od 9500 kuna dok oni prosječno zarađuju od 4000 do 5500 kuna.

– Mi, "obični zaposlenici" Croatije Airlinesa, koji čine veliku većinu kompanije, pokrenuli smo potpisivanje peticije protiv štrajka Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskih sindikata prometnih pilota (HSPP). Peticija je pokrenuta jer želimo nastavak poslovanja Croatije Airlinesa i ne želimo postati dio velikog broja nezaposlenih građana u Hrvatskoj. U trenutku kada u Hrvatskoj građani štrajkaju jer ne primaju redovito plaću naši kolege štrajkaju jer im prosječna primanja iznose i do 28 tisuća kuna. Razumijemo da se naši kolege bore za prava, ali ako to znači da za mjesec dana svi nećemo imati gdje raditi, onda to ne podržavamo i ne odobravamo. Oni će uzeti ogromne otpremnine za koje pregovaraju i zaposliti se u drugim zrakoplovnim kompanijama, a mi ćemo ostati na cesti – poručio je dio djelatnika CA štrajkašima.

>>'Obični zaposlenici CA': Prekinite štrajk, imate 28.000 kn plaće

>>Štrajku će se pridružiti i Zračne luke Zagreb i Split te Kontrola leta!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije