Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za sve poginule novinare

Predsjednik HND-a položio vijence na mjesta pogibije novinara u Domovinskom ratu

Predsjednik HND-a položio vijence na mjesta pogibije novinara u Domovinskom ratu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
01.09.2016.
u 15:15

Saša Leković položio je vijenac na spomen obilježje u selu Panjani nedaleko Hrvatske Kostajnice gdje su 1. rujna 1991. ruski novinari Viktor Nogin i Gennadij Kurinoj upali u zasjedu Martićevih 'milicajaca'. Novinari su ubijeni, a njihov automobil spaljen. Tijela nisu pronađena

Predsjednik Hrvatskog novionarskog društva (HND) Saša Leković položio je vijence na mjesta pogibije novinara na području Hrvatske Kostajnice 1991. pri čemu se zauzeo za obilježavanje obljetnica svih novinara poginulih Domovinskom ratu, te da ubojice ratnih reportera budu pronađene i kažnjene.

U ime HND-a Leković je položio vijenac na spomenik snimatelju HRT-a Gordanu Ledereru na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice kojega je na novinarskom zadatku 10. kolovoza 1991. godine ubio snajperist s položaja pobunjenih Srba.

Također je položio i vijenac na spomen obilježje u selu Panjani nedaleko Hrvatske Kostajnice gdje su 1. rujna 1991. ruski novinari Viktor Nogin i Gennadij Kurinoj upali u zasjedu Martićevih 'milicajaca'. Novinari su ubijeni, a njihov automobil spaljen. Tijela nisu pronađena.

Slučaj je još uvijek otvoren u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a HND se zalaže da ubojice ruskih novinara budu pronađene i kažnjene kao i ubojice svih ostalih ratnih reportera.

U sklopu inicijative HND-a da se obilježe sva mjesta pogibije ratnih reportera koja još nisu obilježena, te da se na obljetnice pogibije svih novinara u Domovinskom ratu uz ta obilježja polože vijenci, predsjednik HND-a sastao se s predstavnicima Gline, grada u kojem je 26. srpnja 1991. ubijen njemački ratni reporter Egon Scotland.

Dogovoreno je da se na sljedeću obljetnicu primjereno obilježi stradanje njemačkog novinara, prvog stranog novinara poginuloga u Domovinskom ratu.

>> 'Zalagat ću se da se sve udruge proizašle iz Domovinskog rata napokon ujedine u jednu jedinstvenu braniteljsku udrugu'

Ključne riječi

Komentara 4

GD
Gospon Drug
17:09 01.09.2016.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva iz Beograda

MI
mihaljevac
15:54 01.09.2016.

Neprijatelj Hrvatske Saša Leković.

TA
tajgan
20:09 01.09.2016.

S Leković položio vijenac ZA SVE POGINULE NOVINARE!Da je drugačije nebih ga položio,kosi se sa njegovim jugoslavenskim stajalištima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije