Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski Watergate!

Policija nelegalno pratila telefone osoba iz SOA-e i Agrokora

naslovnica, Večernji list
VL
Autor
Ivanka Toma
20.10.2012.
u 20:30

Analitičari smatraju kako iza zloupotreba stoji politika, te izravno prozivaju ministra Ranka Ostojića

Policija je pod političkim vodstvom ministra Ranka Ostojića zloupotrijebila sustav tajnog prikupljanja podataka i uhodila više osoba iz vrha Sigurnosno obavještajne agencije, te više ključnih ljudi iz Agrokora. Tu informaciju potvrdilo nam je nekoliko izvora, i to iz samog vrha vlasti. Naši sugovornici tvrde da je zlouporaba otkrivena nedavno, i to kroz stručni nadzor koji Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) obavlja nad tajnim službama (Sigurnosno obavještajnom agencijom i Vojnom sigurnosnom agencijom), te Operativno tehničkim centrom za nadzor telekomunikacija (OTC).

Nadzor je, naime, pokazao da su zloupotrebe neposredno provodili policajci iz policijskog USKOK-a i to tako da bi na zahtjeve za izlistima telefonskih kontakata za pojedince pod kriminalističkim obradama nadopisivali i telefonske brojeve osoba iz vodstva SOA-e i Agrokora. Naš sugovornik je uvjeren da za zloporabu sustava tajnog prikupljanja podataka ne mogu biti odgovorni policajci koji su tražili izliste, nego da iza svega mora stajati politika, te je izravno prozvao ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Na naše pitanje ne radi li se ovdje o “skliskom” terenu koji je na rubu zakonitosti, ali ne mora nužno biti i nezakonit budući da policiji, kao ni tajnoj službi, za izliste telefonskih kontakata ne treba sudski nalog kao što je to u slučaju prisluškivanja, naš sugovornik odvraća da se prešlo preko granice dopuštenog. Točno je, kaže, da izlisti (popis svih telefonkih kontakata uhođene osobe sa naznakom osoba s kojima se komunicira, vremenu u kojem je ostvaren kontakt, te njegovim trajanjem, ali bez sadržaja razgovora) spadaju u takozvanu zbirku podataka i da se ne smatraju zadiranjem u ljudska prava za koja bi bilo potrebno odobrenje suda. Dodaje, međutim, da je nadopisivanje telefonskih brojeva na zahtjeve za izlist (traži se izlist za, primjerice, Marka Markovića, a na na popis njegovih telefonskih brojeva nadopišu se još i telefonski broj Petra Petrovića) nezakonit akt. Osim toga, nastavlja, da bi policija radila izliste koji spadaju u jednu od metoda kriminalističke obrade, mora postojati sumnja da je osoba koja im se našla na meti počinila točno određeno kazneno djelo.

Ministar Ranko Ostojić kaže da nema informacije o tome da bi policija zloupotrebljavala podatke o izlistima telefonskih kontakata, niti ga je, premda je član Vlade zadužen za sigurnosni sustav i time član tijela koje rukovode i koordiniraju rad obavještajnog aparata, itko informirao da se provodio nadzor nad prikupljanjem podataka.

– Nemam podataka o bilo kakvoj zlouporabi izlista od strane policije u svezi čelnika SOA-e ili čelnika Agrokora, kao što mi nije poznat podatak o bilo kakvom nadzoru od strane Ureda VNS-a koji bi tako nešto utvrdio – rekao je Ostojić.

Premda na prvu zvuči malo vjerojatno, tvrdnja ministra kako nema pojma o nadzoru i zlouporabi izlista nije nemoguća. Članak 109. Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu kaže da kada Ured VNS-a, obavljajući stručni nadzor utvrdi kršenja zakona, o tome mora obavijestiti samo predsjednika Republike i premijera. Neobično je, međutim, da premijer, ako je primio ovakvo izvješće o nadzoru, nije pitao svog ministra za objašnjenje. Zakon kaže da u slučaju zloupotrebi državni vrh treba poduzeti adekvatne mjere protiv odgovornih. U ovom slučaju logično će biti da se za objašnjenja u vezi s aferom pita ministra policije Ranka Ostojića, tim prije što je član Vlade zadužen za tajne službe.

A oko same afere trebati će rasvjetliti još pojedinosti. Naime, dok nadopisivanje brojeva trećih osoba na zahtjeve za izlistima izravno upućuje na zlouporabu koja bi se mogao sankcionirati kroz mehanizme nadzora obavještajnog aparata, Ured VNS-a se ne može provjeravati, a time ni osporavati, nije li možda policija ljude iz vrha tajne službe i Agrokora izlistavala zbog sumnje u kaznena djela. Jedan naš sugovornik, međutim, kaže da bi nakon ove afere trebalo definitivno promijeniti zakonsko tretiranje izlista telefonskih kontakata. Toj se metodi masovno pribjegava, i to nije počelo s dolaskom Ranka Ostojića na čelo policije. Godišnje se traži čak desetak tisuća izlista telefonskih kontakata što ne može imati realno opravdanje. Izliste treba uvrstiti u mjere kojima se zadire u ljudska prava i slobode i za njih bi se morao pribaviti sudski nalog kao i za prisluškivanje umjesto da se, kao što je sada slučaj, samo pošalje zahtjev OTC-u.

>> Uz imena obitelji Todorić dodali i broj šefa SOA-e

>> Đuro Lubura: svaka šuša u policiji može do izlista poziva!

>> 'Izlisti telefonskih razgovora zadiranja su u privatnost'

Komentara 119

SJ
Sve je uzalud
20:32 20.10.2012.

Ovo je smješno i normalno. Neznam šta bi još u Hrvatskoj mogao biti šok.Ovo je bez veze.Nemojte uznemiravati javnost. Od ovog nema ništa

NO
Novinar
20:33 20.10.2012.

Pa ovo nije nikakva izvanredna vijest. Odavno se policija služi prisluškivanjem, smao je pitane u koju svrh je ovo bilo.

NE
nezaposleni
09:09 22.10.2012.

Policija nelegalno pratila telefone osoba iz SOA-e i Agrokora ============================================= Za SVE je dobro upućen Karamarko - eno vam ga sada na Vrhu HDZa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije