Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednik Josipović: Nije bilo kršenja zakona!

Ni nakon tri postavljena pitanja zašto je došlo do smjene, nije bilo odgovora. I dok Josipović tvrdi da šefovi tajnih službi moraju komunicirati s eventualnim pripadnicima krim-miljea, Milanović kaže da je to posao operativaca.
22. listopada 2012. u 12:40 97 komentara 103 prikaza
milanović i josipović (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ovdje smo da vam prenesemo svoje stajalište. Sve institucije predane su borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. MUP, Državno odvjetništvo i obavještajna zajednica imat će svu našu potporu. Mi smo u okviru svojih nadležnosti razmotrili konkretne događaje, kazao je predsjednik RH I. Josipović na izvanrednoj konferenciji za medije koju je s predsjednikom Vlade Z. Milanovićem sazvao kako bi se očitovali o aferi nezakonitog izlistavanja telefonskih podataka koju je otkrio Večernji list.

Nije bilo kršenja zakona, kazao je Josipović, dodajući da je zbog ove afere došlo do kadrovskih promjena te je razriješen ravnatelj Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dodao je, također, da treba provesti sav potreban nadzor. 

Ni nakon tri postavljena pitanja zašto je smijenjen, odgovor nije dobiven. 

Na pitanje je li i dosad bilo ovakvih nadzora i izvješća koja bi utvrdila ovakve nepravilnosti, predsjednik Josipović rekao je da je ovo izvješće drukčije od onih koje su dobivali do sada te da je jasno kako nadzor nije funkcionirao. 

I dok je predsjednik Josipović tvrdio da to što čelnici obavještajne zajednice koji su možda bili u komunikaciji s nekim koga se povezuje s krim-miljeom ne znači da su oni sami kriminalci jer je njihov posao da imaju prodor i u taj milje, premijer Milanović rekao je drukčije. On kaže da devet mjeseci nije sumnjao u ljude na čelu obavještajne zajednice, ali da nisu čelni ljudi ti koji bi trebali komunicirati s nekim koga se povezuje s organiziranim kriminalom nego je to posao operativaca.

Što se tiče novog šefa SOA-e, na konferenciji je istaknuto da je odluka o imenovanju donesena još prije mjesec dana.

– Kriminal i korupciju učinit ćemo nemogućima i teško ostvarivima u RH – najavio je Milanović. Prisluškivanje je jedno, a ispis razgovora drugo, naglašava premijer. 
Naravno da organizirani kriminal uvijek nastoji ostvariti kontakt s vrhom države, to se događa u svakoj državi – kaže Milanović i nadodaje da "stremimo k jakoj državi". 

– Devet mjeseci nismo smjenjivali nikoga u tijelima za nadzor, tajnim službama... zato što želim vjerovati u sustav. Sada ćemo predložiti neka nova imenovanja – rekao je Milanović i dodao da sigurno postoje ispisi njegovih telefonskih poziva. 

>>Josipović: Dobio sam izvješće. Bit će posla za nadzorna tijela

Predsjednik Josipović izjavio je jučer da je primio izvještaj. 

– Dobio sam izvještaj, ali ne mogu govoriti o njegovu sadržaju jer je on tajna. Sve dok se ne deklasificira njegov sadržaj, ne mogu reći ništa dalje – rekao je predsjednik Josipović napominjući da je riječ o vrlo osjetljivoj materiji i kako treba sagledati sve pojedinosti jer je riječ o pitanju ljudskih prava i profesionalnom postupanju sigurnosnog sustava.

Sve o aferi "hrvatski Watergate" čitajte u našem specijalu 

Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Django
  Django:

  Kako ono propovijeda kokošinjac demokraciju na ovim forumima? Suspenzija dok ne dokaže da nije kriv, mislim da mantra glasi nekako tako :-)) Ili čak u zatvor, pa nek dokazuje da nije kriv. Tko bi ga više znao, od toliko demokracije, ... prikaži još! već sam sve pomiješao.

 • Avatar pozitiva
  pozitiva:

  Naravno da organiziranom kriminalu infiltriranom u sve pore drustva ne odgovara nova postena vlast...I da ce uciniti sve da je poljuljaju,ali nece uspjeti...Jer iza nove vlasti stoji hrvatski narod koji ju je ogromnom vecinom izabrao na parlamentarnim izborima.

 • abendblatt:

  Vrijeme je za ostavke,...