Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski Watergate

Josipović: Dobio sam izvješće. Bit će posla za nadzorna tijela

'21.01.2012., Zagreb - Predsjednik RH Ivo Josipovic ugostio je skupine gradjana na redovitoj kavi s predsjednikom. Josipovic je odgovarao i na pitanja novinara. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
22.10.2012.
u 07:23

Sve dok se izvješće ne deklasificira, o njemu se neće moći govoriti u javnosti, objašnjava predsjednik

Predsjednik Republike Ivo Josipović potvrdio nam je da je dobio izvještaj Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti o stručnom nadzoru nad tajnim prikupljanjem podataka. Predsjednik, međutim, nije želio reći je li se nadzorom Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija utvrdilo, kako je Večernji informiran iz više izvora upućenih u sadržaj izvješća, da je policija pri zahtjevu za izlistima telefonskih kontakata prekoračila granice zakonita ponašanja.

– Dobio sam izvješće, ali ne mogu govoriti o njegovu sadržaju jer je on tajna. Sve dok se ne deklasificira njegov sadržaj, ne mogu reći ništa dalje – rekao je predsjednik Josipović napominjući da se radi o vrlo osjetljivoj materiji i da treba sagledati sve pojedinosti jer je riječ o pitanju ljudskih prava i profesionalnom postupanju sigurnosnog sustava.

Gledati na detalje

Prema informacijama Večernjeg, problem je što su se na naloge za izliste telefonskih kontakata vodećih ljudi Agrokora nadopisivali telefonski brojevi čelnika Sigurnosno-obavještajne agencije, među kojima i donedavnog šefa ove tajne službe Josipa Buljevića. Predsjednik države nije želio komentirati ni jednu od ovih pojedinosti navodeći da “prije bilo pozitivne ili negativne ocjene treba sagledati sve detalje”.

>> Uz imena obitelji Todorić dodali i broj šefa SOA-e

– Sigurno je da će po ovome pitanju imati što raditi unutarnji nadzor u MUP-u, sva druga tijela koja se bave nadzorom u sigurnosno-obavještajnom sustavu, ali će o tome sigurno biti govora i na Vijeću za nacionalnu sigurnost – rekao je Josipović. Na pitanje namjerava li sazvati sjednicu VNS-a, predsjednik je odgovorio niječno, uz napomenu da za to u ovom trenutku nema potrebe.

Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, kada Ured VNS-a utvrdi nepravilnosti u nadzoru, o tome treba izvijestiti predsjednika države Josipovića i premijera Zorana Milanovića. Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji je zadužen za kontrolu rada tajnih službi i policije može također tražiti izvještaj i u povodu njega poduzimati mjere iz svoje nadležnosti. No, hoće li se takav korak učiniti, nismo doznali jer predsjednik spomenutog Odbora Miroslav Tuđman iz HDZ-a jučer nije odgovarao na naše pozive i poruke. Potpredsjednik Odbora Igor Dragovan iz SDP-a samo nam je rekao da ne zna je li zatraženo i je li došlo u Odbor izvješće o nadzoru koji je proveo Ured VNS-a. Dodao je, međutim, da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nadležan za sve segmente koji se spominju u ovoj aferi i, bude li potrebe, sigurno će biti sazvana sjednica te će se istražiti svi detalji.

Profesor Željko Cvrtila, jedan od vodećih stručnjaka za pitanja iz područja nacionalne sigurnosti, kaže da je otvoren veliki skandal jer je riječ o upotrebi legalnog instrumenta na nelegalan način.

– Siguran sam, međutim, da se to događalo i prije jer su izlisti telefonskih kontakata jedna od najslabije kontroliranih točaka u postupku primjene mjera tajnog prikupljanja podataka – kaže Cvrtila. Objašnjavajući u čemu je prostor za manipulaciju, Cvrtila navodi da se za izliste konzumira članak 68. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Postoji obrazac na kojemu se uz ime osobe čiji se izlisti traže navode i telefonski brojevi. Lako je na popis brojeva dodati i telefone koji ne pripadaju toj, već nekoj drugoj osobi.

Manipulacija izlistima

– Siguran sam da su se ovakve manipulacije događale i prije jer u sustavu jednostavno ne postoji mjesto gdje bi se kontroliralo pripadaju li brojevi čiji se nadzor tražio doista osobi čije ime stoji na obrascu – kaže Cvrtila, naglašavajući da ova afera treba biti povod za formiranje posebnog, neovisnog povjerenstva koje bi temeljito istražilo cijeli slučaj, ali i sve ranije.

– Ako Ured VNS-a povremeno radi stručni nadzor nad prikupljanjem podataka, onda je čudno da ni jednom do sada nije uočilo ovakve nepravilnosti. To govori da si trebamo postaviti i ozbiljno pitanje kako je obavljan nadzor do sada – kaže Cvrtila i dodaje da bi neovisno povjerenstvo moralo provjeriti način rada u najmanje proteklih pet godina ili od 2006. godine otkada je u primjeni aktualni Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Treba, nastavlja, vidjeti da su se preko Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija dobivali podaci i je li sve bilo legalno.

Manipulacija izlistima je, kaže, ozbiljan problem, ali je još veći problem ako se po istome modelu, što nije isključeno, manipuliralo prisluškivanjima.

– Ne treba se držati samo ovog slučaja i propustiti priliku da se sve temeljito istraži. U protivnom će ostati sumnje da sigurnosni sustav radi nezakonito – zaključio je stručnjak za tajne službe.

>> Policija nelegalno pratila telefone osoba iz SOA-e i Agrokora

Komentara 46

VI
Vito
09:17 22.10.2012.

predsjednik Josipović napominjući da se radi o vrlo osjetljivoj materiji i da treba sagledati sve pojedinosti jer je riječ o pitanju ljudskih prava i profesionalnom postupanju sigurnosnog sustava. Dovoljno za pitanje predsjedniku Josipoviću: što misli o prodaju Hrvatskih telekomunikacija njemačkojoj tvrtki? koja je sad praktički jedini vlasnik telekomunikacija "fiksne" telefonije unutar druge države Znači praktički može unišititi sve veze, jer je to njihovo vlasništvo, a zakon određuje da vlasnik sa svojim vlasništvom može raditi što ga je volja pa i unišititi ga, ako ne ugrožava tuđi život Vađenje žica i odnošenje telekomunikacijskih uređaja ne ugožava ničiji život, a vlasnik može zaraditi na prodaji

LI
lidija
07:36 22.10.2012.

Ma što komentirati,pitam se gdje živim i kakva je ovo država?

VI
Vito
09:11 22.10.2012.

Najsmješnije mi je zgražanje i ovakvi komentari koji "pljuju" po svemu ne shvaćaju komentatori da si sami priskrbljuju prisluškivanje, jer su naprosto uključeni na međunarodnu vezu pomoću računala Ako pak misle da su toliko zanimljivi prisluškivačima da ih mora zabrinjavatiti što će govoriti i pisati, onda to više "govori" o njima, a ne o prisluškivačima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije