Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik uprave KTC-a

Katavić: I drugi bi uveli neradnu nedjelju, ali nisu u poziciji kao KTC

Ivica Katavić, predsjednik Uprave KTC-a
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/7
08.11.2019.
u 13:45

Ne mogu kriviti državu što uredbom nije donijela tu odluku jer dosad nije bilo dovoljno inicijative o tome. Ali vlast je ta koja bi je trebala donijeti i vjerujem da će Vlada pronaći rješenje za to pitanje, smatra Katavić.

Ovog tjedna snažno je odjeknula vijest kako trgovački lanac KTC neće više raditi nedjeljom. U Hrvatskoj se godinama poteže pitanje neradne nedjelje. Prema nekim istraživanjima, čak 90 posto građana izjašnjava se za neradnu nedjelju, no svaki je put prevagnula bojazan poslodavaca kako bi se, između ostalog, zbog neradne nedjelje dio kapitala odlio u neke susjedne zemlje zbog rasta prekogranične kupnje.   

Ivica Katavić, predsjednik uprave KTC-a, gostovao je u studiju Večernjeg lista te otkrio zbog čega su donijeli odluku o neradnoj nedjelji.

– Već tri godine ne radimo na vjerske blagdane. Vidjeli smo veliko zadovoljstvo kod naših radnika zbog toga, a onda i oduševljenje kad su doznali za odluku o neradnoj nedjelji. Mnogi mi prilaze ovih dana i čestitaju na tom potezu. Naši zaposlenici nisu bili jedini razlog da je donesemo, ali bili su – glavni, naglasio je Katavić.

Pitali smo čelnika KTC-a boji li se da će taj trgovački lanac zbog neradne nedjelje izgubiti dio profita, s obzirom na to da konkurencija i dalje radi nedjeljom, a koja, prema nekim statistikama, trgovcima nosi i 20% tjednog profita?

– Ne bojim, jer smatram da uživamo veliki ugled i veliku lojalnost naših kupaca. Vjerojatno će se oni prebaciti na kupnju subotom. A u konačnici i benefiti su znatno veći. S druge strane smatram kako i konkurenti imaju istu želju – da radnicima omoguće slobodnu nedjelju. Međutim, mnogi od njih su u drukčijoj poziciji jer odgovaraju svojim dioničarima, vlasnicima... Ipak, nadam se da će nakon nas i oni donijeti odluku o zatvaranju trgovina nedjeljom – rekao je predsjednik uprave KTC-a te dodao da će se trgovci teško dogovoriti oko neradne nedjelje.

– Ne mogu kriviti državu što uredbom nije donijela tu odluku jer dosad nije bilo dovoljno inicijative o tome. Ali vlast je ta koja bi je trebala donijeti i vjerujem kako će Vlada pronaći rješenje za to pitanje. 

Ivica Katavić, predsjednik Uprave KTC-a
1/6

Katavić smatra da svi trgovci ne bi trebali raditi nedjeljom, ali to ne znači da bi se takva uredba trebala primjenjivati na sve sektore. Turistička smo zemlja, kaže, pa je jasno da, recimo, ugostitelji trebaju raditi nedjeljom.

A što predsjednik uprave KTC-a kaže o potrošnji u Hrvatskoj, odljevu kvalitetnih radnika u inozemstvo, prelasku hrvatskih tvrtki u vlasništvo stranih investitora te bi li u slučaju ''nemoralne ponude'' KTC bio na prodaju, pogledajte u emisiji.

Komentara 17

Avatar petrolio
petrolio
14:08 08.11.2019.

koja glupost, jednu poslovnu odluku diže se na pijedestal kao da je ne znam što napravio!??? tko želi raditi neka radi, a tko ne želi neka ne radi i gotova stvar! bitno je da postoji sloboda izbora, a ne da država svima nameće rješenje po nalogu crkve ili poslodavca! bitno je da radnik koji radi nedjeljom bude plaćen 50% više i da ima drugi dan u tjendu kao dan odmora!

WI
WIRRULINA
14:53 08.11.2019.

radnika treba platiti, radni tjedan u rh je 40 sati, sve ostalo je prekovremeno, a isto treba se platiti po prekovremenoj satnici. E sada kako če tko raditi to je sada nešto drugo. i svi radnici če biti zadovoljmni

Avatar Asterix
Asterix
15:20 08.11.2019.

U turističkim mjestima zabrana rada nedjeljom za vrijeme sezone bio bi pucanj u vlastitu nogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije